Kalėdinės dirbtuvėlės: tvaresnių sprendimų paieškos

Taupydami laiką ir lėšas, Kalėdų dovanomis stengiamės pasirūpinti iš anksto. Tačiau ne mažiau svarbus pasiruošimo šventėms darbas – jas supakuoti. Kaip apsaugoti gamtą ir savo piniginę, pakuotei panaudojant namie turimas priemones?

Pirmiausia – stalčių apžiūra

Tinklalaidės apie tvarumą ir ekologiją „Išpakuota“ bendraautoris Andrius Šatas pataria, prieš pradedant pakuoti dovanas, atlikti generalinę namų apžiūrą.

„Peržiūrėkite stalčius, spintas ir sandėliukus, kuriuose per metus susikaupė visi dovanoms pakuoti reikalingi reikmenys. Tai gali būti stiklainiai, dėžės nuo siuntų ar pirkinių, maišeliai, netgi nebereikalingi drabužiai. Surinkite viską, ko naudoti jau nebeketinate, ir turėsite medžiagų savo kalėdinėms dirbtuvėms, – sako jis. – Elektronikos prietaisų, batų ar maisto pakuotes paverskite dovanų dėžutėmis. Galima jas papuošti iškarpomis iš senų žurnalų, reklamų arba tiesiog nudažyti vandens pagrindo dažais. Nebenešiojami drabužiai gali virsti dovanų maišeliais. Galbūt per metus sukaupėte nemažai pakuočių nuo pirkinių? Greičiausiai jos bus išdažytos tik iš vienos pusės, tad kitą pusę galėsite panaudoti dovanai įpakuoti ar sveikinimo kortelėms prie dovanos. Tokios kalėdinės dirbtuvės taps puikia proga smagiai praleisti laiką su vaikais ir supažindinti juos su daiktų pernaudojimu.“

Pasak pašnekovo, verta pasivaikščioti gamtoje ir pasidairyti aplink. Kankorėžiai, kaštonai, lapai ar nukritusios šakos gali virsti puikiais dovanų akcentais, o vėliau gali būti panaudoti kaip eglutės žaisliukai. Gera idėja dovanų pakuotes papuošti pačių keptais sausainiais.

Tinka ir laikraščiai

Tvaraus gyvenimo būdo tinklaraščio „Vandenynai“ autorė Eglė Šilkonė pastebi, kad per metus vyniojamajam dovanų popieriui pagaminti reikia nukirsti 55 tūkst. medžių. Tad išties verta tokį popierių keisti ekologiškesnėmis alternatyvomis.

„Dažniausiai užtenka pasižvalgyti po namus ir tikrai atrasime, į ką supakuoti dovaną. Dovanų maišelių pernaudoti dovanoms jau seniai nebėra naujiena. Anksčiau tai dar galėjo atrodyti prastu tonu, o šiandien toks veiksmas siunčia žinutę, kad dovanos teikėjui rūpi aplinka, kurioje jis gyvena. Tad maišelius, juosteles, kaspinus, krepinį popierių ir kitus dekoro elementus drąsiai galima naudoti net kelis kartus“, – pataria Eglė.

Peržiūrėkite stalčius, spintas ir sandėliukus, kuriuose per metus susikaupė visi dovanoms pakuoti reikalingi reikmenys.

Namuose daugelis turime ir popierinių maišų ar nuo siuntinių likusio pakavimo popieriaus, kuriuos taip pat galima panaudoti dovanoms pakuoti.

„Gera idėja šiuos reikmenis dekoruoti namų gamybos antspaudais. Tokį antspaudą pasigaminti paprasta – norima forma išraižykite bulvę ir ją nudažykite dažais. Taip pat ant popieriaus galima ką nors nupiešti ar priklijuoti savos gamybos karpinių. Tokia dovana atrodys kur kas originaliau nei suvyniota į įprastą popierių“, – teigia pašnekovė.

Raštai: dovanoms supakuoti skirtą popierių lengva dekoruoti iš bulvių išskobtais kalėdiniais antspaudais. E. Šilkonės nuotr.

Daugybė galimybių

Mokantiems megzti, siūti ar nerti E.Šilkonė siūlo patiems nusimegzti arba pasisiųsti dovanoms skirtų maišelių. Pakuotei galima panaudoti ir turimas medžiagos skiautes, į kurias dovaną suvyniosite.

„Dovanos originaliai atrodys supakuotos į senų laikraščių ar žurnalų puslapius, vaikų piešinius, kurių neplanuojate saugoti, perrištos kaspinėliais ar padekoruotos aplikacijomis, – akcentuoja pašnekovė. – Pakuoti dovanas galima ir be lipnios juostos – reikia jas arba tvirtai apvynioti juostele, arba, jei vyniojama į medžiagą, surišti. Idėjų galima pasisemti iš japoniškos dovanų vyniojimo į medžiagą – furošikio technikos. Vietoje įprastos lipnios juostos galite naudoti popierinę dekoratyvią lipnią washi – japonišką aukštos kokybės ryžių popieriaus – juostą.“

E.Šilkonė primena, kad dovanas galima dekoruoti natūraliomis gamtoje randamomis priemonėmis. „Tiks kankorėžiai, kuriuos it varpelius galite parišti po kaspinėliu. Gražiai atrodys cinamono lazdelės, anyžių žvaigždės, džiovintos citrinų ar apelsinų skiltelės. Kad jos laikytųsi be klijų, galima dekoracijas rišti prie juostelių. Vis dėlto geriausiai ant pakuotės jos laikysis prilipdytos karštais klijais“, – pataria Eglė.

Dovanos originaliai atrodys supakuotos į senų laikraščių ar žurnalų puslapius, vaikų piešinius, kurių neplanuojate saugoti.

Dovanoti patirtis

Pašnekovai siūlo žiemos švenčių proga artimiesiems verčiau dovanoti ne daiktus, o patirtis, tada ir įmantrios pakuotės nereikės.

A.Šatas pastebi, kad šventės yra puiki proga padovanoti savo laiko. Pavyzdžiui, atvažiuoti pas artimuosius diena anksčiau ir pasidalyti darbais, įsitraukti į maisto gaminimą arba nusivesti šeimos narius į ypatingą vietą ar renginį.

„Dovanų gaminimą galite paversti sau įdomia veikla. Ar kada nors virėte uogienę? Kepėte pyragą? Puiki proga pamėginti tai padaryti ir apdovanoti savo darbo rezultatais savo artimuosius. Jei gerai žinote, kas rūpi jūsų draugams, galite jų vardu paaukoti organizacijai, kuri vykdo jiems svarbią veiklą, – dovanų idėjas siūlo jis. – Jeigu vis dėlto ketinate dovanoti daiktą, verta paieškoti upcycling (pakartotinio panaudojimo) pavyzdžių internete. Galbūt pavyks prikelti seniai nebenaudojamus daiktus naujam gyvenimui? Taip pat verta pasidomėti zero waste (be atliekų) parduotuvėmis. Jose rasite praktiškų daiktų, kurie turės mažesnį taršos pėdsaką ir supažindins su tvarumo idėjomis.“

Parengė Roberta Railaitė.

Vertė ir idėja

E.Šilkonė rekomenduoja artimiesiems dovanoti ekskursijų, bilietų į koncertą ar teatrą. Pasak jos, tokios dovanos, priešingai nei dar vienas daiktas namuose, paliks įspūdį ilgam.

„Galite artimuosius pakviesti į grybų pasaulio pažinimą vaikštant miške ar ekspediciją su gamtininku po pelkynus, susipažįstant su vietos augalais ir paukščiais. Tiks ir netikėta ekskursija žmogaus, kuriam skirta dovana, gyvenamajame mieste, bilietai į spektaklį ar koncertą, kvietimas į jogos ar meditacijos užsiėmimą, gongų maudynes ir kitą įdomią veiklą“, – vardija emocijas ir išgyvenimus suteikiančių dovanų idėjas pašnekovė.

Jei vis dėlto norisi apčiuopiamos dovanos, visada naudinga žinoti, kas patinka konkrečiam asmeniui, kad jam nepadovanotumėte nereikalingo daikto.

„Drąsinu rinktis vintažines dovanas, kurios turi vertę ir idėją, rankų darbo daiktus, šventinius maisto produktus, kurie gali būti suvartojami per ilgesnį laiką, augalus, kurie ne tik džiugins, bet ir valys namų orą“, – siūlo dovanų variantus E.Šilkonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių