Ministras apie derybas dėl Švedijos ir Suomijos stojimo į NATO: rezultatą vis tiek pasieksime

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Turkija, kaip ir kitos NATO valstybės, yra „ne mažiau suinteresuota“, kad Švedija ir Suomija būtų priimtos į Aljansą. Jis įsitikinęs, kad tai – tik laiko klausimas.

„Mes visi suinteresuoti, kad šios šalys būtų NATO narės. Turkija ne mažiau suinteresuota – ji iškėlė savo klausimus, į kuriuos, manau, atsakymai bus rasti dvišalėse ir daugiašalėse derybose“, – penktadienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

„Rezultatą mes vis tiek pasieksime. Ir Švedija, ir Suomija bus NATO narės“, – patvirtino krašto apsaugos ministras.

ELTA primena, kad Rusijai pradėjus invaziją Ukrainoje, Švedija ir Suomija pareiškė norą stoti į NATO. Tačiau tam pasipriešino Aljanso narė Turkija, apkaltinusi šias šalis, kad jos teikia saugų prieglobstį Ankarai priešiškoms ginkluotoms grupuotėms.

Rezultatą mes vis tiek pasieksime. Ir Švedija, ir Suomija bus NATO narės.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad jo šalis iki šiol nesulaukė „jokių konkrečių siūlymų“, galinčių išsklaidyti jos būgštavimus dėl Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO, pranešė agentūra „Sky News“.

Kalbėdamas šalies parlamente, R. T. Erdoganas tvirtino, kad Turkija nori matyti abiejų Šiaurės šalių „nuoširdumą“ dėl jos pareikštų būgštavimų. Pasak prezidento, Ankara nekeis savo pozicijos, kol Helsinkis ir Stokholmas nesiims konkrečių ir įpareigojančių veiksmų.

R. T. Erdoganas taip pat nurodė, kad Turkijos priešinimasis Suomijos ir Švedijos narystei Aljanse nėra „oportunizmo“ apraiška – tai esą veikiau nacionalinio saugumo klausimas.

Bet kokiems sprendimams dėl NATO plėtros reikalingas visų 30 Aljanso šalių narių ir jų parlamentų pritarimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių