Pažintis su muziejumi – per kompiuterio ekraną

Šiandien Kaune pradeda veikti Sankt Peterburgo Rusų muziejaus virtualus filialas, suteikiantis galimybę išsamiai susipažinti su vieno didžiausių pasaulio muziejų turtais.

Virtualus muziejaus lankymas

Kaune, Mstislavo Dobužinskio rusų kultūros ir estetinio lavinimo centre, įsteigtas filialas yra vienuoliktas toks šio muziejaus padalinys užsienyje. Dar 40 panašių centrų veikia Rusijoje.

Naudojantis septyniais centro kompiuteriais, bus galima virtualiai keliauti po muziejaus sales, pamatyti fonduose saugomas jo vertybes, žiūrėti pažintinius filmus, žaisti edukacinius žaidimus. Centro lankytojai galės susipažinti su skirtingomis rusų meno programomis, kurių pagrindas yra Rusų muziejaus kolekcijos.

M.Dobužinskio rusų kultūros ir estetinio lavinimo centro direktorius Valerijus Berežokas atkreipė dėmesį, kad galimybės naudotis virtualiu filialu iš išorės nėra. Tai įmanoma tik iš centro kompiuterių. Bet centras atviras visiems.

Sankt Peterburgo rusų muziejaus tarptautinės virtualios programos koordinatorė Tatjana Kolpakova paaiškino, kad norint sudaryti galimybę patekti į virtualų muziejaus padalinį iš visų kompiuterių reikėtų apie 100 kompiuterinių programų ir didžiulės kompiuterio operatyvinės atminties.

Maždaug 10 metų kuriamu Virtualaus muziejaus projektu siekiama plačią tarptautinę auditoriją sudominti rusų kultūra ir menu bei suburti ją į vientisą kultūrinę informacinę erdvę.

Virtualūs muziejai skirtingi

Specialistai išskiria dviejų tipų virtualius muziejus. Tai gali būti fizinėje erdvėje veikiančio muziejaus virtuali versija arba fizinėje erdvėje neegzistuojantis muziejus, skirtas eksponuoti vadinamiesiems naujųjų medijų kūriniams. "Šiai kategorijai priskiriami www.javamuseum.org ir www.rhizome.org – naujųjų medijų kultūros ir meno muziejai bei duomenų bazės internete. Jose kaupiami naujosiomis medijomis sukurti projektai ir jų archyvas – pradedant garso menais, baigiant interaktyviomis instaliacijomis internete", – pasakojo Lietuvos nacionalinės dailės galerijos kuratorius Tautvydas Bajarkevičius.

Jis teigė, kad Lietuvoje trūksta kontekstualaus (susijusio su muziejaus kontekstu) naujųjų medijų – virtualių ekspozicijų, skaitmeninių vartotojų sąsajų ekspozicijose, audiogidų – panaudojimo. "Ši sritis nėra išvystyta, nes muziejininkystės principai Lietuvoje retai suvokiami iš šiuolaikinės perspektyvos. Be to, meno kūrinius viešai skelbti internete brangu – reikia mokėti didžiules sumas už autorių teises, programinė įranga taip pat nepigi", – aiškino kuratorius.

Verta dėmesio

Kaip įdomius virtualių muziejų variantus T.Bajarkevičius išskyrė "Ars Electronica" centrą Austrijos Linco mieste (www.aec.at) ir jo padalinį – "Ateities muziejų" Karlsruhėje Vokietijoje (www.zkm.de).

"Šiedu išskirtiniai ir savo turiniu, nes yra skirti mokslo, meno, technologijų sąsajoms reprezentuoti. Kita vertus, bet kuris muziejus daug laimėtų pasitelkęs platesnę ir patrauklesnę virtualiomis ekspozicijomis bei informacinėmis bazėmis paremtą informaciją, – įsitikinęs parodų kuratorius. – Skirtingai nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, apgalvotas technologinių naujovių diegimas nebūtų labai brangus, tačiau itin prisidėtų prie pagrindinės muziejaus funkcijos – ne tik saugoti praeities istorinius artefaktus, bet ir juos įprasminti šiuolaikiniame kontekste."


Virtualus Komunizmo muziejus

Internete pradeda veikti virtualus pasaulinis muziejus (www.globalmuseumoncommunism.org), kuriuo siekiama plačiau supažindinti su sovietinio režimo istorija, jo nusikaltimais žmonijai ir įamžinti komunizmo aukų atminimą. Svetainėje galės registruotis ir dalytis informacija komunizmo aukos ir jų šeimų nariai, čia bus galima rasti istorikų straipsnių, vaizdo įrašų iš svarbių istorinių įvykių, susipažinti su žinomų asmenybių biografijomis.

Projektą inicijavo Vašingtone veikiantis Komunizmo aukų memorialo fondas. Šį pasaulinį projektą remia Rytų Europos valstybių vyriausybės, tarp jų – ir Lietuvos, taip pat privatūs fondai bei asmenys.

Šaltinis: BNS


Virtualūs muziejai Lietuvoje:

Baltų archeologijos virtualus muziejus: www.mmlab.ktu.lt/Archeologija/lentele.htm

Nikolajaus Rericho virtualus muziejus: http://www.roerich.ru

Virtualus dviračių muziejus: http://www.dstk.puslapiai.lt/dviraciai.htm

Zenono Langaičio virtualus radijo prietaisų muziejus: http://langaitis.zenonas-old.radios.fotopic.net



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių