F. W. Steinmeieris: prie Vokietijos susivienijimo prisidėjo lietuvių laisvės troškimas

Prieš tris dešimtmečius vykęs lietuvių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos priespaudai prisidėjo prie Vokietijos susivienijimo, sako Lietuvoje viešintis Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris).

„Už tai, kad Vokietija vėl buvo suvienyta laisvėje, kad tai buvo įmanoma, esame dėkingi ir nenumaldomam lietuvių laisvės troškimui bei jų pasipriešinimui priklausomybei ir priespaudai“, – Valdovų rūmuose surengtame simpoziume sakė Vokietijos prezidentas.

Jis kalbėjo apie tai, jog daugelio atmintin įstrigo 1989-ųjų rugpjūčio 23-ąją nusidriekęs Baltijos kelias – pasak W. Steinmeierio, likus trims mėnesiams iki Berlyno sienos griūties, „Europa čia išgyveno dainuojančią, skambančią ir iš tiesų taikią revoliuciją“.

„Du milijonai žmonių susikibo rankomis Baltijos kelyje nuo Estijos sostinės Talino, per Latvijos sostinę Rygą iki pat Vilniaus. Jie dainavo. Per Baltijos šalis nusidriekė daugiau nei 600 kilometrų ilgio gyva grandinė, tuomet šie vaizdai mane labai palietė“, – kalbėjo F. W. Steinmeieris.

Per Baltijos šalis nusidriekė daugiau nei 600 kilometrų ilgio gyva grandinė, tuomet šie vaizdai mane labai palietė.

Vokietijos prezidentas teigė šiandien Vilnių matantis kaip ateities miestą kur klesti informacinių technologijų pramonė, o nedidelių atstumų šalyje gera infrastruktūra leidžia lengvai nukakti iš vienos vietos į kitą.

„Lietuva dvelkia modernizacijos dvasia, tačiau vertybės liko – tolerancija, atvirumas pasauliui ir visų pirma nenumaldomas laisvės troškimas“, – teigė jis.

Prezidentas F. W. Steinmeieris ir šalies vadovas Gitanas Nausėda antradienį Valdovų rūmuose dalyvavo tarptautiniame simpoziume „Lietuva ir Vokietija Europoje: žvilgsnis iš 700 metų perspektyvos“.

Savo ruožtu G. Nausėda renginyje akcentavo glaudžių Lietuvos ir Vokietijos politinių, ekonominių, socialinių ir kultūrinių ryšių svarbą.

„Vokietija – svarbiausias mūsų užsienio prekybos partneris ir investuotojas, bet dar svarbiau tai, kad Vokietija yra mūsų draugas ir partneris įgyvendinant ambicingus saugumo tikslus. Tikiu, kad artimiausia ateitis atneš dar daugiau sprendimų, kurie bylos apie tai, kad mūsų santykiai tampa dar tvirtesni, o pasitikėjimas vienas kitu dar labiau auga“, – teigė prezidentas.

Prezidentai bei universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas antradienį universiteto bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje atidarė parodą „Curriculum Vilnae“, joje bus eksponuojami trys iš Vokietijos atvežti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fluktacine vienybe

fluktacine vienybe portretas
Nenorėjo vokiečiai vienitis, jei ne "perestroika" iš Maskvos , būtų, kur buvę, iširo vienas korupcijos sojuzas, susidarė keli: eurosojuzas ir Amerika , besibaigianti prarasti visas savo pamatines vertybės del išdavikų respublikonų -irgi suirs ne už ilgo.

Jei

Jei portretas
Jau taip tai galėtų priimt į vokietijos sudėtį nes juodai nusibodo vietiniai nevykėliai valdžioje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių