„Baltosios pirštinės“ turi pastabų rinkimų komisijos nariams

Iki 15 valandos „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai jau aplankė beveik 150 apylinkių daugiau nei pusėje savivaldybių, kur vyksta antrasis rinkimų turas. Taip pat gauta daugiau nei 40 pranešimų iš gyventojų apie galimus rinkimų pažeidimus.

„Baltosioms pirštinėms“ metus didelius pajėgumus rinkimų skaidrumui Vilniaus rajone užtikrinti, kol kas čia fiksuojamų pažeidimų dalis nuo aplankytų apylinkių yra viena mažiausių – neatitikimų randama kas penktoje apylinkėje. Lyginant su aplankytų apylinkių skaičiumi, daugiausia pažeidimų fiksuojama Trakų rajone (beveik visose apylinkėse), Vilniaus mieste (pažeidimai fiksuoti maždaug 70 proc. apylinkių, kuriose lankėsi stebėtojai), Biržų ir Mažeikių rajonuose (po maždaug 67 proc. aplankytų apylinkių).

Nepriklausomi rinkimų stebėtojai atkreipia dėmesį, kad kai kurių apylinkių komisijos pro pirštus žiūri į Rinkimų organizatoriaus knygoje ir kituose dokumentuose apibrėžtus reikalavimus, su kuriais komisijos privalo būti susipažinusios: šiandien jau užfiksuoti 25 neteisingo balsadėžių plombavimo atvejai, 19 atvejų, kai komisijos neužtikrino duomenų saugumo, nes nenaudojo tam išduotų juodų antdėklų rinkėjų sąrašams uždengti, taip pat kiti pavieniai pažeidimai. Daugeliu atvejų apylinkių komisijos geranoriškai atsižvelgia į stebėtojų pastabas, tačiau pasitaiko atvejų, kai į pagrįstą reikalavimą ištaisyti daromas klaidas neatsižvelgiama.

Apie komisijų daromas rinkimų vykdymo klaidas praneša ir pilietiški gyventojai. Šiuo metu gyventojų pranešimų apie komisijų narių darbą yra maždaug tiek pat, kiek ir pranešimų apie politinę reklamą agitacijos draudimo laikotarpiu. Tai ne tik patvirtina stebėtojų pastebėtus pažeidimus, bet ir išryškina įdomią tendenciją – dalies apylinkių komisijos tinkamu rinkimų vykdymu rūpinasi mažiau nei patys rinkėjai.

„Baltųjų pirštinių“ atstovai ragina žmones rinkimuose dalyvauti atsakingai: einant balsuoti su savimi turėti asmens dokumentą, o apie pastebėtus galimus pažeidimus pranešti „Baltosioms pirštinėms“ www.baltosiospirstines.lt/pranesti, tiesiogiai Vyriausiajai rinkimų komisijai arba policijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VALIOOOOOOO!!!!!

VALIOOOOOOO!!!!! portretas
Jau turim naują merą-A.Vaitkų !!!!

ir ,,juodu pampersu ,,, veikejai

ir ,,juodu pampersu ,,, veikejai  portretas
taip pat turi pastabu rinkimu komisijai....

Anonimas

Anonimas portretas
nenustebciau jei daug kas balsuoja uz viena kandidata o laimetu konservatoriu kandidatas
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių