Opozicija nori keisti Vyriausybės sudėtį: slėptasi po pandemija, karu, bet problemos – neišspręstos

Antradienį premjerė Ingrida Šimonytė atsiskaitė Seimui už praėjusius Vyriausybės veiklos metus ir pasidžiaugė, kad ši sėkmingai suvaldė kelių krizių vienu metu krečiamą šalį, o ministrų darbui priekaištų neturi. Vis tik opozicijos politikai nelinkę šalies vykdomosios valdžios vertinti taip optimistiškai, – anot jų, kai kurių ministerijų vadovai turėtų būti pakeisti, o visuomenės nepasitenkinimas jų darbu šiuo metu nuslopo dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje.

I. Šimonytė antradienį parlamentarams pristatė Vyriausybės 2021 m. veiklos ataskaitą ir šių metų veiklos prioritetus. Optimistiškai įvertinusi Ministrų Kabineto darbą tiek pandemijos, tiek migrantų, o metų pabaigoje – ir „Belaruskalij“ trąšų krizių metu, ji pažymėjo, kad ministrams sekėsi „visiškai neblogai“.

„Vyriausybei, kaip komandai, aš priekaištų neturiu ir manau, kad mums sekasi visiškai neblogai naviguoti su tais uždaviniais, kuriuos esame užsibrėžę“, – antradienį žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

R. Karbauskis: jei ne karas, nepasitenkinimas ir protestų banga tik augtų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis padėtį šalyje įvardijo „absoliučiai bloga“, esą tas matoma kiekvienam, nors kiek besidominčiam šalies gyvenimu.

„Kiekvienas žmogus, kuris bent šiek tiek domisi ekonomika, vidaus politika, sveikatos apsauga, švietimo politika ir daugeliu kitų temų, supranta, kad situacija yra absoliučiai bloga“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

Politikas teigė esąs nusivylęs ministrais, kurie, anot R. Karbauskio, neturi reikiamų kompetencijų ir vizijos. Vis tik premjerės buvęs parlamentaras nebuvo linkęs vertinti taip griežtai.

Bet, žiūrint į ministrus, į daugelį galima paprastai durti pirštu ir parodyti, kad nėra jokios strategijos.

„Nenoriu šnekėti apie premjerę, ji galbūt vienintelė iš Vyriausybės stengiasi ir turi pakankamai nemažai kompetencijų. Bet, žiūrint į ministrus, į daugelį galima paprastai durti pirštu ir parodyti, kad nėra jokios strategijos. Nei žemės ūkio srityje, nei ekonomikos, nei užsienio politikos. Labai daug klaidų“, – Vyriausybę kritikavo LVŽS lyderis.

Komentuodamas įgyvendinamas reformas ir politiką, R. Karbauskis tikino esąs „susiėmęs už galvos“, kadangi jam nėra aišku, ar „tie žmonės supranta, ką daro“. Nekokybiškais jis vadina planus gerinti švietimo, sveikatos apsaugos sistemas, kiek palankiau politiko vertinama vykdoma krašto apsaugos ir socialinės apsaugos politika.

Jo nuomone, ydingus sprendimus kol kas užgožia karas Ukrainoje.

„Įmanoma viską paslėpti po karu. Kiek ilgai tai tęsis, karas pasibaigs ir turėsime atsakyti į klausimus žmonėms, kodėl yra vienaip ar kitaip. Tai yra bėda su kompetencijomis, su tuo, kad nėra jokios logikos sprendimuose“, – pastebėjo R. Karbauskis.

„Jie labai gražiai slėpėsi po pandemija, o dabar slepiasi po karo tema. Galų gale, ateis laikas, kai slėptis nebeišeis“, – sakė jis.

LVŽS pirmininkas kartu samprotavo, kad, jei Rusija karo nebūtų pradėjusi, visuomenės nepasitenkinimas I. Šimonytės Vyriausybe tik augtų, intensyvesni būtų ir mitingai. Tą esą lemtų būtent esminių reformų stoka.

„Jei nebūtų Rusija užpuolusi Ukrainos, tai šiandien ta protestų banga būtų vis stiprėjanti ir stiprėjanti ne dėl to, kad veidai nepatinka Vyriausybės, o būtent todėl, kad praktiškai jokioje srityje nėra sprendimų“, – svarstė R. Karbauskis, kartu pridūręs, jog, dabartinę Vyriausybę lyginant su LVŽS Ministrų Kabinetu, „kompetencijos prasme jiems labai toli“.

G. Paluckas: optimizmas sveikintinas, bet Vyriausybei reikia stipriai pasitempti

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas taip pat teigia nematąs pagrindo optimistiškai vertinti Vyriausybės darbą. Anot jo, vien pandemijos Ministrų Kabinetui nepavyko susitvarkyti nei su buvusiomis krizėmis, nei su dabartinėmis problemomis.

„Optimistinis vertinimas iš Vyriausybės pusės yra natūralus, nes visos Vyriausybės taip vertina, bet aš noriu akcentuoti keletą dalykų. Kai kalbėjo, kad pandemijos valdymas buvo sudėtingas, bet susitvarkė, tai, jei teisingai prisimenu, praėjusiais metais buvo net riaušės prie Seimo ir žmonės prieštaravo ir protestavo, kaip yra tvarkomasi su pandemija, kodėl tiek nelogiškų apribojimų“, – teigė G. Paluckas, kartu sukritikuodamas ir dabartinius ministrų sprendimus dėl infliacijos amortizavimo.

„Kalbant apie kovą su infliacija ir aukštas maisto ir energetikos kainas, tai jau praėjusių metų rudenį mes kvietėme Vyriausybę reaguoti, teikėme siūlymus, bet Vyriausybė pasirinko kitą kelią, ir mes tik šiais metais iš esmės turėsime kažkokias dalines priemones“, – pridūrė jis.

Socialdemokratas negaili kritikos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, kuri, jo teigimu, pašalindama savivaldybes iš švietimo įstaigų tinklo reformos, sukėlė daugiau rūpesčių, o ne pasiekė bendrą susitarimą su politinėmis partijomis.

„Mačiau tam tikras pagyras dėl švietimo sistemos pertvarkos, ir vienas iš punktų tai, kad pavyko pasiekti susitarimą politinėms partijoms. Tai mes tiesiai šviesiai sakome, kad jis yra pažeidinėjamas, nes metų pabaigoje Vyriausybė su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija savavališkai pašalindama savivaldybes iš šio proceso nusprendė sutvarkyti švietimo įstaigų tinklą, ir tai iškėlė daug rūpesčių ir prieštaravimų“, – kalbėjo G. Paluckas.

Anot socialdemokrato, pokyčiai būtini ir Žemės ūkio ministerijoje, nes, pasak G. Palucko, žemės ūkio sektoriaus darbuotojai nesulaukia nei dėmesio, nei pagalbos. 

„Netgi žemės ūkio srityje, kur ministras buvo spaudžiamas tiesiai šviesiai atsistatydinti, niekas nepasikeitė. Po kiek diskusijų ir susitikimų frakcijose ūkio sektorius tinkamo dėmesio ir pagalbos vis tiek nesulaukė, nors buvo siūlyti ir konkretūs labai instrumentai dėl įmonių žemės ūkio bendrovių likvidumo tam, kad galėtų įveikti didelių kainų kalną ir nestabdyti veiklos“, – teigė socialdemokratas.

Dėl šių priežasčių G. Paluckas teigia neatsitraukiąs nuo kone prieš pusmetį opozicijos kelto siūlymo persvarstyti Ministrų Kabineto sudėtį.

„Taip kad tas Vyriausybės optimizmas tikrai neturi jokio pagrindo. Jis yra sveikintinas, matyt, tai padeda nepalūžti, bet Vyriausybei reikia labai stipriai pasitempti ir galbūt net tikrai grįžti prie Ministrų Kabineto tam tikros revizijos minties“, – pažymėjo G. Paluckas. 

S. Skvernelis: jei premjerę tenkina ministrų kompetencija, tai čia jau jų reikalas

Kiek švelnesnės pozicijos laikosi Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Jo teigimu, šiuo metu svarbiau kalbėti ne apie Vyriausybės keitimą, tačiau apie galimybes vis dar įgyvendinti ministrų pažadus.

„Niekas nesikeičia, ir ministrai, kurie negebėjo atlikti darbų per porą metų, tai ir toliau negeba. Dėl to tos visos ambicingos reformos, kurios turėjo būti pradėtos, vis dar nėra pradėtos. Bet ministras pirmininkas pasirenka savo komandą, jei jį tenkina ministrų kompetencija, jei tenkina valdančiąją koaliciją, tai čia jau jų reikalas“, – teigė S. Skvernelis.

„Aš manau, kad reikėtų įgyvendinti rinkiminius pažadus Vyriausybei, kas yra Vyriausybės programoje, o kol kas tą padaryti sekasi pakankamai sunkiai“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių