M. Laurinkus: V. Landsbergis priėmė sprendimų, kurie išgelbėjo Lietuvą nuo Ukrainos situacijos

  • Teksto dydis:

Mečys Laurinkus buvo Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo narys. Dirbo kartu su Vytautu Landsbergiu prieš tris dešimtmečius. Dabar M.Laurinkus tikisi, kad diskusijos dėl valstybės vadovo statuso V.Landsbergiui klausimo pagaliau baigsis, nes sprendimas svarbus ne V.Landsbergiui, o visai Lietuvai, praneša LNK.

– Sprendimas yra labai geras, bet galėjo būti kur kas anksčiau. Metų metus tampė šią temą, valkiojo, galų gale nusprendė.

– Jūs taip pat tada buvote Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo nariu. Jums niekuomet turbūt nekilo abejonių, kad tuo metu V.Landsbergis buvo valstybės galva?

– Tuo metu niekam nekilo abejonių. Tai buvo vadovas, į kurį buvo viskas sukoncentruota. Aišku, buvo ir kitų žmonių, buvo ir Vyriausybė, prezidiumas, buvo visas Atkuriamasis Seimas. Revoliucijos metu viskas koncentruojasi į vieną asmenį.

– Ar manote, kad diskusijos dėl šio klausimo galiausiai baigsis?

– Manau, jau baigsis. Kažkas buvo pasakęs, kad, jei jie laimės rinkimus, – vėl iš naujo spręs. Manau, viena – pasakyti, kita – padaryti. Tai jau nuspręsta ir, manau, prie šio klausimo niekas nebegrįš. Nebent žiniasklaidoje bus samprotaujančių vienaip ar kitaip.

– Kodėl iš viso buvo tokių diskusijų?

– Nežinau, daug asmeniškumų. Yra teisinių niuansų, kurių negaliu sakyti, kad neegzistuoja, bet nesu subtilybių žinovas, kitose valstybėse priima kaip prezidentą. Įvairių niuansų buvo ne vienas, bet, manau, pati esmė koncentravosi apie vieną asmenį. Kai kuriama nuo nulio, automatiškai koncentruojasi į įstatymo leidžiamąją valdžią ir apie kurios sprendimus praktiškai viskas organizuojasi – ir žmonių nuomonės, susiskirstymas, ginčai, santykiai su kitomis valstybėmis. Tuo metu ir Kazimira Prunskienė daug susitikinėjo, bet sprendimo visi kreipdavosi į V.Landsbergį.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Man įdomu, kodėl V.Landsbergio asmenybė Lietuvoje vertinama prieštaringai?

–Tokioje situacijoje kiekvienas būtų vertinamas prieštaringai. Įvairaus rango politikai patekdavo į skirtingų vertinimų sūkurį. Iki šių dienų taip yra. Nieko naujo. Kai koncentruojasi į vieną asmenį ir tuo metu, kai yra laisva spauda, normalu, ji nėra ditirambų giedotoja valdžiai, ieško klaidų, įvairių niuansų, santykio su žmonėmis, žiniasklaida. Jis buvo pagrindinis labai gerų sprendimų, kurie išgelbėjo Lietuvą nuo situacijos, į kurią dabar pateko Ukraina, priėmėjas.

– V.Lansbergis akcentuoja, kad tai jam nėra svarbu, tai svarbiau Lietuvai. Ar tai tikrai svarbiau Lietuvai?

–Sutinku su šiuo patikslinimu. Tai buvo valstybinio masto sprendimai, o ne grupės subėgusių žmonių. Todėl ir svarbu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LAURINKAU , g ė d y k i s, juk įžūliai ir NAGLAI elgiesi,

LAURINKAU , g ė d y k i s, juk įžūliai ir NAGLAI elgiesi, portretas
keldamas ant ŠAKĖS kitą KGB-tą, kaip MĖŠLĄ--k v a i l i n d a m a s TIKRUOSIUS Lietuvos patriotus.-Ko jūs KGB-tai siekiate , juk KGB-tams dainelė sudainuota, tad dabar lyskite atgal į paslapties UŽPEČKĮ,o vėliau , kai bus laiko -išsitrauksime ir tie, kurie padarėte ŽALĄ Lietuvos gyventojams -- reikės atsakyti.

maisai julia dundule

maisai julia dundule portretas
Dabar per pasauli ANT NAIKINTUVO sparnu skrenda anglosaxsu vergvaldziai ir prievarta nesa "demokratija", pederastu ideologija, tai NATO GALVAZUDZIAI!!!! Nenori julia praskristi ant lektuvo sparno? Irakieciai skraido, tau patiks, kai begsi is Lietuvos i vasingtona ar londona.

Julija

Julija portretas
Kaip viskas istorijoje sukasi ratu! Per pasaulį ėjo Napoleonas. Žygiavo Hitlerio ordos. Per badmetį, per kankinimus ir naikinimus, per žūtis ir griuvėsius ėjo Stalinas. Ir visuomet atsirasdavo išdavikų, parsidavėlių. Dabar per pasaulį, per Ukrainos griuvėsius žengia Putinas. Ir vėl pilna kolaborantų, išdavikų. Tie, kurie gelbėjo Lietuvą nuo Ukrainos lemties - keikiami, jais tyčiojamasi. Dieve, saugok Lietuvą, atleisk klystantiems, gražink jiems padorumą ir protą.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių