Prancūzų ministrė ragina rusus persigalvoti dėl branduolinio ginklo Baltarusijoje

Vilniuje viešinti Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona) ketvirtadienį paragino Rusiją persvarstyti planus dislokuoti branduolinį ginklą Baltarusijoje.

„Mes dėl to griežtai pasisakome ir norime, kad šis sprendimas būtų persvarstytas iš naujo, ir būtų labai gerai, kad Vladimiras Putinas tą sprendimą atšauktų“, – žurnalistams bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos kolega Gabrieliumi Landsbergiu sakė Prancūzijos diplomatijos vadovė.

Pasak jos, Prancūzija smerkia Rusijos planus. Anot ministrės, jie susiję „su Europos destabilizavimu“.

Rusijos prezidentas V. Putinas praėjusią savaitę pareiškė, kad kaimyninėje Baltarusijoje dislokuos taktinius branduolinius ginklus. Anot jo, šiuo atveju Rusija elgiasi taip pat kaip JAV, savo taktinius branduolinius ginklus laikanti sąjungininkų teritorijoje.

Pasak G. Landsbergio, reaguojant į V. Putino sprendimą reikia diskutuoti, kaip papildomai stiprinti regiono saugumą, bet ir toliau stiprinti sankcijų režimą Rusijai ir Baltarusijai.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Ragina toliau daryti spaudimą „Rusijos karo mašinai“

Lietuvoje viešinti Prancūzijos užsienio reikalų ministrė C. Colonna ketvirtadienį paragino toliau spausti invaziją Ukrainoje tęsiančią Rusiją sankcijomis.

„Turime ir toliau daryti spaudimą Rusijos karo mašinai“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos kolega Gabrieliumi Landsbergiu sakė Prancūzijos diplomatijos vadovė.

Pasak ministrės, Rusija neturi laimėti karo Ukrainoje ir jos agresija turi liautis.

Iki šiol Europos Sąjunga (ES) yra patvirtinusi dešimt sankcijų paketų Rusijai.

Turime ir toliau daryti spaudimą Rusijos karo mašinai.

„Situacija reikalauja, kad būtų 11 paketas“, – kalbėjo C. Colonna.

„Svarbu ir naujos taisyklės, svarbu padaryti, kad nebūtų apeinamos ir tos sankcijos, kurios jau yra priimtos“, – sakė ministrė.

Karas Ukrainoje – ne tik europiečių karas

Ministrė kalbėjo, kad Prancūzija yra pasiryžusi ir toliau palaikyti Ukrainą taip, kaip tą darė nuo pirmos invazijos dienos.

„Naudodamasi proga, noriu išreikšti tvirtą ryžtingą Prancūzijos įsipareigojimą užtikrinant Lietuvos ir Baltijos regiono saugumą ir stabilumą“, – sakė ji.

Pasak jos, Europos Vadovų Tarybos (EVT) sprendimas dėl 2 mlrd. eurų vertės amunicijos tiekimo Ukrainai turėtų būti „vykdomas kuo greičiau“.

Ministrė sakė, kad karas Ukrainoje nėra tik europiečių karas, todėl su trečiosioms šalimis, kurios stebi situaciją ir turi kitokią nuomonę apie karą, reikia kalbėtis.

„Tai yra taip pat Europos kontinento karas, bet būtų klaidinga galvoti, kad tai tik europiečių karas. Tai yra karas, kuris susijęs su visais, nes atakuojami patys Jungtinių Tautų Chartijos principai, kurie užtikrina taiką ir stabilumą visame pasaulyje“, – pridūrė ministrė.

Vizito Kinijoje metu sieks priminti šalies vaidmenį

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) kito mėnesio pradžioje kartu su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) lankysis Kinijoje.

Anot C. Colonna, vienas iš susitikimo tikslų – priminti Kinijai jos vaidmenį kare bei paraginti šalį laikytis JT Chartijos principų.

„Reikia, kad Kinija laikytųsi tarptautinės teisės, JT Chartijos principų. Reikėtų vengti visko, kas gali prisidėti prie pagalbos Rusijai kariaujant“, – pridūrė ji.

Ministrė kalbėjo apie reikiamybę mažinti priklausomybę nuo Kinijos, kad „Europa būtų suvereni“.

Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK) šią savaitę paskelbus rekomendaciją dėl rusų ir baltarusių atletų neutralaus statuso varžybose, C. Colonna priminė, kad tai rekomendacija. Sprendimas, pasak jos, bus priimtas tik vasarą.

„Bet kuriuo atveju noriu pasakyti, kad situacija Ukrainoje tikrai neleidžia manyti, kad būtų galima sušvelnint sankcijas toms šalims“, – kalbėjo ji.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

> Lauztuve

> Lauztuve portretas
Tu Debilas

kodėl prancūzka mandavoškė

kodėl prancūzka mandavoškė portretas
nepaprašo jankių išsivežti branduolinius užtaisus iš 5 jievropos valstybių, 6 karinių bazių.

:)))

:))) portretas
uztai nevagseliai islaikytiniai sovietu palikti beretnykai gauna pensijas dykai ir kriuksi kol dar neisgrudo...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių