Politologė: P. Mačiulio pasitraukimas atrišo prezidentui rankas kritikuoti Vyriausybę

Buvusio Kauno miesto tarybos nario Povilo Mačiulio pasitraukimas iš prezidento patarėjo pareigų atrišo šalies vadovui Gitanui Nausėdai rankas, nes iki šiol jis negalėjo aštriau kritikuoti Vyriausybės dėl jos narių galimai neskaidriai naudotų lėšų dirbant savivaldoje, sako Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologės Ainės Ramonaitės teigimu, P. Mačiulio atsistatydinimas buvo „geras ėjimas“ apsaugant prezidentą, o jam šiose situacijoje geriausia būtų reaguoti teikiant įstatymo pataisas, kurios užkirstų kelią galimai neskaidriam išmokų naudojimui.

„Tai yra neblogai apgalvotas žingsnis, aš anksčiau sakiau, kad prezidentas nėra geroje pozicijoje kritikuoti Vyriausybę arba net reikalauti (švietimo – BNS) ministrės Jurgitos Šiugždinienės atstatydinimo vien dėl to, kad jo komandoje yra žmogus, dirbęs Kauno miesto savivaldybės taryboje“, – BNS ketvirtadienį sakė R. Urbonaitė.

Mes nežinome, kaip reaguos prezidentas, bet šitas P. Mačiulio žingsnis atrišo jam rankas.

Politologė teigė, kad „P. Mačiulio pasiaukojimas atrodo neblogai“, nors dar neaišku, ar šį prašymą tenkins prezidentas, bet patarėjas demonstruoja prisiimantis atsakomybę ir saugantis šalies vadovo reputaciją.

„Mes nežinome, kaip reaguos prezidentas, bet šitas P. Mačiulio žingsnis atrišo jam rankas. Prezidentas kaip tik dabar gali parodyti savo vaidmenį, kritiškumą, nes tikrai Vyriausybės padarytos klaidos yra vertos tos kritikos“, – kalbėjo politologė.

VU TSPMI politologė A. Ramonaitė komentuodama P. Mačiulio atsistatydinimą sako, kad tai buvo „geriausia ir korektiškiausia, ką galima padaryti šioje situacijoje“.

Ji taip pat teigė, kad susidariusi situacija „yra labai kebli, nes daugybė žmonių į tai įsipynę“, ir problema yra sisteminė, o prezidento geriausias sprendimas būtų teikti pataisas, kaip problemą spręsti sistemiškai.

„Man atrodo, kad šioje situacijoje geriausia būtų tiesiog inicijuoti teisinius pokyčius, kurie ateityje sutvarkytų šią situaciją, nes bandant vieni kitus kaltinti užsisuka ratas, nei viena partija nelieka čia švari, nei vienas politikas ir jo aplinka“, – BNS sakė A. Ramonaitė.

Prezidento patarėjas vidaus politikos klausimais P. Mačiulis ketvirtadienį paskelbė pasitraukiantis iš pareigų kilus klausimams dėl Kauno miesto savivaldybės politikų išlaidų pagrįstumo.

Feisbuke jis paskelbė nesijaučiantis nusižengęs, tačiau nenorintis apsunkinti prezidento veiklos, nes jo darbas Prezidentūroje „gali sukelti įvarių interpretacijų ir neigiamų reakcijų“.

P. Mačiulis Kauno taryboje dirbo dvi kadencijas nuo 2011 iki 2018 metų. Jis patvirtino pats nekaupęs išlaidų ataskaitų ar jas pagrindžiančių kvitų, nes „to nereikalavo savivaldybėje galiojanti tvarka“, tačiau paskelbė ataskaitų suvestinę. Pagal Kauno savivaldybės pateiktus dokumentus jis nurodo per dvi kadencijas gavęs 31,2 tūkst. eurų kompensacijų.

Apie išmokų šalies savivaldybių tarybų nariams panaudojimą skelbti pirmasis ėmė visuomenininkas, „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas. Jam paskelbus, jog švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė 2019–2020 metais Kauno taryboje išleido 13,8 tūkst. eurų, susvyravo ministrės kėdė.

Ketvirtadienį pavakare J. Šiugždinienė pranešė įteikusi premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo pareiškimą. Iki šiol I. Šimonytė sakė, kad ministre pasitiki.

Kauno taryboje taip pat anksčiau yra dirbę ir dabartiniai Vyriausybės nariai – kultūros ministras Simonas Kairys bei finansų ministrė Gintarė Skaistė. BNS turimos pačių politikų savivaldybei teiktos ataskaitos rodo, kad per maždaug šešerius su puse metų S. Kairio išlaidos taryboje sudarė 35,1 tūkst. eurų, o G. Skaistės per maždaug ketverius – 20,4 tūkst. eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentaras

Komentaras portretas
Valstybės lėšų grobstymas: - būtina gražinti neteisėtai pasisavintas lėšas, -susimokėti baudas ,už neteisėtai pasisavintas lėšas - riboti darbą valstybės institucijose

nuomonė

nuomonė portretas
Bet tai taip ilgai prezidentūroje dirbo susikompromitavęspatarėjas...ajajajaj...finansų minstrė dierbo 2011 ir sumos ten normalios,prie ko čia ji..Tapinai,paaiškink,kas čia vyksta,o kur Matijošaičio,jo sūnelių, kitų merų,kur socdemų atsakomybė,kai Utenoj viena teisių neturėdama kažkur vis kurą pila...

Ko gero

Ko gero portretas
visai be reikalo atsistatydino P. Mačiulis - juk jis nepažeidė nustatytos išmokų tvarkos, o kad ta tvarka panaši į "betvarkę", tai ne jo kaltė, reikėtų pažiūrėti kokios sudėties Seimas ją nustatė....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių