A. Anušauskas: Genocido tyrimo centre pokyčiai būtini

Pokyčiai Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre (LGGRTC) yra būtini, nes šiuo metu siekiama išstumti darbuotojus, kurie ir sukūrė šį centrą, yra įsitikinęs Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seimo narys, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Pasak jo, pagrindinė problema yra noras užtildyti kitokią nuomonę turinčius darbuotojus, o pagrindinis pozicijų skirtumas išryškėja tarp tų, kurie daro realius darbus ir tiesiog daug kalbančių.

„Pokyčiai turi būti, nes aš remiuosi patirtimi tų žmonių, kurie kūrė šį centrą. Būtent jie atsidūrė kitoje barikadų pusėje, juos stengiamasi išstumti iš šio centro“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Jis kaip pagrindinę centro konfliktų priežastį įvardija tai, kad vietoje diskusijos tarp skirtingas pozicijas turinčių centro tyrėjų skatinimo siekiama tiesiog užtildyti tuos, kurie nepritaria centro vadovybei

Pokyčiai turi būti, nes aš remiuosi patirtimi tų žmonių, kurie kūrė šį centrą. Būtent jie atsidūrė kitoje barikadų pusėje, juos stengiamasi išstumti iš šio centro.

„Pažįstu tuos žmones, kurie mato to vadovavimo trūkumus ir ne tik, kartais net ir tokius skandalingus dalykus, kai vietoje skirtingų nuomonių moderavimo stengiamasi atsikratyti skirtinga nuomone“, – tvirtino konservatorius.

Jo nuomone, tildoma būtent ta pusė, kuri siekia centre atlikti svarbius darbus, tyrimus, o kita pusė – tiesiog linkusi daug kalbėti.

„Čia susikirto pozicijos tarp tų, kurie daro realius darbus, realius tyrimus, ir tų, kurie linkę žodžiais „daryti“ darbus“, – tvirtino A. Anušauskas.

ELTA primena, kad centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės veiksmų. Tuomet kreipimesi teigta, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymėta, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

Darbuotojai taip pat išreiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir, kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus Ado Jakubausko ir jau iš pareigų pasitraukusio vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitrauksiąs iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buras

Buras portretas
O ko jus tikites, kai iskrypeliska judejima palaikantys arabai jau ima virsu Lietuvije ir greit lietuviu valdzios ir informacineje srityse neliks?

manau

manau portretas
Viskas ten gerai ir 75 metams įslaptintų k.gbistų sąpalionės apie pokyčius yra tik priedanga.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių