Britų leiboristų lyderiui – Lietuvos ambasadorės atsakas dėl NATO ir Rusijos

  • Teksto dydis:

Lietuvos ambasadorė Londone viešu laišku kreipėsi į britų leiboristų lyderį Jeremy Corbyną (Džeremį Korbiną) dėl jo neigiamų nuostatų apie NATO plėtrą, pabrėždama, kad tik Vakarų aljansas gali garantuoti Baltijos šalių saugumą.

Kairiųjų pažiūrų britų laikraštyje „The Guardian“ paskelbtame komentare Asta Skaisgirytė priminė regiono istoriją ir perspėjo, kad sovietų laikus garbinantis Kremlius „baugina savo buvusias aukas“.

Diplomatės teigimu, J.Corbynas „regis, nieko nežino apie imperializmo praeitį, dabartį ir ateitį Europos kontinente“.

A.Skaisgirytė pabrėžė, kad „Lietuvai akistata su imperializmu atnešė okupaciją, kalbinę ir kultūrinę priespaudą, pilietinės visuomenės ir valstybės institucijų sunaikinimą, prievartavimus, plėšimus, deportavimus ir masines žudynes“.

„Šių nusikaltimų vykdytojai nebuvo nubausti. Rusija, Sovietų Sąjungos teisių perėmėja, taip pat neatsiprašė ir nesumokėjo kompensacijų. Užuot tai padariusi, ji šlovina mūsų engėjus kaip didvyrius, o kone pusės Europos sugriovimą, už kurį atsakingas Stalinas, teisina kaip „geopolitinę būtinybę“, - teigia diplomatė.

„Tai nėra tik istorinė neteisybė; Kremlius toliau baugina savo buvusias aukas - šalis, santykiuose su kuriomis turėtų elgtis itin jautriai ir pagarbiai“, - pridūrė ji.

Ambasadorė atkreipė dėmesį, kad Maskva „surengė invazijas į Ukrainą ir Gruziją, užimdama teritorijas ir sukurdama marionetines valstybes“, prieš kaimynes vykdo ekonominį karą ir propagandos kampanijas, o „Rusijos sparčiai modernizuojama kariuomenė repetuoja konvencines ir branduolines atakas prieš NATO sąjungininkes“.

„Jeremy Corbynas apie tai nekalba. Užuot tai daręs, jis kaltina mus tuo, kad mėginame gintis“, - teigia Lietuvos ambasadorė.

A.Skaisgirytė pabrėžė, kad Baltijos šalys pačios aktyviai siekė įstoti į NATO, siekdamos išvengti Rusijos grėsmės.

„Mūsų šalys, priešingai nei jis (Corbynas), regis, mano, nebuvo suviliotos ar priverstos tapti NATO narėmis, Amerikai siekiant išplėsti savo pasaulinę įtaką. Mes patys beldėme į Šiaurės Atlanto aljanso duris, reikalaudami mus įsileisti, nes nuogąstavome, kad vieną dieną Rusija gali virsti tuo, kuo yra dabar: grėsme“, - teigė diplomatė.

Ji pakvietė J.Corbyną atvykti į Lietuvą, kad „savo akimis pamatytų pažangą, kurią padarėme nuo tada, kai žlugus blogio imperijai atgavome savo nepriklausomybę, taip pat pavojus, kuriuos mums kelia tos blogio imperijos įpėdinė“.

„Mums būtų malonu sulaukti jo užuojautos ir palaikymo, mūsų piliečiams siekiant teisėtumo, laisvės, orumo, saugumo ir gerovės, kurie taip žiauriai iš mūsų buvo atimti praeityje ir kuriuos, laimei, turi žmonės Jungtinėje Karalystėje“, - savo kreipimąsi baigė A.Skaisgirytė.

Šį mėnesį vadovavimą opozicinei britų leiboristų partijai perėmęs J.Corbynas rinkimų debatų metų kritikavo, jo teigimu, „perdėtą ir įkyrią NATO ekspansiją po 1990 metų“.

„Jei NATO nusimato atvirą ekspansijos tikslą, Rusijos kariuomenė tuomet sako savo vadovams - mes turime plėstis priešintis NATO“, - kalbėjo J.Corbynas, ir žadėjo surengti „rimtus debatus apie NATO galias“.

Netikėtinai iškilęs radikalių kairiųjų pažiūrų J.Corbynas leiboristų partijos rinkimuose surinko beveik 60 proc. balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių