Švaros misija: kaip džiaugtis tvarkingais namais

Švarūs ir tvarkingi namai kelia teigiamų emocijų, tačiau pats tvarkymasis ne visada džiugina – atima ir laiko, ir piniginę gali patuštinti. Vis dėlto palaikyti švarą namuose gali būti paprasta ir nebrangu – tereikia laikytis kelių paprastų patarimų.

Dažniau tvarkykitės. Kasdienė namų priežiūra sumažins poreikį naudoti specialias švaros priemones. Vos tik pastebite naujai atsiradusias dėmes, nedelsdami jas nuvalykite. Kol dėmės neįsisenėjusios, joms nuvalyti gali užtekti ir drėgnos šluostės. Apleidus nešvarumus ir nusprendus tvarkytis po keleto dienų, neišsiversite be specialaus valiklio ir šiurkštesnio šveistuko. Kasdien skirdami po 15–20 min. susitvarkyti, sutaupysite ne tik valymo priemonių ir pinigų, bet ir laiko – nereikės skirti kelių valandų namams šveisti.

Priemones naudokite saikingai. Tam, kad namai spindėtų švara, nebūtina valymo priemonių naudoti be saiko. Atkreipkite dėmesį, kiek lašelių indų ploviklio pilate ant kempinėlės, kiek samtelių skalbiklio ar minkštiklio patenka į skalbyklę ar kiek kartų specialaus valiklio purškiate ruošdamiesi nuvalyti nedidelį virtuvės stalviršį – gali būti, kad kitą kartą priemones naudosite atsakingiau. Taip jų užteks kur kas ilgesniam laikui.

Pasigaminkite savo valymo priemonių. Nešvarumus nuo paviršių nuvalys ir bakterijas pašalins acto ir vandens tirpalas – tereikia sumaišyti vienodas maistinės acto rūgšties ir vandens dalis ir mišinį supilti į tuščią buteliuką su purkštuku. Pasigaminę daugiau tokio valiklio, laikykite jį šaldytuve ir sunaudokite per keletą dienų. Nebrangi citrinų rūgštis – puiki priemonė norint išvalyti ir dezinfekuoti buitinės technikos prietaisus. Norite išvalyti arbatinuko kalkes? Užvirkite vandenį, į jį įbėrę citrinų rūgšties. Svarstote, kaip kalkes panaikinti skalbyklėje? Įberkite kelis šaukštelius citrinų rūgšties į skalbiklio skyrelį ir įjunkite 90–95 laipsnių skalbimo režimą. Jei siekiate lengvai pašalinti įsisenėjusius mikrobangų krosnelės nešvarumus, joje pakaitinkite indą su vandeniu, sumaišytu su šaukšteliu citrinų rūgšties.

Rinkitės kokybiškas ir universalias priemones. Rinktis pigiausias valymo priemones siekiant švarių namų – ne geriausia išeitis. Kartais pirkti brangesnes, tačiau kokybiškesnes priemones apsimoka labiau. Geresnės kokybės priemonių paprasčiausiai reikės mažiau – vietoje didelio kiekio sunaudosite vos kelis lašelius tam, kad pasiektumėte norimą švaros efektą. Šiandien galima rasti įvairiausių valymo priemonių, skirtų įvairioms tekstilės rūšims ar atskiroms medžiagoms, tokioms kaip mediena, metalas, plastikas ir pan. Pagalvokite, ar tikrai verta įsigyti aibę skirtingų valiklių – jei norite sutaupyti, paieškokite bent keletui medžiagų tinkamo valiklio, kurį panaudotumėte universaliau. Žinoma, atkreipkite dėmesį, kad toks valiklis būtų išties kokybiškas ir nepridarytų daugiau bėdų nei naudos.

Būkite budrūs. Balikliai ir WC valymo priemonės yra vieni agresyviausių buitinės chemijos atstovų, kurie tirpdo mineralines ir organines nuosėdas, dezinfekuoja. Vis dėlto tai, kas saugu naudoti valant vonios keramiką, kitiems paviršiams gali turėti liūdnų padarinių. Pavyzdžiui, sumanius WC valikliu atsikratyti kalkių nuosėdų ant plieninės kriauklės arba chromuoto krano paviršiaus – liks dėmių, kurių nebepavyks pašalinti. Dėl koncentruotų ir stiprių valymo komponentų WC valiklis nedraugiškas didžiajai daliai namų daiktų ir paviršių, tad jis toli gražu neuniversalus. WC valiklio jokiu būdu negalima naudoti paviršiams, kurie liečiasi su maistu – pavyzdžiui, juo nevalia šalinti riebalų nuo stalviršių virtuvėje, valyti šaldytuvo, šveisti orkaitės arba kaitlentės.

Langų valiklis – ne televizoriui. Langų valiklis yra labai aiškios paskirties priemonė, stebuklingai palengvinanti stiklinių paviršių priežiūrą. Ją galima pasitelkti blizginant veidrodžius, stiklinį staliuką, stiklinę dušo kabinos sienelę ar net nerūdijančio plieno paviršius. Tačiau nederėtų stipriai improvizuoti taikant kitiems paviršiams. Daugelyje langų valiklių yra amoniako, dėl to ši priemonė puikiai tirpdo riebalus, bet, pavyzdžiui, paveikslams naudojamą akrilo stiklą langų valiklis gali sugadinti. Ši priemonė pavojinga ir medžio paviršiams – baldams, stalviršiams, grindims, taip pat marmurui ir akmens masės paviršiams kaip virtuvės stalviršiai. Jokiu būdu nepatartina susigundyti langų valikliu pašvarinti televizoriaus, kompiuterio ar išmaniojo telefono ekranų – buitinė chemija per agresyvi lepiai elektronikai ir ją nepataisomai sugadins.

Muilas – ne tik skalbiniams. Skystas muilas gali pakeisti universalų valiklį. Tai yra švelni šarminė priemonė, nekenksminga sveikatai ir daugeliui paviršių. Ant medinių arba akmens masės stalviršių užtiškęs aliejus, maisto likučių dėmės, riebaluota kriauklė, purvas ant medinių grindų – būtent šarminiai valikliai gerai susidoroja su organinės kilmės nešvarumais, o su vandeniu sumaišytas muilas nesugadins jautrių paviršių namuose. Tačiau nereikėtų tikėtis muilu ar jo tirpalu nuvalyti kalkių nuosėdų – šiai užduočiai skirti rūgštiniai valikliai, tirpdantys mineralinės kilmės nuosėdas, rūdis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
kokia dar /misija/? gal po siuo terminu prades brautis i butus ? jei svari dusia tai svari ir aplinka ir kartais senas iprastas paveikslas kuri norima ismesti priduoda daugiau dvasines silumos negu kokie nauji salti blizguciai parodanciais to asmens /dvasinguma/ ???===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių