Politologai: pirmalaikiai Seimo rinkimai – apgalvotas sprendimas išsigelbėti konservatoriams

  • Teksto dydis:

Politologai nesistebi penktadienio vakarą konservatorių siūlymu dėl pirmalaikių rinkimų. Nors ir netikėtas, tačiau, jų teigimu, tai apgalvotas kelias konservatoriams išsigelbėti iš itin sudėtingos situacijos, kuri kilo suabejojus Kauno miesto savivaldybės taryboje anksčiau dirbusių ministrų skaidrumu.

Pirmalaikiai Seimo rinkimai – palankiausias scenarijus TS-LKD

Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili teigia, visų pirma, esanti nustebusi, kad konservatoriai į savivaldybių tarybų narių kanceliarinių išlaidų įsisavinimo skandalą sureagavo tik dabar, nors apie tai informacija pradėta skelbti dar pradėjusią savaitę.

„Keista, kad taip ilgai buvo laukia apskritai kažkokių veiksmų imtis. Taip ilgai tas procesas nutęstas, iki šios dienos, tai matyt tai ir įspraudė partiją į tokius rėmus, kad kito žingsnio nebelabai buvo ir galima žengti. Tai galiu sakyti, vertinant šios dienos situaciją ir tai, kur nunešė skandalo banga konservatorių partiją ir galbūt net visą valdančiąją koaliciją“, – Eltai komentavo politologė.

Anot G. Burbulytės-Tsiskarishvili, paties TS-LKD prezidiumo sprendimas inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus per daug stebinti neturėtų, mat, apie tai penktadienio rytą pirmasis prabilo partijos lyderis Gabrielius Landsbergis. Vis dėlto, pašnekovės vertinimu, minėtas sprendimas kartu yra ir pasvertas strateginis partijos žingsnis.

Jei būtų kitaip, būtų buvusi reputacinė žala tiek pačiam partijos pirmininkui, tiek ir partijai tikriausiai.

„Jei būtų kitaip, būtų buvusi reputacinė žala tiek pačiam partijos pirmininkui, tiek ir partijai tikriausiai. Matyt, nebebuvo kito kelio. Bet aš sutikčiau su tuo, kad tai yra strateginis žingsnis, tai yra tikriausiai vienintelis kelias konservatoriams išsigelbėti, kuris jiems būtų palankiausias iš visų kitų galimų scenarijų“, – dėstė G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

„Nemanau, kad tai (pirmalaikiai Seimo rinkimai – ELTA) yra gera išeitis, tiesiog iš visų blogybių tai, matyt, yra mažiausia blogybė, su kuria konservatoriai išplauktų su mažiausiais nuostoliais jų reputacijai“, – pridūrė politologė.

Opozicija gali būti įsprausta į nepatogią situaciją

G. Burbulytei-Tsiskarishvili antrino ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė. Vertindama siūlymą dėl pirmalaikių rinkimų, ji teigė mananti, kad TS-LKD prezidiumas tinkamai apskaičiavo „politinę matematiką“ ir pristatė partijai naudingiausią sprendimą. Pasak jos, Seime surinkti pakankamą kiekį balsų iniciatyvai palaikyti bus sunku, todėl idėjai žlugus konservatoriai opozicines partijas pastatys į nemalonią situaciją.

„Jeigu jie dabar eina į Seimą su pirmalaikių rinkimų siūlymų, jeigu Seimas jo nepriima – jie sako „žiūrėkite, mes, kaip konservatoriai, norėjome, kaip juokauju ir ironizuoju, susideginti ant to čekiukų laužo, bet visi kiti neprisiima tos atsakomybės ir nenorėjo to daryti“, – Eltai teigė politologė.

„Galės sakyti – kitos partijos tiek kritikavo mus, bet galimybės perimti valdžią ir prisiimti atsakomybę nenori“, – ironizavo ji.

Visgi, tęsė MRU politologė, net ir rengiant naujus Seimo rinkimus, konservatoriams gali nusišypsoti sėkmė dėl lojalių rinkėjų ir galimų panašių kanceliarinių lėšų skandalų kitų partijų gretose.

„Konservatoriai aišku statys ant savo lojalių rinkėjų. Natūralu, kad jie jaučiasi geriau pasiruošę. Be to, jie sakys „žiūrėkite, mes aukojamės“. O dar priešakyje yra skandalai, kurie mūsų nepasiekė – pavyzdžiui, socdemai turi Sinkevičiaus atvejį“, – aiškino ji.

„Matematika yra tokia, kad, matyt, jie susiskaičiavo, kad jiems šie scenarijai yra visai patogūs“, – situaciją apibendrino politologė.

„Klausimas, aišku, kuo visa tai baigsis“, – svarstė ji.

R. Urbonaitė pažymėjo, kad net ir ganėtinai palankioje situacijoje, konservatoriai galėjo ir apsiskaičiuoti. Pasak jos, ar TS-LKD iš šios situacijos išeis kaip laimėtojai, spręsti sunku.

„Su politine matematika yra taip, kad čia ne taip paprasta viską suskaičiuoti. Yra aplinkybių, kurių tu gali nenumatyti. Yra, taip vadinamieji, force majeure. Todėl ar finale konservatoriai, padarę tokį ėjimą, kai faktiškai visi likome kalti dėl dar vienos krizės, kuri šiaip yra ne mūsų padaryta, bet apkaltini tarsi likome visi, kurie kritikavome, kurie kėlėme nepasitenkinimą (kas, man atrodo, tikrai kvepia arogancija) – tai žiūrėsime, ar neapsiskaičiuos. Kas finale daugiausiai iš to laimės – nepaisant mano įvardintos matematikos – spręsti nedrįsčiau“, – apibendrino MRU politologė.

Penktadienį posėdžiavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Priešingu atveju, jeigu siūlymas nesulauktų palaikymo, TS-LKD vadovybė numato svarstyti klausimą dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Taip pat konservatoriai nurodo partijos frakcijai Seime inicijuoti pateikti ir artimiausiu metu siekti tobulinti savivaldos kanceliarinių lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos reglamentavimo pokyčius.

Pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.

Seimo nutarime dėl pirmalaikių Seimo rinkimų nurodoma naujo Seimo rinkimų diena. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jie ne konservatoriai

jie ne konservatoriai portretas
jie liberalai. O dar susidėjo su Laisvės partija, tai ir susikūrė savižudišką laužą.

Vaakuminej kameroj patalpint?

Vaakuminej kameroj patalpint? portretas
Gal ten nesurugs.

kur cia matot issigelbejima ?

kur cia matot issigelbejima ? portretas
konservai pagal reitingus 4
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių