G. Nausėda apie Ukrainoje susprogdintą užtvanką: matome precedento neturintį Rusijos išpuolį

Užtvankos Ukrainoje susprogdinimą Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pavadino karo nusikaltimu ir ragino patraukti Kremlių atsakomybėn.

„Šiandien matome precedento neturintį Rusijos išpuolį prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą. Pagrindinės užtvankos sunaikinimas yra karo nusikaltimas, keliantis tiesioginę grėsmę tūkstančiams žmonių“, – įraše „Twitter“ paskyroje antradienį teigė šalies vadovas.

„Rusija už tai turi būti patraukta atsakomybėn,“ – rašė jis.

Taip G. Nausėda komentavo Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimą.

Internete paskelbti vaizdai rodo, kad vanduo nekontroliuojamai plūsta pro smarkiai pažeistą užtvanką. Žemiau palei Dniprą jau užlietos kai kurios vietovės, įskaitant dalį Chersono, evakuojami gyventojai.

Tuo metu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad „teroristai nesustoja, kol nėra sustabdomi“.

Jie nesileidžia į jokias kitas derybas, išskyrus derybas su jėga. Jie nesigailėdami sukelia didžiules katastrofas.

„Jie nesileidžia į jokias kitas derybas, išskyrus derybas su jėga. Jie nesigailėdami sukelia didžiules katastrofas. Pakartosiu dar kartą: Ukrainai reikia pergalės ir mūšio lauke, ir teisme. Niekas kitas nepadės“, – „Twitter“ rašė ministras.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad baimė ir desperacija Rusiją verčia „daryti naujus karo nusikaltimus“.

„Šįkart jau nebesislapstant ir kopijuojant Hitlerio veiksmus ir susprogdinta Kachovkos užtvanka. Įsibaiminęs, kad Ukrainos kontrpuolimas bus ypatingai skaudus, Kremlius, panašu, nutarė nepalikti nepadarytų karo nusikaltimų“, – paskyroje „Facebook“ rašė politikė.

Ji pabrėžė, kad už šiuos veiksmus Rusijai teks atsakyti.

„Dabartiniai Rusijos valdžios sprendimai ir visuomenės abejingumas karo nusikaltimams Ukrainoje lems ilgus ir skausmingus dešimtmečius kaltės“, – sakė parlamento vadovė.

V. Čmilytė-Nielsen nurodė susisiekusi su Ukrainos kolega – šalies parlamento vadovu Ruslanu Stefančuku.

„Reaguosime visomis priemonėmis, kokias galime realizuoti, raginsime galingąsias Vakarų valstybes kuo greičiau padėti Ukrainai laimėti. Padėti apsiginti – jau vakar dienos uždavinys“, – rašė Seimo pirmininkė.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad tokie Rusijos veiksmai tik paskatina šalis suteikti papildomos paramos kariaujančiai Ukrainai.

„Tokiu būdu, tiesą sakant, Rusija tik stiprina paramą Ukrainai. Nežinau, ar tą įsiskaičiuoja į savo sprendimus, bet, matyt, ta neapykanta yra tiek užpylusi akis, kad žmonėms tiesiog nesvarbu“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

Anot jos, per karo laikotarpį Rusija ne kartą pademonstravo žvėriškumo ir nežmoniškumo pavyzdį.

Ukraina antradienį apkaltino Rusijos pajėgas susprogdinus minėtą užtvanką. Tuo metu Rusijos pareigūnai atkirto, kad Kachovkos užtvanka buvo sugadinta dėl Ukrainos karinių smūgių ginčijamoje teritorijoje.

Šis įvykis gali turėti plačių pasekmių: gali būti užtvindyti namai, gatvės ir įmonės žemupyje, taip pat sumažėti vandens lygis upės aukštupyje, kuris padeda aušinti didžiausią Europos atominę elektrinę.

Be kita ko, gali būti ištuštintos geriamojo vandens atsargos į pietus esančiame Kryme, kurį Rusija neteisėtai aneksavo.


Šiame straipsnyje: Kachovkos užtvankasusprogdinta užtvankakaras UkrainojeGitanas Nausėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių