G. Landsbergis: pirmasis NATO viršūnių susitikimo sėkmės parametras – Švedijos narystė

Pirmasis liepą Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo sėkmės elementas yra Švedijos narystė Aljanse, sako Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

„Būdamas čia, Stokholme, niekur negaliu nueiti nepasakęs, kad pirmasis sėkmės parametras yra galimybė iškelti Švedijos vėliavą tarp kitų 31 NATO narių vėliavų“, – ketvirtadienį sakė jis, kalbėdamas Švedijoje vykusio JAV analitinio centro „Atlantic Council“ kartu su Lietuvos, Vokietijos ir Portugalijos ambasadomis organizuojamoje konferencijoje „Road to Vilnius“ (Kelias į Vilnių).

„Nuo šiol kaip užsienio reikalų ministras iki Vilniaus (viršūnių susitikimo – BNS) ketinu skirti laiko keliauti ir kalbėtis su kitomis vyriausybėmis ir užsienio reikalų ministrais, kad Švedijos klausimas būtų įtrauktas į darbotvarkę ir kad parodytume, kokį gerą klausimą turime (...). Prieš Vilnių turime daug vilčių, kad tapsime nariais“, – sakė Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas).

Suomija ir jos kaimynė Švedija nutraukė dešimtmečius trukusią karinio neprisijungimo politiką ir, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, praėjusią gegužę nusprendė prisijungti prie NATO.

Sakyčiau, kad vienas iš sėkmės Vilniuje parametrų yra galimybė pasakyti, kad Ukraina eina keliu į NATO.

NATO sąjungininkės Turkija ir Vengrija – kiekviena dėl savų priežasčių – ilgai vilkino Suomijos stojimą ir iki šiol blokuoja Švedijos narystę. Suomija prie NATO prisijungė balandžio 4 dieną.

Šį klausimą ketvirtadienį ministras aptarė ir su Švedijos premjeru Ulfu Kristerssonu (Ulfu Kristersonu).

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, taip pat diskutuota regioninio saugumo, pasirengimo NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, paramos Ukrainai, sankcijų, Europos Sąjungos darbotvarkės ir dvišalio bendradarbiavimo klausimais.

Susitikimo su Švedijos premjeru metu Lietuvos diplomatijos vadovas aptarė pagalbos Ukrainai klausimus ir bendras tarptautinės bendruomenės pastangas priartinant Ukrainos pergalę bei užtikrinant Kremliaus režimo atsakomybę už įvykdytus karo nusikaltimus bei agresiją prieš Ukrainą.

„Džiaugiuosi augančia dvišale prekyba tarp Lietuvos ir Švedijos, tvirtėjančiais mūsų ekonominiais saitais ir Švedijos investuotojų pasitikėjimu“, – susitikimo metu pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Praėjusiais metais Lietuvos–Švedijos prekyba išaugo 52 proc., Švedija užima antrą vietą pagal tiesioginių investicijų dydį Lietuvoje.

Apibrėžti Ukrainos kelią į NATO

Ministras taip pat pažymėjo, jog susitikimo metu yra svarbu apibrėžti ir Ukrainos politinį kelią į Aljansą.

„Sakyčiau, kad vienas iš sėkmės Vilniuje parametrų yra galimybė pasakyti, kad Ukraina eina keliu į NATO“, – teigė G. Landsbergis.

Ukrainai siekiant NATO narystės, valstybės prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs, jog šalis supranta, kad negalės įstoti į NATO vis dar kovodama su Rusija.

Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas yra pažymėjęs, kad liepos mėnesį Lietuvoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bus nustatyti planai dėl daugiametės paramos programos Ukrainai.

„Kitas sėkmės Vilniuje parametras, jei vertinsime, ką mums pavyko pasiekti Madride, yra rytinio flango saugumas“, – nurodė G. Landsbergis.

Susitikimo Vilniuje darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui. Siekiant, kad NATO išliktų stipriausiu gynybiniu aljansu, sąjungininkai aptars investavimo į gynybą prioritetus ir poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kgbistane nieko naujo

kgbistane nieko naujo portretas
kgbistinis chunveibinas anūkas pirmasis taško mūsu pinigus į dešinę ir į kairę , milijono nedavė Kaunui eurolygos finalui , o čia kažkokiam šūdui ir 15 lemu negaila, kai turtingos šalys šito mėšlo purtosi. Lietuva gi turtinga šalis nafta iš vatniku spaudžia, o lansbergistiniai elfotroliai kol kas nebaudžiami sėkmingai taško pinigus.

skiep

skiep portretas
nesuprantu ka reiskia tas debiliskas vardu ir pavardziu rasymas 2 kartus ,net skliaustuos, ir klaidingai?

tikekimes Lietuva nenukentes

tikekimes Lietuva nenukentes portretas
bet Ukrainai bus prastai. Visas sitas karas baigsis masiska destrukcija arba pergale Rusijai. Ka daryti? Laukti pabaigos kokia ji bebutu. Po to kas prasidejo nebesustabdyti be praradimu Ukrainai mano manymu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių