Niujorke prasideda prisiekusiųjų atranka H. Weinsteino byloje

Niujorke potencialūs prisiekusieji Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) seksualinių nusikaltimų byloje antradienį turėtų susirinkti teismo salėje, o pats Holivudo magnatas atsidūrė dar sudėtingesnėje teisinėje padėtyje sulaukęs naujų kaltinimų Los Andžele.

Niujorke prisiekusiųjų atranka prasidės antradienį ir gali užtrukti ne vieną savaitę, prokurorams, H. Weinsteino advokatams ir teisėjui ieškant žmonių, padėsiančių nagrinėti rezonansinę bylą, po kurios JAV visuomenė pradėjo reikalauti didesnio atskaitingumo už lytinius nusikaltimus.

Teismo procesas susijęs su kaltinimais, kad H. Weinsteinas 2013 metais išžagino vieną moterį Manhatano viešbučio numeryje, o 2006 metais – esą prievarta atliko oralinio sekso aktą kitai aukai.

67 metų vyras nepripažįsta savo kaltės ir tvirtina, jog bet koks lytinis santykiavimas vyko abipusiu sutarimu.

„Šioje didžioje šalyje esate nekaltas, kol neįrodyta jūsų kaltė“, – pirmadienį pareiškė jo advokatė Donna Rotunno (Dona Rotuno).

Tuo metu prie teismo rūmų susirinkusios moterys, teigiančios, kad H. Weinsteinas prie jų lytiškai priekabiavo ar užpuolė, vadino jį piktadariu, nenusipelniusiu jokio gailesčio.

„Šis teismo procesas yra kultūrinis atpildas, kad ir kokia bus jo baigtis“, – sakė atlikėja ir rašytoja Sarah Ann Masse (Sara En Mas), tvirtinanti, kad šis prodiuseris kartą prie jos seksualiai priekabiavo, nusirengęs iki apatinių drabužių darbo pokalbio metu.

Naujienų agentūra AP paprastai neatskleidžia žmonių, teigiančių, kad tapo lytinio smurto aukomis, tapatybių, nebent jie patys viešai apie tai prabyla.

Kadaise buvęs vienas įtakingiausių Holivudo prodiuserių H. Weinsteinas sulaukė kaltinimų seksualiniu priekabiavimu, užpuolimu ir kitu nederamu elgesiu iš dešimčių moterų – nuo garsių aktorių iki padėjėjų, dirbusių jo buvusioje bendrovėje. Šie įtarimai pradėjo iškilti į viešumą 2017 metų spalį ir įžiebė judėjimą „#MeToo“ bei paskatino pradėti tyrimus keliose valstijose.

Los Andželo prokurorai pirmadienį H. Weinsteinui pareiškė kaltinimus dėl seksualinio užpuolimo prieš ten gyvenančias dvi moteris per 2013 metų „Oskarų“ įteikimo savaitę.

Jo advokatai kol kas nekomentavo naujų kaltinimų, nors jų klientas ne kartą neigė kaip nors nusikaltęs.

Los Andželo apygardos prokurorė Jackie Lacey (Džeki Leisi) teigė, kad kaltinimų iškėlimo laikas nesusijęs su teismo procesu Niujorke. Jos teigimu, bylos rengimas užtruko ilgiau nei dvejus metus, nes moterys nenoriai teikė visą reikalingą informaciją, o kaltinimai pareikšti pirmą darbo dieną, kai galėjo susirinkti visi tam reikalingi žmonės.

Vis dėlto tam tikras ryšys tarp šių bylų yra: viena iš kaltintojų iš Los Andželo turėtų duoti parodymus nagrinėjant bylą Niujorke; tai turėtų padėti prokurorams įrodyti jų teiginį, kad nešlovę užsitraukęs magnatas buvo įpratęs naudoti prievartą prieš aktores ir kitas moteris, besistengusias prasimušti į Holivudą.

H. Weinsteinas turėtų pasirodyti Kalifornijos teisme po teismo proceso Niujorke, pranešė J. Lacey.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių