Naujausi reitingai: čekių skandalas kirto ir premjerei, ir partijai

  • Teksto dydis:

Gegužę įsisiūbavęs vadinamasis čekių skandalas labiausiai kirto per pasitikėjimą dabar jau buvusia švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene bei premjere Ingrida Šimonyte, rodo šeštadienį „Lietuvos ryto“ paskelbta bendrovės „Vilmorus“ apklausa.

Gegužę J. Šiugždinienę palankiai įvertino 6,8 proc., nepalankiai – 62,3 proc. apklaustųjų. Balandį šie skaičiai atitinkamai buvo 14 proc. ir 39,7 procento.

Ji tapo viena nepalankiausiai vertinamų politikų, greta Laisvės partijos lyderės, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės (66,1 proc. nepalankių vertinimų) bei konservatorių pirmininko, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio (65,2 proc.).

Premjerė I. Šimonytė sulaukė 22,2 proc. palankių ir 57,5 proc. nepalankių atsiliepimų. Prieš mėnesį jos vertinimai atitinkamai buvo 27,9 proc. ir ir 53,3 procento.

Apklausa atlikta tuo metu, kai J. Šiugždinienė negalėjo dokumentais pagrįsti, kaip būdama Kauno miesto tarybos narė išleido jai skirtas išmokas už transportą, ryšius, kanceliarines prekes, o Vyriausybės vadovė palaikė ministrę.

Populiariausiu politiku šalyje išlieka prezidentas Gitanas Nausėda. Balandį dėl žinios apie nuslėptą narystę Komunistų partijoje sovietmečio pabaigoje smuktelėjusius reitingus valstybės vadovas po truputį atgauna.

Apklausos duomenimis, gegužę G. Nausėdą palankiai vertino 59,6 proc. respondentų, nepalankiai – 20,6 procento. Balandį šie rodikliai buvo atitinkamai 54,5 proc. ir 22,1 procento.

Antroje vietoje politikų reitingų lentelėje įsitvirtino opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos vadovė, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Ją palankiai vertina 49,3 proc. (47,1 proc. balandį) apklaustųjų, nepalankiai – 19,9 proc. (22,9 proc. balandį).

Trečioje vietoje tebėra krašto apsaugos ministras konservatorius Arvydas Anušauskas, apie jį teigiamai atsiliepė 44,3 proc. (44,9 proc. balandį), neigiamai – 27,7 proc. (28,7 proc. balandį) apklausos dalyvių.

Į ketvirtą vietą pakilo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis parlamentaras Saulius Skvernelis, sulaukęs 37 proc. palankių vertinimų (34,5 proc. balandį), 34,8 proc. apklaustųjų jį vertino neigiamai (38,6 proc. balandį).

Penketuką užbaigia opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis su 33,6 proc. respondentų palaikymu (30,4 proc. balandį). 40,2 proc. apklaustųjų jį vertina nepalankiai (43,8 proc. balandį).

Trečiai kadencijai perrinktą Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį gegužę palankiai vertino 32,4 proc. respondentų, nepalankiai – 36,2 proc. (atitinkamai 34,5 proc. ir 34,7 proc. balandį).

Opozicinės Darbo partijos vadovas Seimo narys Andrius Mazuronis sulaukė 29,7 proc. teigiamų vertinimų ir 25,6 proc. neigiamų (29,5 proc. ir 25,9 proc. balandį).

Apie Seimo pirmininkę, Liberalų sąjūdžio lyderę Viktoriją Čmilytę-Nielsen palankiai atsiliepė 28,2 proc. apklaustųjų ir 43,2 proc. nepalankiai (28,7 proc. ir 44,1 proc. balandį), apie laikinąjį partijos „Laisvė ir Teisingumas“ pirmininką Artūrą Paulauską – 25,3 proc. palankiai ir 26,3 proc. nepalankiai (28,9 proc. ir 27,7 proc. balandį).

Palankiausiai vertinamų politikų dešimtuką baigia opozicinės Regionų partijos pirmininkas parlamentaras Jonas Pinskus su 24,5 proc. palankių vertinimų bei 26,1 proc. nepalankių (23,4 proc. ir 26,3 proc. balandį).

Konservatorius nubloškė į ketvirtą vietą

Šis čekių skandalas valdančiąją Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LDK) reitingų lentelėje iš antrosios vietos nustūmė į ketvirtąją ir pakėlė „valstiečius“, rodo šeštadienį „Lietuvos ryto“ paskelbta bendrovės „Vilmorus“ apklausa.

Jei kitą sekmadienį vyktų rinkimai į Seimą, už TS-LKD balsuotų 7,9 proc. apklaustųjų, tuo metu balandį tokių buvo 9,9 procento.

Ši apklausa vykdyta tuo metu, kai dabar jau buvusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė konservatorė J. Šiugždinienė turėjo aiškintis dėl 2019–2020 metais jos, kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narės, panaudotų 13,8 tūkst. eurų skaidrumo.

Apklausa iš dalies apėmė ir laikotarpį, kai neturėdama išlaidas pagrindžiančių dokumentų ministrė atsistatydino, TS-LKD prezidiumas pasiūlė inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus, o jeigu tam nebūtų pritarta Seime, I. Šimonytė pareiškė atsistatydinsianti.

Konservatorius reitingų lentelėje pralenkė opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, iš trečiosios vietos pakilusi į antrąją, ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, iš ketvirtosios patekusi į trejetuką.

Už „valstiečius“ gegužę žadėjo balsuoti 9,4 proc. respondentų (balandį – 8,3 proc.), už demokratus – 8,2 proc., tai yra tiek pat, kiek ir prieš mėnesį.

Populiariausia šalyje tebėra Lietuvos socialdemokratų partija su 18,1 proc. palaikymu (balandį – 18.2 proc.).

Už valdančiajai koalicijai priklausantį Liberalų sąjūdį ketina balsuoti 4,3 proc. apklausos dalyvių (balandį – 5,1 proc.).

Darbo partijos reitingas gegužę siekė 3,8 proc., balandį buvo 2,7 procento.

Už partiją „Laisvė ir teisingumas“ balsuotų 2,7 proc. (2,1 proc.), už Laisvės partiją – 2,4 proc. (2,6 proc.) rinkėjų.

Apklausos duomenimis, ketvirtadalis rinkėjų nežinojo, kam atiduotų savo balsą, beveik 14 proc. tvirtino iš viso neisiantys į rinkimus.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ reprezentatyvią gyventojų apklausą „Lietuvos ryto“ užsakymu atliko gegužės 17–21 dienomis, apklausta 1 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

QWXZ

QWXZ portretas
Nėra nei premjerės, nei partijos - viena gariūnų kvaišą, kiti - įslaptinti vatinukai.

Korupcijos veisykla

Korupcijos veisykla portretas
PIŠ ir "dievo išrinktoji " partija yra labai pervargusi, nes siaučia karas, maras ir kitos nelaimės, bet išbandymams nepasiduoda. Dvėjų dienų lengvojo automobilio nuoma Vilniuje NATO susirinkimo metu, kainuos 13 000 tukst. eurų. Kažin ar išdrys pasidomėti tų dvėjų dienų išlaidomis tapinas, nes prokurorai pas mus tokiais niekais neužsiima.

būtų gerai

būtų gerai portretas
Ar neatsiras kas patikrins(Tapina s nespės vienas) tas kompanijas,manipuliuoajnčias apklausomis?
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių