Po parlamentinių partijų atstovų susitikimo su prezidentu – opozicijos nusivylimas

Seimui vis dar nerandant susitarimo dėl bendro darbo, opozicija neslepia nusivylimo, kad Prezidentūroje suorganizuotame susitikime su parlamentinių partijų atstovais nedalyvavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir konservatorių vadovybė. Visgi opozicija viliasi, kad sutarimas su valdančiaisiais dėl grįžimo į plenarinių posėdžių salę bus pasiektas po kiek vėliau pirmadienį Seimo pirmininkės organizuojamo susitikimo.

„Pirmas dalykas, kuris labai nustebino – šiame susitikime nebuvo Liberalų sąjūdžio atstovės, Seimo pirmininkės ir tai nuteikė labai negatyviai. Ji aiškiai nedalyvavo tame posėdyje sąmoningai“, – žurnalistams po susitikimo su prezidentu teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Politikas teigia susitikimo metu šalies vadovui aiškiai pakartojęs partijos vertybes bei siūlymus. Pasak jo, LVŽS ir toliau laikosi pozicijos, kad šiuo metu Seimo darbotvarkėje neturėtų būti narkotikų dekriminalizavimo ir civilinės sąjungos klausimų, nes tai nėra pirmo būtinumo klausimai.

„Visi matome interesą, kad būtų darbas Seime, nes yra savivaldos klausimai, kurie būtini priimti, yra antiinfliacinės priemonės, yra infliaciją kompensuojamų priemonių priėmimas, sprendimai, kurių reikia Lietuvai, Lietuvos žmonėms. Mes tikrai nenusiteikę esame tam darbui trukdyti. Tiesiog paprasčiausiai nesuprantame, kodėl dauguma šiuo metu prioritetu renkasi visiškai ne tai, kas svarbiausia Lietuvos žmonėms“, – sakė jis.

R. Karbauskio teigimu, LVŽS sugrįžtų į plenarinių posėdžių salę, jeigu valdantieji pažadėtų nesvarstyti įstatymų neturinčių „nieko bendro su Lietuvos žmonių interesais“.

Ramūnas Karbauskis. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis taip pat džiaugiasi Prezidentūroje surengtu susitikimu. Nors politikas apgailestauja, kad į susitikimą neatvyko Seimo pirmininkė, tačiau viliasi, kad susitarimas bus pasiektas vėliau įvyksiančiame susitikime su ja.

Ji aiškiai nedalyvavo tame posėdyje sąmoningai.

„Norisi padėkoti prezidentui už susitikimą. Manau, kad per šį susitikimą dar žingsnis buvo žengtas arčiau sutarimo. Jeigu būtų dalyvavę Liberalų sąjūdžio atstovai arba tuo labiau Seimo pirmininkė, manau, kad mes gal net ir būtume susitarę. Tačiau dar turime numatę 12 val. dienos susitikimą pas Seimo pirmininkę ir tikiuosi, kad ten tie galutiniai sutarimai ir bus“, – teigė L. Kukuraitis.

Linas Kukuraitis. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Politiko teigimu, būtent po susitikimo su Seimo pirmininke ir paaiškės galutinis sprendimas, ar Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ sugrįš į plenarinių posėdžių salę.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) seniūnas Gintautas Paluckas taip pat džiaugėsi susitikimo formatu.

„Labai neblogas formatas. Prezidentas kaip neutralus išlaiko tam tikrą demokratijos standartą Lietuvoje. Pykčių prie stalo tikrai nebuvo, apsikeitėme nuomonėmis ir dabar toliau keliamės diskutuoti į Seimą“, – sakė G. Paluckas.

Politikas mano, kad Seimo pirmininkės bei konservatorių vadovybės nebuvimas susitikime su prezidentu yra simbolinis valdančiųjų gestas.

„Tai yra simbolinis tam tikras gestas siekiant kažką parodyti. Ką aš nesiimsiu samprotauti“, – akcentavo politikas.

Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus taip pat džiaugėsi įvykusiu partijų susitikimu su G. Nausėda.

Tai yra simbolinis tam tikras gestas siekiant kažką parodyti. Ką aš nesiimsiu samprotauti. 

„Prezidentas ieškojo sąlyčio takų. Ir manau, kad juos atrado“, – patikino jis.

„Manau, kad ir valdantieji apie mūsų pasiūlymus išgirdo ir mes labai tikimės geranoriškų jų sprendimų pas Seimo pirmininkę“, – taip pat pažymėjo jis.

A. Armonaitė: prezidentas bent kelis kartus paragino opozicijos atstovus sugrįžti į Seimo salę

Susitikime taip pat dalyvavusi Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia bent keletą kartų iš prezidento išgirdusi paraginimą opozicijos atstovams sugrįžti į Seimo salę. Tuo metu reaguodama į reikalavimą šioje sesijoje nesvarstyti „nieko bendro su Lietuvos žmonių interesais“ neturinčius klausimus, politikė atkerta, kad žmogaus teisių klausimams laikas visada yra tinkamas.

„Ponui Karbauskiui galiu pasakyti tai, ką pasakiau Prezidentūroje. Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Radai pateikė ratifikuoti Stambulo konvenciją. Ir net neabejoju, kad Rada ją ratifikuos. Tai su Putino režimu kariaujanti šalis, esanti viduryje karo, veikia, gali priiminėti žmogaus teisių klausimus, o mes manome, kad dabar ne metas“, – tvirtino A. Armonaitė.

Paklausta, ar dėl sklandesnio Seimo darbo Laisvės partija yra pasirengusi atsisakyti tokių klausimų, kaip Civilinė sąjunga, svarstymo, šios politinės jėgos vadovė akcentavo, kad norint rasti sutarimą, dialogas ultimatumais nėra vykdomas.

„Jeigu yra suformuota Vyriausybė ar valdančioji koalicija, kuri veikia, tai ji ir dirba ir neša koalicijos partneriams svarbius projektus. Jeigu Valstiečių žaliųjų sąjunga nori formuoti valdančiąją koaliciją, ji gali bandyti tai daryti ir tada spręsti jų prioritetinius klausimus“, – pabrėžė A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

M. Lingė: kiekvienas pats turime rasti kelią į Seimo salę

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mindaugas Lingė tvirtina, kad valdančioji koalicija yra pasirengusi ieškoti sprendimo būdų tam, jog opozicija grįžtų į plenarinių posėdžių salę. Tačiau, pasak jo, įtampos kilo ne dėl infliacinių priemonių, o dėl procedūrinių dalykų, tad norėtųsi, kad diskusija apie tai ir vyktų.

„Tikrai vertiname prezidento pastangas padedant ieškoti sutarimo, tačiau kiekvienas pats turime rasti kelią į Seimo salę ir todėl Dialogo grupė toliau tęs savo darbą. Norėtųsi, kad diskusija ir debatai vyktų apie būdą, kaip užtikrinti Seime sklandesnį darbą, jog geriau jaustųsi tiek pozicija, tiek opozicija įvairiais atvejais ir, iškilus kažkokiam nepasitenkinimui dėl vieno ar kito nepriimto įstatymo, būtų einama pas prezidentą ar ieškoma kitokių sutaikymo būdų“, – pirmadienį po prezidento G. Nausėdos susitikimo su Seimo frakcijų atstovais teigė M. Lingė.

Jis aiškino, kad antiinfliacinis paketas Seime priimtas dar tik prieš nepilną mėnesį, įsigaliojęs prieš keletą savaičių ir žmonės tik pradeda jausti priimtas priemones, nes jos dar ne visus yra pasiekusios. Anot parlamentaro, svarbu, kad būtų ieškomi taiklūs sprendimai.

„Nepaisant to, kad konflikto ašis nėra infliacija, bet tiek premjerė, tiek valdantieji yra nusiteikę, kad tų sprendimų diskusijos dėl antiinfliacinių priemonių būtų ieškoma prie Vyriausybės veikiančioje darbo grupėje ir ten diskutuojama per visą vasarą dėl sprendimų, kurių gali prireikti rudenį“, – sakė Seimo narys.

„Paimame baltą popieriaus lapą ir tada išties sutelktai dirbame, kad ir žmonėms būtų pasiųstas labai aiškus signalas, neužkeliant nepagrįstų lūkesčių, nes ruduo gali būti ne pats maloniausiais visiems mums“, – pridūrė jis.

M. Lingė mano, kad opozicijos pasiūlymų įtraukimui į šios sesijos darbotvarkę erdvės bei statutinių galimybių yra, juolab, kad šią savaitę yra numatyta opozicinė darbotvarkė. Pasak jo, šiuo metu koncentruotis stengiamasi į pagrindinių klausimų užtikrinimą, iš kurių ypatingai svarbus yra savivaldos paketas, leisiantis organizuoti tiesioginius merų rinkimus ir išaiškinantis savivaldos veiklą.

„Iš tiesų yra ne vienas lydintis įstatymas, kuris reikalauja čia ir dabar sprendimų, todėl savivalda negali būti įkaitė. Taip pat yra ir kitų iš kiekvienos srities įstatymų, kur svarbu, kad procesai nenustotų vykti, todėl ir valdančiųjų požiūriu yra svarbu užtikrinti sklandų Seimo darbą, į tai mes ir koncentruosimės. Nepriklausomai nuo to, Seimas negali tapti paralyžiuotas, kol opozicija dar turi abejonių ar svarstymų, kaip ir kada grįžti į salę“, – tvirtino konservatorius.

Galiausiai jis tikina matąs prezidento norą siekti padėties stabilizavimo valstybėje, tačiau sprendimai, parlamentaro manymu, pirmiausia turėtų išdiskutuoti Seime, kur ir kilo įtampos.

„Pirminis įspūdis galėjo likti, kad prezidentas labiau ieško būdų, jog opozicija jaustųsi geriau. Tiesiog galbūt matomas yra noras dėl infliacijos mažinimui skirtų priemonių, kad tos priemonės atsispindėtų kažkuriuo būdu, bet mes nei vienos priemonės nesupriešindami visas jas galime aptarti, bet toje darbo grupėje prie Vyriausybės“, – aiškino M. Lingė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

omg

omg portretas
Tai bent laikai, dėkoja už tai, kad prezidentas sutiko susitikti, na nieko sau, juk tai jo pareiga, o ne pas lenkus ir ukrus valkiotis kaip koks protą pametęs,sumąstė mat "liublino trikampį" sukurti, o paskui vėl tektų nepriklausomybę išmušinėti.

Pol.

Pol. portretas
Manau reikia neskubėti sugrįžti opozicijai į salę, nes matosi ,kad bus tas pats. Tiesiog poziciją akivaizdžiai nesiskaito ne tik su opoziciją, bet ir su prezidentų.Toliau su tokia komanda Seime dirbti negalima ,akivaizdu.

cha ,, Armonaite ...karo metu Zapadlenckis be tautos

cha ,, Armonaite ...karo metu Zapadlenckis be  tautos  portretas
REFERENDUMO prastumineja visus ,,,istatymus,,,kuriuos noretu prastumt Armonaite su LGBT lietuvoje ---taikos metu ...Zapadlenckis su xoxolu banderom pasiruoses nuciulpt visam jankynuj ir briuseliniams iskrypeliams visas skyles , kad tik juos palaikytu , ir atitolintu jo mirties minute....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių