Derybos vyksta dėl dviejų neviešinamų reikalavimų: konfliktas Seime nusikels į trečią savaitę?

Derybos su opozicija dėl normalaus darbo Seime persikels jau į trečią konflikto savaitę. Planuojama, kad Dialogo grupė vėl rinksis pirmadienio popietę ir mėgins surasti kompromisą tarp opozicijos reikalavimų ir valdančiųjų raginimo realiau vertinti esamą situaciją bei valstybės galimybes.

„Iki antradienio Seimo posėdžio planuojamas dar vienas Dialogo grupės susitikimas“, – Eltai teigė Seimo pirmininkės atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Opozicijos atstovai tikina, kad jiems šiek tiek gaila, jog ketvirtadienį nepavyko užbaigti daugiau nei prieš savaitę kilusio konflikto. Kita vertus, jų teigimu, panašu, kad valdantieji rimtai svarsto pateiktus jų reikalavimus. O opozicijos prašymų yra ne vienas. Neskaičiuojant reikalavimo atleisti žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką ar į Seimo posėdžių darbotvarkę netraukti „šiuo metu neaktualių“ klausimų, opozicija siūlo kone 7 iniciatyvas, skirtas pamaloninti gyventojų kišenes.  

Kaip teigė frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis, vienu iš opozicijos reikalavimu numatyta, kad valdantieji leis šias iniciatyvas bent jau pateikti.

„Tam, kad būtų galima per vasarą jų pagrindu formuoti antiinfliacinį paketą nuo rudens. Šiuo metu visi jie registruojami ir kai bus suregistruoti, aš juos nusiųsiu Seimo pirmininkei prašydamas įtraukti į artimiausio posėdžio darbotvarkę. Kai kurie projektai yra seniau registruoti ir įveikę pateikimą. O tuos, kurie yra neseniai registruoti, prašysime geranoriškumo įtraukti į darbotvarkę“, – Eltai sakė L. Kukuraitis.

Šiose 7 iniciatyvose sudėlioti siūlymai dėl elektros tinklo liberalizavimo, lengvatinio PVM tarifo maistui, NPD sulyginimo su MMA, šildymo lengvatos klausimo buitiniams vartotojams, siūlymas atidėti dyzelino akcizo didinimą, taip pat iki sausio 1 d. sumažinti akcizus dyzelinui, benzinui ir dujoms, galiausiai siūlymas, kad mokesčių pakeitimai įsigaliotų ne po 6, o po 12 mėnesių.

Reikalauja, kad du sprendimai būtų įgyvendinti dar iki užbaigiant pavasario sesiją: kas tai – neatskleidžia

Bet šiuos reikalavimus mes esame pateikę ir dėl jų deramės, ar tai yra realu, ar ne. Kol kas valdantieji nėra iki galo apsisprendę, kuriems pritarti, o kuriems ne.

Kaip pažymėjo L. Kukuraitis, šalia šio įstatymų paketo opozicija yra įvardinusi ir dvi konkrečias iniciatyvas, kurias norėtų matyti realizuotas Seimo pavasario sesijoje. Iki jos pabaigos liko nepilnai dvi savaitės. Tačiau kokios šios iniciatyvos politikas neatskleidžia. Tikina, kad taip daro ne be reikalo – tam, kad nebūtų tuščiai sukelti gyventojų lūkesčiai.

„Bet šiuos reikalavimus mes esame pateikę ir dėl jų deramės, ar tai yra realu, ar ne. Kol kas valdantieji nėra iki galo apsisprendę, kuriems pritarti, o kuriems ne“, – sakė politikas.

Šie L. Kukuraičio paslaptyje laikomi du reikalavimai, kaip leido suprasti jis, glaudžiai susiję su minėtu 7 iniciatyvų paketu.

„Tačiau tai labai konkretūs, susiję su socialiniais ekonominiais dalykais, atlipinantys šių dienų aktualijas klausimai“, – sakė L. Kukuraitis ir tikino, kad kartu šie reikalavimai ne tik atitinka gyventojų lūkesčius, bet ir yra įkandami Lietuvos biudžetui.

Valdantieji taip pat nėra linkę atvirauti, kas yra tie du klausimai, kuriuos dar šioje Seimo sesijoje norėtų matyti įgyvendintus opozicija.

„Trečiadienį po dialogo grupės posėdžio sutarėme neįvardyti tų dviejų“,– Eltai sakė Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Opozicija pati supranta, kad nėra pajėgi 7 projektų paketą pateikti iki sesijos pabaigos, nors savo pareiškime pasakė, kad reikia įgyvendinti iki sesijos pabaigos. Tad jie teiktų du, kurie ir reikalauja pasikalbėjimo“, – teigė politikas.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Konservatoriai derybose apatiškesni nei liberalai ir „laisviečiai“

Tuo tarpu „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė, komentuodama, kodėl nepavyko dar šią savaitę užbaigti politikus į skirtingas Seimo sales susėsti privertusius ginčus, sako, kad esama ir kitų derybas apsunkinančių veiksnių. Politikė sako, kad gausiausią frakciją Seime turinti konservatorių partija kur kas atsainiau nei valdančiosios koalicijos partneriai žiūri į derybas su opozicija.

„Didžioji frakcija turi šiek tiek kitokį matymą. Tas jaučiasi toje pačioje dialogo grupėje. Lyginant tai, su kokia nuostata ar nusiteikimu yra atėję kiti valdančiosios daugumos atstovai. Tai jie konstruktyviai bendrauja ir mato kažkokius sąlyčio taškus. Tai tikrai jaučiasi. „Laisviečiai“ ir liberalai kur kas konstruktyvesni. O didžioji frakcija dėl to, kad ji didžioji ir gal dar dėl kitų partijos ypatumų, kitaip truputį žiūri. Mes tai matome“, – samprotavo „valstietė“.

Visgi, politikė sutiko, kad ir valdantiesiems, ko gero, prireikė laiko įvertinti opozicijos pateiktus pasiūlymus.

„Aš įsivaizduoju, kad daugumos pusė turi apsvarstyti viską ir gal jiems trūksta laiko. Pirmadienį pakvies. Tai mums labai svarbu, nes nuo to priklausys, ar mes antradienį einame į posėdį, ar ne“, – teigė politikė.

P. Peleckio / BNS nuotr.

J. Sabatauskas užsiminė apie ketinimus nutraukti opozicijos boikotą

Po kone dvi savaites trukusio boikoto Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas užsiminė apie opozicijos ketinimus antradienį sugrįžti į Seimo posėdį. Jo teigimu, artėjant Seimo pavasario sesijos pabaigai, būtina priimti svarbius sprendimus, todėl, pažymi jis, prasmės posėdžiauti atskirai nuo valdančiųjų nebėra.

„Aš manau, kad turėtume jau kitą savaitę dirbti, nes viskas jau yra pasakyta, belieka gauti iš kitos pusės atsakymus“, – penktadienį Eltai komentavo J. Sabatauskas.

Aš manau, kad turėtume jau kitą savaitę dirbti, nes viskas jau yra pasakyta, belieka gauti iš kitos pusės atsakymus.

Paklaustas, koks valdančiųjų atsakymas turėtų tenkinti opoziciją, kad ši sugrįžtų į bendrą parlamento darbą, J. Sabatauskas nedaugžodžiavo.

„Tinkamas“, – teigė politikas bei pridūrė, kad pirmadienį, jei įvyks Dialogo grupės susitikimas, turėtų paaiškėti tiksli informacija dėl tolesnio darbo.

„Kiek suprantu, Dialogo grupės susitikimas turėtų būti pirmadienį, tai ten viskas ir paaiškės. Kuo daugiau laiko praeina, tuo tas limitas senka. (...) Tampa niekam nenaudinga, nei mums, nei jiems, turime sesijos pabaigą, per kurią bus priimti svarbūs sprendimai, įstatymai, konstituciniai pakeitimai, tai iš tikrųjų mes nusiteikę dirbti“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

Nors J. Sabatauskas neatmeta, kad opozicijoje vis dar yra norinčių boikotuoti, visgi, pažymi jis, prasmės tęsti konfliktą nebėra.

„Kai kurie gal ir norėtų tęsti, bet prasmės nebėra“, – pažymėjo politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių