K. Budrys: N. Pelosi vizitas svarbus Lietuvai, tačiau karinė eskalacija būtų nenaudinga

JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) apsilankymas Taivane svarbus Lietuvai, tačiau šiame regione atsiradusi karinė įtampa būtų nenaudinga, sako prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys.

Pasak jo, šiuo vizitu JAV išlaikė nuoseklią politiką.

„Kas mums, Lietuvai, yra aktualu ir buvo svarbu, tai, kad tas sprendimas, apie kurį buvo anonsuota (N. Pelosi vizitas Taivane – BNS), nebebuvo pakeistas. (...) Po to, kai jis buvo paskelbtas, šis vizitas nebegalėjo neįvykti. Dėl to yra svarbu, kad JAV išlaikė nuoseklią politiką, kad grasinimai tai nėra ta kalba, kuri galėtų pakeisti politinius sprendimus. Tas svarbu ir mums, kaip JAV sąjungininkei“, – LRT trečiadienį transliuotame interviu sakė K. Budrys.

Prezidento patarėjo teigimu, svarbu, kad tinkamo dėmesio ir reakcijos sulauktų Kinijos veiksmai Taivano atžvilgiu prekybos srityje.

„Kitas mums svarbus dalykas tai, kad nepasiliktų be dėmesio ir be atitinkamos reakcijos Kinijos veiksmai, kurių iškart buvo imtasi Taivano atžvilgiu prekybos srityje, staiga suradus įvairiausių bakterijų, užkratų ar kitų dalykų, išgalvotų įvairiausių priemonių, kurios buvo pritaikytos ir prieš mus po mūsų užsienio politikos sprendimų“, – teigė K. Budrys.

„Dėl to būsima ir neišvengiama reakcija, kurios mes turėtume sulaukti, taip pat akcentuos mums svarbų dalyką, kad autoritarinės valstybės negali tokiomis priemonėmis manipuliuoti tarptautinės prekybos taisyklėmis“, – pridūrė jis.

Vis dėlto prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais teigė, jog N. Pelosi vizitas Taivane didina karinės eskalacijos, kuri gali atitraukti tarptautinį dėmesį nuo karo Ukrainoje, riziką. Anot K. Budrio, tai būtų neparanku Lietuvai.

„Šitas vizitas, kuris yra taip pat susijęs ir (...) su galima karinės eskalacijos rizika, neturėtų tapti tuo, kuris atitrauktų dėmesį nuo mums daug svarbesnės temos, kuri taip pat reikalauja nuolatinio tarptautinio dėmesio – karo Ukrainoje. Dar vieno karinio židinio atsiradimas ar šios temos eskalacija yra neparanki Lietuvai“, – teigė K. Budrys.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi antradienį nusileido Taivane, nors Pekinas, kuris šią salą laiko savo teritorija ir pareiškė, kad vizitą laikys didele provokacija, grasino vis griežčiau.

Po N. Pelosi apsilankymo Taivane Kinija paskelbė, kad aplink salą surengs virtinę karinių pratybų su koviniais šaudmenimis. Rytų teatro vadavietė informavo, kad „bendros karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų pratybos vyks jūroje ir oro erdvėje į šiaurę, pietvakarius ir pietryčius“ nuo salos.

Taivanas pastaruoju metu tapo ir įtampos tarp Lietuvos bei Kinijos priežastimi.

Pernai, gilėjant Vilniaus ir Taibėjaus santykiams, Lietuvoje rudenį atidaryta Taivaniečių atstovybė. Tai sukėlė Kinijos pasipiktinimą, mat kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai.

Po atstovybės atidarymo Pekinas sumenkino diplomatinius ryšius su Lietuva ir ėmėsi prekybos ribojimų, dėl jų Europos Sąjunga kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prietranka

Prietranka  portretas
ta pelosė. Gryna giltinė. Pas mus jeigu tokia gili senė tep darytų tai vaikai moment už pakarpos i pensiona sukištų. Be teisės kažkur viešose vietose vienai vaikščiot

Milda

Milda portretas
Na ir kuo tau Budry jis toks svarbus.Kiek žiūrėjau pasaulio analitikų,vertintoju,įvairių politologu nuomones kol kas neradau nei vieno,kuris teigiamai įvertintų sita vizitą.Jau baltieji rūmai ir suprato,kad gali,kilti rimtas karinis konfliktas.O Budriui labai geras vizitas.Tai tokie dirba patarėjais

kad , Pelosi skrydis y Taivana yra TEIGIAMAS zingsnis

kad , Pelosi skrydis y Taivana yra TEIGIAMAS zingsnis portretas
pasisake PASAULYJE TIK VIENA LIETUVA --visos kitos pasaulio salys [ net ir amerikonu chalujai] NEIGIAMAI vertina Pelosi pasiskraidyma .....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių