G. Landsbergis: skirtingos Rusijos opozicijos stovyklos įrodo – demokratija ten galima

Skirtingos Rusijos opozicijos atstovų stovyklos paneigia mitą, kad Rusijoje demokratija negalima, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Vilniuje penktadienį vykusio Rusijos forumo metu opozicijos atstovams nesutikus dalyvauti bendroje spaudos konferencijoje ir pasirinkus kalbėti atskirai, G. Landsbergis teigė, jog tai yra demokratijos ir pliuralizmo ženklas.

„Turėjome progą aptarti ir karą, ir Rusijos ateitį, ir Rusijos galimybę demokratizuotis, kuria Vakarų pasaulyje yra daug netikinčių. Ir aš noriu pasidžiaugti, kad, nepaisant to, kad šiemet spaudos konferencijos formatas yra šiek tiek kitoks, kalbės vieni atstovai, tada kiti atstovai, tai irgi suponuoja skirtingus vėjus, skirtingas nuomones ir požiūrį, kokio reikia Vakarų atsako, kokia ateitis Rusijai nusimato, tarp pačios Rusijos opozicijos“, – per spaudos konferenciją sakė G. Landsbergis.

Anot jo, devintajame Rusijos forume susitiko žmonės, kuriems „gal kartais sudėtinga net rankas paspausti“, bet tokia karšta diskusija būtent parodo, kad demokratija Rusijoje gali egzistuoti.

„Tai, kad mes turime ne vieną asmenį iš Rusijos opozicijos, o nuomonių pliuralizmą, paneigia vieną iš pagrindinių mitų, kad Rusijoje demokratijos negali būti“, – pažymėjo užsienio reikalų ministras.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmojoje konferencijoje dalyvavę Rusijos opozicijos lyderiai Michailas Chodorkovskis ir Garis Kasparovas vadino Vilnių Rusijos ir Baltarusijos opozicijos centru.

Turėjome progą aptarti ir karą, ir Rusijos ateitį, ir Rusijos galimybę demokratizuotis, kuria Vakarų pasaulyje yra daug netikinčių.

„Galų gale, tai, kas rusišką antikarinę opoziciją vienija, yra svarbiau nei tai, kas ją skiria. Aš visada maniau, kad mano dešimt metų kalėjime yra labai sunki patirtis, bet kai matau, kas vyksta Ukrainoje, aš suprantu, kad tai nereiškia nieko, palyginus su tuo, kas dabar Ukrainoje“, – kalbėjo M. Chodorkovskis.

G. Kasparovas pažymėjo, kad istoriškai Lietuva visada buvo vieta, kur telkėsi opozicija Rusijos tironijai, ir Vilnius tapo Rusijos ir Baltarusijos opozicijos centru.

Įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno atstovai, dalyvavę antroje spaudos konferencijoje, teigė, kad nėra paprastų sprendimų jau ilgiau nei metams tęsiantis Rusijos karui prieš Ukrainą.

„Penkiolika mėnesių visa apimtimi vykstant karui žmonės nori rasti stebuklingą, paprastą sprendimą visoms problemoms, bet mes žinome, kad toks sprendimas neegzistuoja“, – teigė A. Navalno štabo vadovas Leonidas Volkovas.

Jis teigė, kad priešintis agresijai reikia visais būdais: „Kas gali kautis kovos lauke, turi kautis kovos lauke, kas gali padėti ekonomiškai, turi padėti ekonomiškai, kas gali dirbti su problemomis Rusijoje, keisti politinę sistemą, turi tai daryti“.

Vilniuje penktadienį vyko devintasis Rusijos forumas, kuriame pagrindinis dėmesys buvo skirtas Rusijos karinei agresijai prieš Ukrainą ir Rusijos ateities klausimams, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Nuo 2014 metų vykstančiame Vilniaus forume aptariamos Rusijos vidaus ir užsienio politikos aktualijos, žmogaus teisių padėtis, Rusijos santykiai su Vakarais. Diskusijų metu įvertinamos šios šalies raidos tendencijos, diskutuojama kovos su Rusijos propaganda tema, kitais aktualiais klausimais.

Kasmetinis renginys suburia gausų būrį ekspertų, politikų, pilietinės visuomenės atstovų, žmogaus teisių gynėjų, akademikų, žurnalistų iš Rusijos, taip pat iš Lietuvos ir kitų Vakarų šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Mes laukeme kada atsistatydins visa vyriausybė su Šimonyte priešakyje.

Nekalbėk nesamonių

Nekalbėk nesamonių portretas
Žinai,kaip tarp daugelio rusų,pabėgusių nuo represijų Rusijoje,vadina opozicijos ,,samitus,,Vilniuje-,,koncervų,,sueigom. Tai yra,užkonservuoti Putino agentai-nori-samdiniai,kai kurie jau dabar pradeda atsiverti.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Tai jis kacapams dirba seni KGB ryšiai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių