G. Nausėda amerikiečių televizijai: turime stiprinti NATO rytinio flango saugumą

Amerikiečių televizijai duotame interviu prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad būtina stiprinti Baltijos valstybių saugumą šiame regione dislokuojant daugiau NATO sąjungininkų pajėgų. Šalies vadovo teigimu, tai būtų pats geriausias atgrasymas Rusijai.

„Lietuva, kaip tai galima pamatyti žemėlapyje, yra sumuštinis tarp stipriai militarizuotos Kaliningrado srities ir Baltarusijos, kurią galima vadinti Rusijos dalimi. Taigi šios dvi šalys yra stipriai militarizuotos, mes matome ten daug karinės įrangos, raketinių sistemų, karių. Taigi tai yra priežastis, kodėl mes turime reaguoti“, – interviu TV MSNBC teigė G. Nausėda.

„Ir mes darome savo darbus, padidinome savo išlaidas gynybai iki 2,5 proc. nuo BVP ir mes jau įsipareigojome dar labiau padidinti ir ateinančiais metais“, – pridūrė jis.

Mes turime dislokuoti daugiau pajėgų iš užsienio čia, šioje Europos vietoje, ir tada tai pasitarnaus kaip geriausias atgrasymas Rusijai.

Visgi prezidentas atkreipė dėmesį, kad Lietuva kreipėsi ir į NATO, kad jis skirtų daugiau dėmesio Rytų flango NATO šalių saugumui. Jis akcentavo, kad visoms NATO šalims turi būti užtikrintas 100 proc. saugumas.

„Tai yra priežastis, kodėl mums reikia ne tik retorikos, mums reikia užsienio karinių pajėgų dislokavimo. Tai šiuo metu ir vyksta. Mes turime pozityvius sprendimus iš daugelio sąjungininkų: JAV, Vokietijos, kuri vadovauja EFP (NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Lietuvoje – ELTA) buvimui“, – pabrėžė šalies vadovas.

G. Nausėda akcentuoja, kad panašūs sprendimai yra priimami ir stiprinant kitų Baltijos valstybių saugumą.

„Mes turime dislokuoti daugiau pajėgų iš užsienio čia, šioje Europos vietoje, ir tada tai pasitarnaus kaip geriausias atgrasymas Rusijai“, – akcentavo prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių