Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentų susitikime – regiono atsakas į migracijos iššūkį

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį Kijeve su Lenkijos, Latvijos ir Estijos prezidentais aptarė koordinuotą atsaką į Baltarusijos režimo organizuojamus nelegalios migracijos srautus ir paskelbė deklaraciją šiuo klausimu.

Susitikime Lietuvos prezidentas akcentavo, kad Baltijos šalys ir Lenkija turi laikytis vieningos ir principingos pozicijos Baltarusijos režimo atžvilgiu. Šalies vadovas pažymėjo, kad nelegalios migracijos krizės ir karinių pratybų „ZAPAD 2021“ kontekste regioninis bendradarbiavimas turėtų būti dar labiau sustiprintas.

Prezidentas pakvietė Lenkijos, Latvijos ir Estijos vadovus suvienyti jėgas kalbantis su Europos Sąjungos institucijomis ir siekti jų aktyvesnio įsitraukimo bei finansinės paramos reaguojant į Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką.

„Siūlau kartu inicijuoti diskusijas Briuselyje keliais klausimais – dėl būtinybės peržiūrėti ES migracijos politiką ir išorinių sienų apsaugą reglamentuojančius teisės aktus, taip pat dėl galimybės gauti ES finansavimą fiziniam barjerui pasienyje su Baltarusija įrengti“, – susitikime kalbėjo šalies vadovas.

Keturių valstybių prezidentų paskelbtoje deklaracijoje išreiškiamas susirūpinimas blogėjančia žmogaus teisių padėtimi Baltarusijoje, intensyvėjančiomis represijomis ir režimo oponentų persekiojimu. Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos vadovai dėkoja ES partneriams ir NATO sąjungininkams už pagalbą ir bendradarbiavimą sprendžiant nelegalios migracijos krizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių