Lietuvos premjerės ir Kosovo prezidentės susitikime aptarta saugumo padėtis Europoje

  • Teksto dydis:

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį susitiko su Kosovo prezidente Vjosa Osmani-Sadriu.

Susitikime aptarta saugumo situacija Europoje, Rusijos vykdomas karas prieš Ukrainą, pagalba nuo karo bėgantiems Ukrainos gyventojams, sankcijos Rusijai. Lietuvos premjerė ir Kosovo prezidentė taip pat aptarė situaciją Vakarų Balkanų regione, dvišalio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes, ypač plečiant ekonominius ryšius.

„Tvirtai remiame Kosovo nepriklausomybę, taip pat pastangas integruotis į tarptautinę bendruomenę, kurti daugiatautę, demokratinę ir klestinčią valstybę“, – pažymėjo premjerė.

Vyriausybės vadovė taip pat išsakė palaikymą Kosovo eurointegraciniams tikslams bei bevizio režimo šaliai suteikimui, kartu paragindama Kosovą toliau tęsti svarbiausias reformas.

Veikdami išvien mes galime stiprinti taiką ir stabilumą Europoje.

Susitikime kalbėta apie demokratinių šalių sutelktas pastangas siekiant išlaikyti taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką bei stiprinant pagarbą žmogaus teisėms visame pasaulyje.

„Sukrečianti ir brutali Rusijos invazija į Ukrainą rodo, kokia trapi gali būti taika, jeigu agresorius laiku nėra sustabdomas. Todėl ypač svarbu visoms demokratinėms šalims išlikti vieningoms, didinti spaudimą Rusijai bei paramą Ukrainai ir jos didvyriškoms pastangoms ginant save ir Europos ateitį“, – pabrėžė premjerė.

I. Šimonytė akcentavo, kad Kosovas dar mena neseno karo žaizdas ir puikiai supranta ukrainiečių tautos kovą už savo laisvę ir savo šalies taikią ateitį.

„Vertinu principingą Kosovo poziciją remiant Ukrainą ir jos žmones bei prisijungiant prie sankcijų Rusijai. Veikdami išvien mes galime stiprinti taiką ir stabilumą Europoje,“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Vyriausybės spaudos tarnyba praneša, kad premjerė įteikė Kosovo prezidentei „vyšyvanką“ (tradicinius siuvinėtus marškinius) ir pakvietė gegužės 19 d. prisijungti prie Vyšyvankos dienos minėjimo, pagerbiant su Rusijos karine agresija kovojančios Ukrainos tradicijas ir solidarizuojantis su įvairiose pasaulio šalyse gyvenančiomis ukrainiečių bendruomenėmis.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKosovasIngrida ŠimonytėVjosa Osmani-Sadriu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių