Ginčai dėl E. Dragūno namo tęsiasi: baudą mokės ir Vilniaus savivaldybė?

  • Teksto dydis:

Atlikėjui Egidijui Dragūnui prieš šešerius metus pastatytą namą Pavilnio regioniniame parke gali tekti griauti. Statybos inspekcija aiškina, kad atlikėjas pateikė vienus brėžinius statybų leidimui gauti, tačiau namą statė pagal kitus. Statybos inspektorių manymu, už namo nugriovimą gali tekti mokėti ne tik E. Dragūnui, bet ir Vilniaus savivaldybei, praneša LNK.

Nemalonumai E. Dragūną persekioja ir toliau – policija paviešino prieš keletą metų darytą vaizdo įrašą, kuriame pareigūnai paprašė E. Dragūno nesinaudoti telefonu. Vaizdo įraše matyti, kad atlikėjas iš automobilio savo noru nelipo, tad pareigūnams teko imtis prievartos. 

Atlikėjas šiuo metu turi daugiau nemalonumų ne tik dėl policijos viešinamų įrašų. E. Dragūnas leidimą statyti namą Pavilnių regioniniame parke gavo 2015-ais, tačiau jau po metų statybos inspekcija įspėjo, kad namą gali tekti griauti.

„Informavome statytoją, bet statybos vyko toliau ir, kaip suprantu, statytojas, neatsižvelgdamas į tai, kad statybos leidimas yra ginčijamas teisme, ir toliau tęsė darbus“, – teigė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos skyriaus vedėja Anastasija Moisejenkova.

Prabėgo septyneri metai, E. Dragūno namas vis dar stovi, o ginčai su inspekcija ir teismais tęsiasi toliau. Statybos inspekcija vėl kreipėsi į teismą aiškindama, kad E. Dragūno namas nacionaliniame parke pastatytas neteisėtai ir netinkamai.

„Lietuvos Respublikos saugomų teritorijų įstatymo nuostatai dėl statinių statybos tam tikru atstumu nuo šlaito ribos šiuo atveju buvo išduotas kur kas mažesniu atstumu negu yra leidžiama“, – kalbėjo A. Moisejenkova.

Pagal įstatymus, E. Dragūnui buvo draudžiama keisti sklypo užstatymą, namo aukštį ir plotą. E. Dragūno advokatas situaciją komentuoti atsisakė, bet kiek anksčiau žiniasklaidai minėjo, kad inspekcijos motyvai absurdiški, o jo klientas, neturėjęs reikiamų žinių, kreipėsi į institucijas dėl statybos leidimo ir šios jį jam suteikė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Jei teismas priims sprendimą inspekcijos naudai, E. Dragūnui namą teks nugriauti.

„Statybos inspekcijos nuomone, statybą leidžiantis dokumentas išduotas neteisėtai“, – sakė A. Moisejenkova.

Tai būtų ne pirmas atvejis teismų praktikoje, kai savininkui namą teks nugriauti. Prieš keletą metų Druskininkuose su žeme sulygintas „Vijūnėlės“ dvaras, kuris kurorte buvo pastatytas neteisėtai. Kiek vėliau Druskininkų meras pripažino, kad dvarą statė sau svetimu vardu.

E. Dragūno atveju situacija galėtų pasikeisti, jei šis gautų naują statybos leidimą.

Prieš septynerius metus leidimą namo statybai nacionaliniame parke E. Dragūnui išdavė Vilniaus miesto savivaldybė.

„Leidimas išduotas jau 2015 metais pagal tuo metu galiojusius teisės aktus ir mes esame įsitikinę, kad tuo metu leidimas buvo išduotas teisėtai“, – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė.

Savivaldybė tikina, kad E. Dragūnas pateikė vienus brėžinius, o namą statė pagal kitus.

„Kiek žinome, pati statyba buvo nukrypusi nuo projekto“, – sakė L. Korozinienė.

Inspekcija sako, kad tokiu atveju savivaldybė kartu su E. Dragūnu turėtų padengti namo griovimo išlaidas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Kiek man žinoma, ieškinyje yra grindžiami reikalavimai pašalinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos,  Verkių regioninio parko, projektuotojo bei statytojo lėšomis. Dėl to, kas yra atsakingas ir kieno lėšomis reikės viską šalinti, jeigu teismas bus palankus inspekcijai, dėl viso šito spręs teismas“, – kalbėjo A. Moisejenkova.

Šiuo atveju inspekcija įžvelgia ne tik savivaldybės, bet ir projektuotojo, statytojo bei paties atlikėjo kaltę, tad statybas pripažinus neteisėtomis atsakyti turėtų visi keturi su šia istorija susiję fiziniai ir juridiniai asmenys. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.S.S.

S.S.S. portretas
Selas gaunasi statytojas. Statytojas leidimų neišduoda, o juos išduoda savivaldybė. Jeigu leidimas išduotas, statytojas turi leidimą statyti. Ką ir padarė. Jeigu dabar pripažįsta, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai, tai ne statytojas jį išsidavė sau, o savivaldybė, tai vadinasi savivaldybė ir turi mokėti baudą. Taip pat savivaldybė turės padengti visus Selo nuostolius susijusius su namo nugriovimu bei su namo pastatymo išlaidomis. Taip pat jeigu toje teritorijoje stovi ir kiti namai, vadinasi jie visi ir turi būti nugriauti. Visiems sąlygos turi būti vienodos.

H

H portretas
Nesuprantu , nors nušauk . Prie ko čia keliukai ir statybos . Na tik RAŠEIVAI tai suprasti . Kas dėl namo ... Kaip ten su poniukščių priklausančių teisingai -vienintelei teisingai partijai namais draustiniuose , Palangoje .... ?

Rici

Rici portretas
O kaip su Valakampiu namu,kur is kavines virto butu?Ar bus griaunamas ir kas atsakys?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių