Seimo nariai apie įtarimus K. Bartoševičiui: kol neįrodyta, negali smerkti, bet faktas vienas

  • Teksto dydis:

Kristijonas Bartoševičius Seimo nariu tapo 2020 m. Išrinktas pagal konservatorių sąrašą. Daugeliui pažįstamas dėl anksčiau įkūnyto „Dviračio žinių“ personažo – „Mėslitos“ direktoriaus Sauliaus Poškos, teigia LNK.

Pirmadienį ryte parlamentaras paskelbė atsisakantis mandato. 

„Atsisakau Seimo nario mandato dėl asmeninių aplinkybių. Tai nėra kažkoks spontaniškas šiandienos sprendimas“, – tikino Seimo narys. 

„Nedetalizuosite, kas čia per aplinkybė?“ – teiravosi žurnalistas.

„Na, ne“, – atsisakė K. Bartoševičius.

Bet po pietų aplinkybes detalizavo Generalinė prokuratūra.

„Prokurorės pirmąjį kreipimąsi gavau pirmadienio rytą, vėliau gavau dar patikslinantį“, – sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Prokuratūra į Seimo pirmininkę kreipėsi dėl pradėto tyrimo, su prašymu naikinti Seimo nario K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę, kad galėtų jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Lapkričio 15 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų LR Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 3 bei 4 dalyse, bei 153 straipsnio 1 dalyje“, – žurnalistams sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Tai reiškia, kad Seimo narys yra kaltinamas galimu mažamečių ir nepilnamečių seksualiniu prievartavimu bei tvirkinimu. Už tai gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų.

Dėl galiojančios Seimo nario teisinės neliečiamybės K. Bartoševičiui oficialiai  kaltinimai nepateikti. Tad jis įtariamojo statuto kol kas neturi.

„Esu šokiruota. Teisėsauga, matyt, išsiaiškins“, – nedaugžodžiavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė- Mikulėnienė. 

„Ryte dar vienaip manėme. Frakcijoje pranešė, kad traukiasi dėl asmeninių priežasčių. Palinkėjome gero darbo naujuose frontuose. O kad čia toks dalykas... niekas net negalėjo pagalvoti. Esu šokiruotas“, – prisipažino Seimo narys Paulius Saudargas.

„Man sunku patikėti, aš šoke“, – purtė galvą Seimo narė  Aistė Gedvilienė. 

„Dirbau su juo komitete. Žmogus aktyvus, gana konstruktyvus. Šita naujiena mane apstulbino ir pritrenkė“, – neslėpė Seimo narys Kęstutis Vilkauskas.

Pats K. Bartoševičius sako, kad prašymą dėl Seimo nario mandato panaikinimo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) jis pateikė dar penktadienį. Esą tai susiję su jo sveikatos būkle, o ne su prokuratūros tyrimu, apie kurį parlamentaras teigė nieko nežinojęs.

„Mane labai nustebino, nieko nežinojau, viską sužinojau prieš 45 minutes. Nebuvau apklaustas“, –  sakė jis.

„Nebuvote apklaustas?“ –  tikslino žurnalistas. 

„Ne, ne“, – tvirtino K. Bartoševičius. 

Šaltiniai sako, kad nukentėję gali būti mažiausiai 2 vaikai. Tačiau Generalinė prokuratūra kol kas jokios su tyrimu susijusios informacijos neatskleidžia.

Kalbame apie ikiteisminį tyrimą, susijusį su mažamečiais, nepilnamečiais, jaunesniais nei 16 metų amžiaus asmenimis. Ir kalbame apie galimai įvykdytas seksualinio pobūdžio nusikalstamas veikas.

„Mes kalbame apie ikiteisminį tyrimą, susijusį su mažamečiais, nepilnamečiais, jaunesniais nei 16 metų amžiaus asmenimis. Ir kalbame apie galimai įvykdytas seksualinio pobūdžio nusikalstamas veikas“, – kalbėjo Generalinės prokuratūros atstovė E. Martinonienė.

„Su Seimo nariais dar nėra buvę tokio kaltinimo“, – tikino Seimo narys Julius Sabatauskas. 

„Tai mano ketvirta kadencija Seime ir įvairiausių kaltinimų man yra tekę girdėti, visko yra buvę. Bet toks dalykas tikrai pirmą kartą“, – sakė Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis. 

Šokiruoti ne tik kolegos konservatoriai, bet ir opozicija. Ji sako, kad tokie kaltinimai yra dėmė viso Seimo reputacijai.

„Jaučiuosi labai blogai. Nesvarbu, kad tai yra pozicija, valdančiosios koalicijos atstovas. Bet tai visam Seimui užtraukia didžiulį nemalonumą“, – kalbėjo socialdemokratas J. Sabatauskas.

„Ne ta vieta, kai reikėtų užsiimti politikavimais. Kaip trijų vaikų tėvas galiu pasakyti, kad tie straipsniai, kurių pagrindu generalinė prokurorė kreipėsi, tiesiog šokiruojantys“, – sakė Darbo partijos pirmininkas A. Mazuronis.

K. Bartoševičius iki tapdamas Seimo nariu buvo berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ direktoriumi, iki 2020 m. dirbo mokytoju keliose Kauno mokyklose: Jono Jablonskio, KTU, Veršvų gimnazijose. 

Visuomenė per ilgai toleravo visas tas apraiškas: tarp kunigų, vaikų namuose, šeimose.

„Nežinau, net kaip vertinti. Aišku, yra nekaltumo prezumpcija – kol neįrodyta, negali jo smerkti. Bet faktas vienas – visuomenė per ilgai toleravo visas tas apraiškas: tarp kunigų, vaikų namuose, šeimose“, – kalbėjo J. Sabatauskas. 

Vyriausioji rinkimų komisija dėl mandato naikinimo svarsto antradienį.

„Seimo vaidmuo čia būtų reikalingas, jeigu reikėtų svarstyti Seimo nario apkaltą ir jeigu jis pats neatsisakytų mandato“, – įsitikinusi Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen. 

Kadangi K. Bartoševičius mandato atsisako pats, Seimo sesijos šaukti nereikės. Jis išrinktas pagal sąrašą. Tad jei mandatas bus panaikintas, jo kėdę Seime užims buvęs krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

„Tikrai negalvojau taip greitai prisijungti prie Seimo, bet aplinkybės verčia priimti sprendimus. Mano sprendimas yra aiškus – dalyvavau Seimo rinkimuose, mielai duosiu priesaiką. Tai – didelė garbė ir atsakomybė“, – sakė V. Semeška.

V. Semeška Seimo nariu gali būti paskelbtas jau šią savaitę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

?????

????? portretas
Seimo nariai ,kurie linksminuosi su nepilnamečiais pirtelėje geriau tegu prisiduoda.....bausmė švelnesnė .o jeigu visus įvardintų net apsaugą gautų......

Nuomonė

Nuomonė portretas
Manau išsisuks, konservai pas mus tyri kaip ašara. Kalti liks tie vaikai.

Vasia

Vasia portretas
Per anksti spręsti ar kaltas. Jis gal tik vaikui ištraukęs is kelnių pauostyti davė. Kolkas nieką nežino.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių