Radijo laidą pradėjęs vesti L. Čeprackas: esu tikras šnekutis

  • Teksto dydis:

„Ar žinojote, kad dar visai neseniai karvės buvo šuns dydžio?“ – tokį klausimą radijo klausytojams uždavė iškalba garsėjantis virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Ko nors netikėto „Žinių radijo“ klausytojų dabar jis klaus nuolat, o ir pats ries įdomiausias istorijas apie maistą ir ne tik jį – vakar radijo eteryje startavo nauja Liutauro laida „Pakalbėkime skaniai“.

L. Čepracko laidos per „Žinių radiją“ bus galima klausyti kiekvieną pirmadienį. Ką mėgsta valgyti žinomi Lietuvos žmonės? Kokį labiausiai šokiruojantį patiekalą jie yra ragavę, o ko galbūt taip ir neišdrįso paragauti? „Tačiau tai nebus laida vien apie maistą, – žada laidos vedėjas ir priduria, kad lygiai taip pat skaniai, kaip apie maistą, galima kalbėti ir apie gyvenimą – kasdienybę, keliones, darbą virtuvėje. Jo pasakojimai ne kartą draugus ir bičiulius panardino į būseną, kai šie imdavo šaukti: „Viskas, baik pasakoti ir duok valgyti. Dabar!“

„Esu šnekutis, – juokiasi Liutauras. – Pagalvojau, kad radijui – tai itin tinkama savybė. Iš tiesų žodis „šnekutis“ turi keletą atspalvių. Yra pliurpaliai, kurie pasakoja nuobodžiai ir neįdomiai, bet yra šnekučiai, į pasakojimą sugebantys įtraukti kitus, suburti į bendrą pašnekesį. Nesijaučiu blogai pavadintas šnekučiu. Galite vadinti ir pliurpaliumi, jei tik patinka. Manau, kad viskas priklauso nuo to, kaip kalbi, ką šneki ar ką pliurpi. Jeigu kitiems įdomu, šnekutis gali tapti puikiu komplimentu.“

Vienas geriausių šalies virtuvės šefų savo laidoje ruošiasi neaplenkti temų, siejamų su maistu. „Tikrai kalbėsime apie alkoholio vartojimo kultūrą, nors ši tema ir yra tabu, – žada ir priduria, kad pastaruoju metu restoranų tikslai keičiasi. – Restoranai neskatina bukos valgymo ir gėrimo kultūros, jų tikslas – išmokyti žmones pajusti dermę, tvarumą, atsakomybę dėl to, ką ir kaip jie valgo bei geria. Edukacija šiais laikais – ypač svarbi restoranų darbo dalis.“

Kalbėti radijo eteryje Liutaurui – jokia naujiena. Liežuvio už dantų nelaikantis virtuvės šefas – puikus pašnekovas, geras kalbėtojas, todėl dažnai kviečiamas dalyvauti radijo bei televizijos laidose, vesti renginius ir pristatymus. Prieš keletą metų jis vedė televizijos laidą „Lietuvos superšefas“, kurioje profesionalūs kulinarai ir virtuvės entuziastai kovojo dėl superšefo titulo.

Liutauro Čepracko kulinarijos akademija, jau keletą metų jo organizuojamas Baltijos šalių gastronomijos forumas, restoranai „Gastronomika“, „M.EAT“, „Ramenas ir pagaliukai“, daugybė konkursų, kurių vertinimo komisijos nariu kviečiamas būti, o dabar dar ir savaitinė radijo laida, – iš kur jis turi laiko įgyvendinti savo sumanymus?

„Darbas yra mano gyvenimas. Taigi reikia suprasti, kad viskas, kas susiję su maistu, nėra mano darbas, aš tuo gyvenu. Aš gyvenu virtuvėje, apsuptas gaminančių žmonių ir maisto. Toje karuselėje iškyla ir visos kitos, man svarbios temos – vaikų maitinimas ir auklėjimas, įvairios patirtys, kelionės. Kad ir kas būtų, mes juk valgome. Kasdien“, – jis sako.

Paklaustas, koks televizijos ar radijo laidų vedėjas pačiam daro įspūdį, L. Čeprackas ilgai negalvoja: „Be abejo, Anthony Bourdainas, amžiną jam atilsį. Jis buvo gana pusėtinas šefas, tačiau labai geras pasakotojas ir kalbėtojas. Gebėjimas įdomiai kalbėti apie maistą, apie savo pojūčius jį ragaujant, yra viena iš Dievo dovanų. Tikrai labai gaila, kad A. Bourdainas neišlaikė gyvenimo išmėginimų ir iš jo pasitraukė.“

Pirmuoju radijo laidos „Pakalbėkime skaniai“ pašnekovu šią savaitę jau tapo profesorius Rimvydas Laužikas, su kuriuo laidos vedėją sieja daugybės metų draugystė ir bendra patirtis. „Rimvydas yra kulinarijos eruditas, vienas iš labiausiai į tikrąją Lietuvos kulinarijos istoriją besigilinančių žmonių, tikrasis mitų laužytojas“, – sako L. Čeprackas ir išduoda, kad artimiausiose laidose klausytojai susitiks su renginių organizatoriumi Jogaila Morkūnu, kuris dėl gero restorano gali vienai dienai nuskristi į kitą pasaulio kraštą. Taip pat su geriausiu šalies someljė Arminu Darasevičiumi, dėl kavos iš proto einančiu Vytautu Kratuliu, maisto produktus menu verčiančia menininke Jolita Vaitkute ir darbą banke dėl restorano metusia Odeta Bložiene.

Liutauro Čepracko laidos „Pakalbėkime skaniai“ klausykite pirmadieniais nuo 12 valandos per „Žinių radiją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių