I. Šimonytė pritartų siūlymui areštuotą rusų kilmės piliečių turtą skirti Ukrainos atstatymui

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad pritartų pasiūlymui areštuotą rusų kilmės piliečių turtą skirti Ukrainos atstatymui. Ji tikina nematanti problemų, dėl kurių, pavyzdžiui, Rusijos centriniam bankui priklausantis turtas negalėtų būti naudojamas Ukrainos atstatymui, juolab, kad Rusija pradėjo invaziją.

„Rusijos kaltė akivaizdi ir ilgi procesai vargu ar yra labai prasmingi. Kai kalbame apie fizinių asmenų turtą, oligarchų ar susijusių politikų, čia procesas keblesnis, kol tas turtas bus konfiskuotas“, – interviu portalui „Delfi“ teigė I. Šimonytė.

„Fizinių asmenų turto atveju reikės įrodyti kiekvieno prisidėjimą, vis dėlto esame teisinės viršenybės erdvė“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad antradienį ECOFIN posėdyje Briuselyje dalyvaujanti finansų ministrė Gintarė Skaistė inicijavo bendrą Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Slovakijos finansų ministrų pareiškimą, kuriame raginama įšaldytą rusišką turtą panaudoti kaip vieną iš pagrindinių šaltinių Ukrainos atstatymui po karo.

Anot G. Skaistės, tarptautinė bendruomenė turi aiškiai parodyti, jog Rusijos karinė agresija nėra toleruojama ir kad agresorei reikės padengti Ukrainai padarytą žalą.

„Ukrainos atstatymas pareikalaus milžiniškų lėšų. Agresorė Rusija privalo atsakyti už savo veiksmus ir sumokėti už padarytą žalą. Europos Sąjunga, kartu su Vakarų partneriais, užšaldė reikšmingą dalį rusiško turto – nuo šalies centrinio banko rezervų iki atskirų sankcionuotų individų turto. Tai geras pirmas žingsnis, tačiau dabar turime žengti antrąjį – sukurti mechanizmus, kurie leistų panaudoti šias užšaldytas lėšas kaip vieną iš šaltinių Ukrainos atstatymui. Kartu su bendramintėmis šalims raginame Europos Komisiją artimiausiu metu pateikti tam reikalingus teisinius pasiūlymus, telkti tarptautinius partnerius ir bendromis pastangomis rasti tinkamus sprendimus“, – kalbėjo finansų ministrė G. Skaistė.


Šiame straipsnyje: Ingrida Šimonytėįšaldytas turtaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių