Premjerė: Lietuva telks paramą keisti ES migracijos politikai, kad nebūtų manipuliavimo

Lietuva telks Europos Sąjungos (ES) šalių paramą keisti prieglobsčio taisyklėms, kad nebūtų manipuliuojama humanitarinėmis priežastimis, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš tikiuosi, kad tai bus ne tik kelių, bet gal ir didesnės grupės šalių politika, ir ne tik regiono, bet ir tų šalių, kurios toliau nuo rytinės išorinės sienos, bet įžiūri problemas ir mato platesnį kontekstą, kad migracijos politika neturi būti įrankis spausti ES ir atskiras nares, piktnaudžiaujant dažnai tais tarptautiniais susitarimais, kurie priimti dėl labai gerų tikslų“, – penktadienį telefonu iš Varšuvos BNS sakė premjerė.

Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės penktadienį paragino Europos Sąjungą peržiūrėti migracijos politiką, sudarant galimybę Bendrijos narėms tinkamai ir laiku reaguoti į hibridines grėsmes.

Vyriausybių deklaracija paskelbta po Varšuvoje vykusio bendro šalių ministrų kabinetų posėdžio, kuriam pirmininkavo premjerai I. Šimonytė ir Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis).

Lietuvos Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad taisyklės „turi būti geriau pritaikytos realioms gyvenimo situacijoms, nes dabar daugiausiai kalba apie klasikinį prieglobsčio prašytoją, kuris paprastai turi gerą priežastį siekti prieglobsčio kitose šalyje, tokią kaip politinis persekiojimas ar kitos humanitarinės priežastys“.

„Turi būti legalus kelias tiems žmonėms, kurių tikrai ES reikia ir mes norim juos pasikviesti (atvykti), bet reikalavimai, kurie susiję su humanitarinėmis priežastimis, turi būti daug aiškiau apibrėžti, kad nebūtų galima tomis priežastimis manipuliuoti, kaip yra manipuliuojama šiuo metu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Lietuva ir Lenkija pastaraisiais mėnesiais susiduria su išaugusia neteisėta migracija per sienas su Baltarusija. Šalių pareigūnai kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4,1 tūkst. migrantų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių