Sumaištis dėl S. Lobodos: Lietuva išbrauks iš nepageidaujamųjų sąrašo?

  • Teksto dydis:

Kilus pasipiktinimui viešojoje erdvėje dėl atlikėjos Svitlanos Lobodos koncertinio turo Lietuvoje, praeitą savaitę Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad atlikėja įtraukiama į šalyje nepageidaujamų asmenų sąrašą. Vis dėlto iki galo dar niekas neaišku, pasakojama LNK reportaže.

2009-aisiais S. Loboda „Eurovizijos“ scenoje stovėjo po Ukrainos vėliava. Ukrainos pilietybę turinti atlikėja labai populiari Rusijoje. Buvo pripažinta ir „Metų dainininke“ ir „Metų moterimi“. Tačiau ne titulai atlikėjai užtraukė nemalonę. Po Krymo okupacijos S. Loboda aktyviai koncertavo Rusijoje, dainavo rusų armiją šlovinančias dainas gegužės 9-osios minėjime. Planavo kitą savaitę pradėti ir koncertinį turą didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Kilus pasipiktinimui viešojoje erdvėje, praeitą savaitę Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad atlikėja skelbiama persona non grata Lietuvoje ir yra traukiama į šalyje nepageidaujamų asmenų sąrašą. 

„Yra konsultuojamasi ir su Ukraina, kaip jie yra pasielgę ir ką jie yra įtraukę į nepageidaujamų asmenų sąrašus, – komentavo kultūros ministras Simonas Kairys.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad teisinių argumentų įtraukti atlikėją į nepageidaujamųjų sąrašą nėra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Ištyrus paaiškėjo, kad objektyvių duomenų, įrodančių, kad atlikėja pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus gali būti įtraukta į persona non grata sąrašą šiuo metu nėra“, – kalbėjo Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Atlikėjos koncertų Lietuvoje organizatoriai pasipiktinę.

„Reakcija begalinė, tūkstančiai žmonių skambina ir klausia, ar koncertai įvyks. Savaime aišku, kad koncertai greičiausiai jau neįvyks, nes net bilietų sistemos sustabdė prekybą“, – komentavo pasipiktinęs „Šou idėjos“ direktorius Redas Misiulis.

„Lietuvoje, kol vyksta karas su Rusija, kol ukrainiečių karo pabėgėliai yra nemaža mūsų visuomenės dalis, tokie klausimai visada kils. Ir privatiems renginių organizatoriams visada išliks rizika, kad vienas ar kitas asmuo bus įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą“, – teigė S. Kairys.  

Kad atlikėja yra koncertavusi Kryme, organizatoriai sako nematantys problemų. Esą S. Loboda prasidėjus karui savo pažiūras pakeitė – pasitraukė į Vakarus.

„Pasidomėjome, kad ji yra išreiškusi poziciją prieš karą. Išvažiavo iš Rusijos, – sakė R. Misiulis. – Nutraukė savo milijoninius kontraktus, karjerą. Įkūrė savo Svitlanos Lobodos fondą ir tęsė veiklą, galima sakyti, Europos Sąjungoje“, – pažėrė atlikėją reabilituojančių faktų R. Misiulis.

Svarbi aplinkybė yra tai, kad kovo mėnesį pati Ukraina išbraukė dainininkę S. Lobodą iš nepageidaujamų asmenų sąrašo.

Galiausiai paaiškėjo, kad ir patys ukrainiečiai atlikėjos nelaiko nepageidaujama. 

„Svarbi aplinkybė yra tai, kad kovo mėnesį pati Ukraina išbraukė dainininkę S. Lobodą iš nepageidaujamų asmenų sąrašo“, – konstatavo M. Adomėnas.

Atlikėjos praeitis abejonių sukėlė ir latviams. Vieno renginio organizatoriai neleido dainininkei dalyvauti Ukrainai palaikyti skirtame labdaros renginyje. Tačiau jos koncerto organizatoriai Lietuvoje sako apskritai nesuprantantys, pagal kokius kriterijus vertinama, kurie atlikėjai kelia grėsmę, o kurie ne.

„Turėtų matuoti vienu matu, nes dabar buvo Maksimo Galkino koncertas, kuris yra koncertavęs Kryme, pasisakęs, kad Krymas yra mažoji Rusija. Labai sėkmingai prieš savaitę praėjo koncertai ir niekas nesujudino to klausimo“, – savo nuomonę dėstė R. Misiulis.

Ministerijų teigimu, niekas iš anksto jokių sąrašų nesudarinėja.

„Tas klausimas dabar svarstomas, medžiaga yra renkama. Gavus naujos informacijos, sprendimas gali būti priimtas ir kitoks“, – sakė M. Adomėnas.

Nepageidaujamais Lietuvoje laikomos tokios Rusijos žvaigždės kaip Filipas Kirkorovas, Grigorijus Lepsas, Olegas Gazmanovas, Nataša Koroliova ir Khabibas Šaripovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

adekvatūs

adekvatūs portretas
žmonės prieš šios veikėjos koncertą turėtų stovėti prie įėjimo su plakatais SLAVA UKRAINI. Gėda LR URM ir visos kitoms bestuburėms struktūroms.

Musu runkeliai is viso degradave??

Musu runkeliai is viso degradave?? portretas
Viskas kas okupantu kalba,turi but uzdrausta!!!

Kęstas

Kęstas portretas
Volodymyras Zelenskis gali didžiuotis:  Rusai naudojo žiemą, norėdami sunaikinti jų stipriausius priešus: Napoleoną ir Hitlerį. Užpuolęs Krymo tiltą, Volodymyras Zelenskis gavo tokį patį rimtą rezultatą. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių