LSDP: piktnaudžiavusieji lėšomis turi jas grąžinti

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) suvažiavimas šeštadienį pareiškė, kad netinkamai savivaldoje panaudoję lėšas socdemai turės jas grąžinti, o įsitraukus teisėsaugai siūloma stabdyti jų narystę partijoje.

„(Suvažiavimas – BNS) įpareigoja LSDP skyrius LSDP statuto ir skyrių reglamentų nustatyta tvarka išnagrinėti tiek esamų, tiek buvusių tarybos narių bei merų lėšų panaudojimo pagrįstumą ir tuos atstovus, kurie tas lėšas panaudojo netinkamai, įpareigoti grąžinti jas į savivaldybių biudžetus“, – teigiama Vilniuje vykusio suvažiavimo priimtame pareiškime.

„Kilus įtarimams dėl LSDP atstovų galimo nusikalstamo lėšų pasisavinimo, rekomenduoja LSDP skyriams kreiptis į LSDP Etikos ir procedūrų komisiją, kuri, įvertinusi pateiktą medžiagą, nuspręstų dėl šios medžiagos perdavimo teisėsaugos institucijoms, kad būtų pradėti reikalingi teisiniai tyrimai, taip pat tokiais atvejais vadovaujantis LSDP statutu siūlo LSDP nariams sustabdyti narystę partijoje“, – rašoma jame.

Pareiškime taip pat atsiprašoma Lietuvos žmonių „už šią savivaldoje susiklosčiusią neskaidraus lėšų panaudojimo praktiką“, o frakcijos Seime nariams siūloma aktyviai dalyvauti diskusijose dėl įstatymų, reguliuojančių tarybos narių apmokėjimą ir patirtų kanceliarinių išlaidų kompensavimą.

Negali būti tos panikos, nes Seimo nariai taip pat prisiekę laikytis Konstitucijos.

LSDP taip pat pabrėžė, kad savivaldybės turi dalyvauti priimant šias pataisas, taip apsaugant jų konstitucinę savarankiškoji teisę.

Pareiškimą suvažiavimui pristatęs Vytenis Povilas Andriukaitis pabrėžė, kad savivalda pagal Konstituciją Lietuvoje turi veikti „laisvai ir savarankiškai“, todėl piktnaudžiavimo atvejai neturi virsti panika Seime.

„Nepameskime šitų dviejų kompasų, kad mums neprimestų žodžių „politinė krizė“ ir „politinis perkrovimas“, – kalbėjo socialdemokratų senbuvis.

„Negali būti tos panikos, nes Seimo nariai taip pat prisiekę laikytis Konstitucijos“, – sakė jis.

Diskusijos dėl savivaldos politikų elgesio su išmokomis prasidėjo visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus iniciatyvą „Skaidrinam“.

Jos metu skelbta, jog kai kurie savivaldos politikai maksimaliai panaudojo galimas sumas, nepaisant to, kad per koronaviruso pandemiją judėjimas ir kitokia veikla buvo smarkiai apriboti, pylėsi kurą mokėdami skirtingomis banko kortelėmis, skirtinguose miestuose beveik tuo pačiu metu, lėšas naudojo kitais abejonių sukėlusiais būdais.

Reaguodama į skelbiamus duomenis, dalyje savivaldybių teisėsauga pradėjo viešojo intereso gynimo arba ikiteisminius tyrimus. Tuo metu valdantieji konservatoriai siūlo surengti pirmalaikius Seimo rinkimus, argumentuodami tai siekiu perkrauti politinę sistemą, o iniciatyvai nesulaukus palaikymo žada atsistatydinti Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė.

Į iniciatyvos „Skaidrinam“ akiratį yra patekusi ir Jonavos rajono savivaldybė, jai vadovauja LSDP pirmininkės pirmasis pavaduotojas Mindaugas Sinkevičius. Jis penktadienį per spaudos konferenciją neigė piktnaudžiavęs tarybos nariams skiriamomis išmokomis, tačiau žadėjo grąžinti 4 tūkst. eurų grąžinti, nes vienu iš jo telefonų kurį laiką naudojosi žmona.

„Dėkoju Mindaugui, puiki preskonferencija ir puikus žingsnis“, – šeštadienį sakė V. P. Andriukaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebejimas

pastebejimas portretas
nepergyvenkit! dabar grazins,o po pusmecio prisivogs ir susigrazins dvigubai,vagis negali nevogti ,o tiesa anksciau ar veliau visada islenda,jeigu juos teistu,salintu is darbo tik bijodami prarasti silta vieta sustotu,o dabar jiems viskas dzin,atbuke ir nieko nebijantys,gyvenantys paprastu zmoniu saskaita,dykaduoniai!

situacija

situacija portretas
kai meras pagal tiesiogines darbines pareigas aprūpinamas visomis darbo priemonėmis (kanceliarinėmis, ryšio ir kitomis), kai gali naudotis tarnybine mašina, kurią vairuoja savivaldybės administracijos samdomas vairuotojas, kai yra mero reprezentacinis fondas, tai ar ne vagystė dar ir tarybos nario išmokas imti? Kauno visvaldybė sako: ne.

ne

ne  portretas
Ne tik grąžinti, o turi būti TEISIAMI ir DIDŽIULĖ dar BAUDA.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių