I. Šimonytė: didžiausią žalą Lietuvos reputacijai daro kalbantys apie žalą reputacijai

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad didesnę žalą šalies reputacijai daro ne toliau per Lietuvą traukiniais keliaujančios baltarusiškos trąšos, o kritiškos replikos iš opozicijos politikų.

„Didžiausią žalą Lietuvos reputacijai daro tie žmonės, kurie kalba apie žalą Lietuvos reputacijai, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Ministrų Kabineto vadovė.

Premjerė paneigė opozicijos gąsdinimus, esą trečiadienį nesustabdžiusi Baltarusijos valstybinės chemijos įmonės „Belaruskalij“ trąšų tranzito Lietuva išdavė JAV ir kitus Vakarų partnerius.

„Šitose kalbose girdžiu pasisakymų, kad Lietuvą kažkaip apleido jos tarptautiniai partneriai, kad nebegalime tikėtis JAV paramos įvairiais klausimais, kuriais ji mums yra aktuali. Bet, tiesą sakant, neturiu jokio pagrindo manyti, kad taip yra“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad Lietuva nėra 51-oji JAV valstija, tad joje trečiadienį JAV paskelbtos sankcijos Baltarusijai negalioja. I. Šimonytė pažymi, kad Vyriausybė siekia ne pritaikyti JAV sankcijas ir Lietuvoje, o nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartį.

Didžiausią žalą Lietuvos reputacijai daro tie žmonės, kurie kalba apie žalą Lietuvos reputacijai, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų.

„Klausimas, ar galioja, ar negalioja Lietuvoje JAV sankcijos, o ar gali, ar negali įmonė, kuri veža tą produkciją, toliau vykdyti sutartį. Ir nuo tos sutarties nuostatų priklauso, kaip ta sutartis nutraukiama, kokiomis aplinkybėmis ji gali būti nutraukiama ir kokios gali būti abiejų šalių teisės, jeigu manoma, kad yra sutarties pažeidimas“, – kalbėjo ji.

Toliau vykstantį baltarusiškų trąšų tranzitą per Lietuvą ketvirtadienį kritikavo opozicijoje dirbantys parlamentarai. Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas šalies vertybinės užsienio politikos bankroto iliustracija laiko faktą, kad „Belaruskalij“ produkcija vis dar keliauja per Lietuvą. Pasak jo, klausimo dėl sankcijų įvedimo kėlimas tarptautiniu lygmeniu, patiems nesiimant atitinkamų veiksmų, tiesiog iliustruoja Ministrų Kabineto dviveidiškumą.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Giedrius Surplys žurnalistams taip pat apgailestavo turįs skelbti Lietuvos vertybinės politikos bankrotą. Anot jo, nestabdydama trąšų tranzito, Lietuva pamynė artimų partnerių ir Baltarusijos opozicijos ginamas demokratines vertybes.

„Situacija yra tragikomiška, kadangi deklaravome labai vertybinę politiką, o pasirodė, kad esame žmonės, žaidžiantys už nugaros. Tenka atsiprašyti Lietuvos strateginių partnerių, JAV, kad situacija šiandien tokia, kad bėgame paskui Lukašenkos traukinį“, – LVŽS poziciją apibendrino G. Surplys.

ELTA primena, kad trečiadienį įsigaliojo JAV sankcijos baltarusiškoms trąšoms. Tačiau kol kas dėl teisinių niuansų trąšų tranzitas per Lietuvą toliau tęsiamas.

Šių metų rugpjūtį paskelbtos JAV sankcijos numato, kad iki šių metų gruodžio 8 d. visi JAV fiziniai ir juridiniai asmenys privalo užbaigti sandorius su Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“. Po šios datos Lietuvoje veikiantys bankai linkę nebeaptarnauti „Belaruskalij“ atliekamų mokėjimo pavedimų.

Tuo metu „Lietuvos geležinkelių“ grupei priklausanti krovinių geležinkeliu vežimo bendrovė „LTG Cargo“ skelbia, kad gruodį teiks trąšų gabenimo paslaugas „Belaruskalij“. Pagal galiojančią sutartį Baltarusijos bendrovė už jas atsiskaitė iš anksto.

Dėl susidariusios situacijos „Lietuvos geležinkeliai“ konsultuojasi su Lietuvos, ES ir JAV institucijomis, tarp kurių – JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC).

Skaičiuojama, kad iki šiol „LTG Cargo“ per metus vidutiniškai gabeno per 10 mln. tonų „Belaruskalij“ krovinių už maždaug 60 mln. eurų.

Ketvirtadienį Vyriausybėje aptarti galimybes stabdyti trąšų tranzitą per Lietuvą rinksis Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų komisija. Į ją trečiadienį kreipėsi susisiekimo ministras Marius Skuodis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
Didžiausia žala Lietuvai yra tai ta vyriausybė,kuri baigia nualinti žmones,išvogti tai kas dar yra like.

Teisingi zodziai

 Teisingi zodziai portretas
Labai taikliai pastebejo Premjere. Saunuole! Protinga Moteris.

Birutė

Birutė portretas
Jūs patys didžiausią žalą darote Lietuvai.Surinkote lbgt iškrypėlių,narkomanų komandą ir dergiat šalį.Visi esate nesveikos psichinės buklės ir todėl nesusigaudote kur yra galva,o kur šikna.Kažin ar ilgai čia dar būsit,nes jau laikas išeiti.Taip jau nuniokojot šalį,o dar ir su toms vakcinom užknisot ir nuodijat.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių