G. Landsbergis: Rusija turi būti politiškai ir diplomatiškai izoliuota tarptautiniuose forumuose

  • Teksto dydis:

Rygoje susitikę Baltijos valstybių ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai trečiadienį aptarė saugumo situaciją regione ir koordinuotą įvairiapusišką Europos paramą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos karine agresija.

Susitikime kartu su Latvijos užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi, Estijos užsienio reikalų ministre Eva-Maria Liimets ir Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock dalyvavo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Ministrai vieningai sutarė, kad būtina ir toliau tęsti karinę, humanitarinę, finansinę bei politinę paramą Ukrainai, narsiai kovojančiai už Europos vertybes, dedant visas pastangas, kad karo nusikaltimų Ukrainoje vykdytojai neišvengtų deramos atsakomybės.

Ministras G. Landsbergis pabrėžė, kad Ukraina turi turėti visas priemones savigynai. Ypač svarbu operatyviai aprūpinti Ukrainą reikiama karine įranga.

Lietuvos užsienio reikalų ministro vertinimu, A. Baerbock paskelbtas Vokietijos sprendimas atsisakyti rusiškos naftos yra labai reikšmingas žingsnis, apribojant Rusijos karo Ukrainoje finansavimą ir Europos Sąjungai siekiant kuo greičiau sutarti dėl naujo ambicingo visapusiško sankcijų paketo Rusijai, apimančio naftos embargą ir likusių Rusijos ir Baltarusijos bankų veiklos bei Rusijos propagandą transliuojančių kanalų draudimą.

„Rusija turi būti politiškai ir diplomatiškai izoliuota visuose tarptautiniuose forumuose, įskaitant finansines institucijas“, – sakė ministras.

Ministras taip pat akcentavo, kad artėjantis NATO viršūnių susitikimas Madride turėtų atspindėti iš esmės pasikeitusią Europos saugumo aplinką ir dabartines grėsmes. „NATO turi būti visiškai pasirengusi ginti Baltijos valstybes nuo pat pirmųjų konflikto minučių“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Susitikimo metu, kaip skelbiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, buvo priimtas Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrų pareiškimas, kuriame stipriai smerkiama Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą bei sveikinamas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vykdomas tyrimas dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: Rusijaizoliavimaskaras Ukrainojetarptautiniai forumaifinansai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių