G. Nausėda: nebus paprasta atblokuoti Odesos uostą, todėl siūlome alternatyvą

Prezidentas Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad siekį atblokuoti Odesą ir užtikrinti saugų ukrainietiškų grūdų eksportą nebus paprasta įgyvendinti. Todėl prezidentas sako palaikąs alternatyvą – Ukrainos grūdus gabenti per Lenkiją į Lenkijos ir Baltijos valstybių uostus.

„Pirmiausiai, be jokios abejonės, yra siekis atblokuoti Odesą. Tai nebus taip paprasta padaryti žinant, kad valstybė, kuri užpuolė Ukrainą, naudoja šią aplinkybę kaip svertą arba kaip dar vieną manipuliacijos įrankį“, – žurnalistams prieš Europos vadovų tarybos (EVT) posėdį antradienį teigė G. Nausėda.

Du bandomieji traukiniai jau yra pasiekę savo galutinį tašką, tai pademonstravo, kad toks kelias yra įmanomas.

Todėl prezidentas teigia palaikąs alternatyvą eksportuoti Ukrainos grūdus per Lenkiją į Baltijos valstybių ir Lenkijos uostus. Nors G. Nausėda pripažįsta, kad šis pasiūlymas nėra idealus, tačiau, pasak jo, tai visgi alternatyva, kuri gali padėti išspręsti susidariusią sudėtingą situaciją.

„Du tokie eksperimentiniai bandomieji traukiniai jau yra pasiekę savo galutinį tašką, tai pademonstravo, kad toks kelias yra įmanomas. Problema ta, kad tai tikrai trunka nepateisinamai ilgai ir mes dabar turime susirūpinti, kaip sutrumpinti šitą laikotarpį. Jį galima sutrumpinti šiek tiek perdėliojant logistinius akcentus ir, be jokios abejonės, sumažinus tam tikrus fitosanitarinius reikalavimus, kurie prie Lenkijos sienos yra labai dideli ir tai gerokai stabdo šį procesą“, – sakė šalies vadovas.

„Situacija, kai uostai yra užblokuoti ir tiesiog yra šantažuojama Ukraina, yra nepateisinama. Bet turime reikalą su tokia valstybe, kokią turime“, – taip pat pažymėjo G. Nausėda.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis siūlo idėją suburti tarptautinę koaliciją, kuri, atblokavusi Ukrainos uostus, leistų išgabenti grūdus. Visgi, pasak jo, šios idėjos įgyvendinimui liko nebe daug laiko, nes žemės ūkio ekspertų vertinimu, naujo derliaus pradedama laukti jau po penkių savaičių.

„Esminė sąlyga, kad būtų uostai atidaromi, yra gynybos garantijos. Turi būti suteikta gynybos garantija, kad tie uostai bus apginti ir rusai nepasinaudos uostų atidarymu uostams užpulti ar užimti. Gynybos garantijos gali būti suteikiamos laivyno. Ukraina neturi savo laivyno, nors sugeba sėkmingai kovoti su Rusijos laivynu. Tad to vaidmens turi imtis tos valstybės, kurios turi laivų. Arba Ukrainai turime suteikti tokią ginkluotę, kad jie Odesą ir Nikolajevą galėtų apginti patys“, – teigė G. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių