M. Skuodis atsakė į Vokietijos kanclerio raginimus: Lietuva daro tai, ką privalo

Vokietijai kalbant apie specialias taisykles Rusijos tranzitui į Kaliningradą, Lietuvos susisiekimo ministras sako nematantis pokyčių pačios Rusijos elgesyje.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) po NATO viršūnių susitikimo Madride pareiškė, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos rusiškų krovinių tranzitui per Lietuvą į Kaliningradą turėtų būti taikomos pagal specialias taisykles, taip sumažinant įtampą su Rusija.

„Retorika, pareiškimai skirtingų asmenų yra viena, teisės aktas ir jo aiškinimas, kaip mes jį įgyvendiname, yra visai kas kita, – žurnalistams Kaune penktadienį sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis. – Šiandien skaitant reglamentą konkretų dėl sankcijų ir lygiai taip pat turint Komisijos oficialų vertinimą, raštu pateiktą vertinimą, sankcijos yra taikomos. Ar kas nors gali keistis – šiuo metu negaliu atsakyti. Šiuo metu Lietuva daro tai, ką mes privalome įgyvendinti pagal teisės aktus.“

Europos Komisija šiuo metu ruošia naują išaiškinimą, kaip sankcijos Rusijos prekėms turėtų būti taikomos tranzitui į Kaliningradą. Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė sako Komisijos pasiūlymui teikusi daug pastabų, tačiau jų nedetalizuoja.

E. Ovčarenko / BNS ir Scanpix nuotr.

M. Skuodis sakė negalintis pasakyti, ar tokie Vokietijos kanclerio pareiškimai galėtų signalizuoti pasikeitusią Bendrijos poziciją.

„Aš nežinau, kas gali būti, bet turbūt svarbus dalykas – aš nematau Rusijos elgesyje pokyčių. Tai čia man atrodo yra svarbus dalykas. Kaip į tai reaguos Europos Sąjunga, jau čia yra atskiras klausimas, dėl sankcijų diskusijos vyksta nuolatos“, – teigė jis.

Plieno ir juodųjų metalų tranzitas per Lietuvą nutrauktas birželio 17-ąją įsigaliojus ES sankcijoms, kurios patvirtintos kovo viduryje priimtame ketvirtajame sankcijų pakete.

Rusija įsigaliojusias sankcijas laiko priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, informaciją iš Rusijos vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos, įvestos dėl Maskvos invazijos Ukrainoje.

Pagal jas, liepos 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus, rugpjūčio 10-ąją – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą.


Šiame straipsnyje: Marius SkuodisKaliningradastranzitasRusijaUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių