Per Bučos viršūnių susitikimą G. Nausėda ragino steigti Specialųjį tarptautinį tribunolą

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda, penktadienį dalyvaudamas Bučos forume, skirtame šio Ukrainos miesto išvadavimo metinėms, ragino kitas valstybes paremti Specialiojo tarptautinio tribunolo įsteigimą.

„Atsižvelgdama į tai, kad vaikų deportavimas yra tik vienas iš daugelio Rusijos nusikaltimų Ukrainoje, tarptautinė bendruomenė turi žengti dar vieną svarbų žingsnį. Norėdami užtikrinti visišką atsakomybę, turime teisiškai įvertinti agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą. Todėl raginu paremti Specialiojo tarptautinio tribunolo įsteigimą. Neabejoju, kad Rusijos vadovai ir jų bendrininkai bus patraukti atsakomybėn“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Jis pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė privalo padaryti viską, kad kaltieji už karo nusikaltimus atsakytų.

Mūsų pareiga – padaryti viską, kas įmanoma, kad nusikaltėliai, taip pat atsakingi Rusijos pareigūnai ir kariuomenės vadai būtų patraukti atsakomybėn.

„Mūsų pareiga – padaryti viską, kas įmanoma, kad nusikaltėliai, taip pat atsakingi Rusijos pareigūnai ir kariuomenės vadai būtų patraukti atsakomybėn. Todėl Lietuva visapusiškai remia Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroro pradėtą tyrimą“, – teigė G. Nausėda.

Lietuva kartu su kitomis Baltijos šalimis 2022 metų spalį paragino ES su tarptautiniais partneriais steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti. Šio tribunolo veikla turėtų papildyti nacionalinių teisminių institucijų bei Tarptautinio baudžiamojo teismo darbą.

Anot Prezidentūros pranešimo, G. Nausėda penktadienį taip pat atkreipė dėmesį, kad Tarptautinio baudžiamojo teismo sprendimas išduoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį yra aiškus ženklas, kad nebaudžiamumo nebus.

Ukrainos surengtame nuotoliniame viršūnių susitikime dalyvavo daugiau nei 50 Europos ir pasaulio valstybių, tarptautinių organizacijų vadovai ir atstovai.

Forumo tema – „atsakomybės už Ukrainoje padarytus ir tebedaromus sunkius nusikaltimus tarptautinei teisei užtikrinimas“.

„Prieš metus žinia apie tragiškus įvykius Bučoje, Irpinėje ir kituose Kyjivo apylinkių miestuose smarkiai sukrėtė. Manau, nė vienas iš mūsų negalėjo nė pamanyti, kad tokių žvėriškų nusikaltimų dar gali išvysti Europos žemė. Ir vis dėlto teko tapti tų keturių savaičių teroro, kraujo praliejimo ir destrukcijos liudininkais“, – sakė G. Nausėda.

Rusijos kariai kaltinami masinėmis civilių žudynėmis Ukrainos sostinės regiono Bučos priemiestyje, jį 2022 metų pradžioje rusai buvo užėmę kelioms savaitėms.

Maskva kaltinimus neigia ir tvirtina, kad žiaurumai Bučoje buvo inscenizuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių