Premjerė: situacija Anykščiuose ir Visagine – apmaudi, bet negalima kaltinti vien VRK

Anykščiuose ir Visagine susiklosčiusi situacija, kai po pirmojo mero rinkimų turo iš kovos buvo pašalinti du kandidatai, o paskui grąžinti, yra apmaudi, bet dėl to kaltinti vien Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) negalima, sako premjerė.

„Kaip Seimo politikė galiu pasakyti, kad susiklosčiusi situacija yra daugiau negu apmaudi“, – ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime teigė Ingrida Šimonytė, paprašyta įvertinti rinkimų situaciją Anykščiuose ir Visagine.

„Tačiau negalima kaltinti vien Vyriausiąją rinkimų komisiją, kadangi nedrįsčiau teigti, kad teismų sprendimai, kurie buvo gauti, yra tiek aiškūs ir tiek laiku gauti, jog čia buvo galima idealiai tokioje situacijoje sprendimus sudėlioti“, – pridūrė ji.

Vyriausybės vadovė Panevėžio apygardos teismo nuosprendžius, kurie sukėlė klausimų VRK, pavadino „aukštuoju teisiniu pilotažu“.

Tie politikai vis viena mano, kad jie turi moralinę teisę dalyvauti rinkimuose, nors jų teisinė situacija būna neišspręsta iki galo.

„Jeigu jau žmogus yra nubaustas už veiką, kurią atliko būdamas kažkokioje konkrečioje pozicijoje, paskui kaip nors interpretuoti, ar tai pozicijai taikomas draudimas dirbti, ar netaikomas... Nežinau, man čia šioks toks aukštasis teisinis pilotažas, bet nelabai ir tų sprendimų turėjau progos iki galo įvertinti“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerės nuomone, susidarius tokiai situacijai geriausia išeitis galėtų būti nauji merų rinkimai.

„Manau, kad koks dabar sprendimas bebūtų priimtas, jie visi neatrodys tinkami, vienaip arba kitaip kels kažkokį nepasitikėjimą. Žinau, kad yra pateikti skundai teismams. Galbūt paprasčiausias dalykas būtų tiesiog organizuoti tuos merus rinkimus iš naujo ir taip išspręsti klausimą. Bet čia mano asmeninė nuomonė“, – teigė ji.

Vėliau žurnalistams komentuodama šiuos rezultatus premjerė vis dėlto sakė mananti, kad didžiausia atsakomybė šioje situacijoje tenka ne teismams ir VRK, bet politikams, kurie, būdami nuteisti dėl korupcinių nusikaltimų, kandidatuoja į merus.

„Didžiausia problema Lietuvoje yra ne Rinkimų komisija ir ne teismai – didžiausia problema yra politikai, kurie sudalyvauja tokiose istorijose, kur juos tenka patraukti atsakomybėn, bylos tęsiasi ilgai, tie politikai vis viena mano, kad jie turi moralinę teisę dalyvauti rinkimuose, nors jų teisinė situacija būna neišspręsta iki galo“, – žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, kai ši situacija išsisprendžia „tokiu labai prastu metu“, priimti teisingą sprendimą darosi beveik neįmanoma.

Ministrės pirmininkės teigimu, reikia suformuoti atitinkamą praktiką dėl tokių politikų ir vylėsi, jog tai bus padaryta šių rinkimų metu.

Po pirmojo merų rinkimų turo VRK antrajame nebeleido dalyvauti kandidatui į Anykščių merus Kęstučiui Tubiui ir kandidatei į Visagino meres Daliai Štraupaitei, tačiau kandidatams dėl to pasiskundus teismams, šie sprendimai atšaukti.

Gavusi Panevėžio apygardos teismo nuosprendį, kad K. Tubis vasario pradžioje yra pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu, o jam, be kita ko, atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, VRK paprašė šio teismo išaiškinti, ar jis gali būti renkamas meru.

Gavusi Panevėžio apygardos teismo teisėjo išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam K. Tubiui draudimas dirbti valstybės tarnyboje apima ir renkamas pareigas, VRK jį pašalino iš rinkimų. Tačiau antradienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Be to, išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi.

Panaši situacija nutiko ir su kandidate į Visagino meres D. Štraupaite. Jos registracija kandidatuoti į meres panaikinta VRK gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Teismas patikslino dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistos D. Štraupaitės nuosprendžio rezoliucinę dalį, kad ji negali būti skiriama mere.

Pirmadienį Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose.

Dėl to VRK šiai kandidatei irgi leido dalyvauti antrajame mero rinkimų ture.

D. Štraupaitę į rinkimus spėta grąžinti dar prieš prasidedant išankstiniam balsavimui, o K. Tubio registracija atkurta pirmąją balsavimo dieną. Todėl VRK anuliavo visų antradienį balsavusių Anykščių rajono rinkėjų balsus ir pakvietė ateiti balsuoti dar kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
Šventoji užtarytoja...

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
To nebūtų , jeigu nebūtų leidžiama buvusiems ''ZEKAMS'' KANDIDATUOTI , bet kaip neleisi , kai pačiame seime beveik pusė tokių , argi rasi Lietuvoje kitą įstaigą , kur tiek dirbančiūjų yra teisti ,nebent narkobiznyje .

Apmaudi?

Apmaudi? portretas
Ir viskas ką sugeba išstenėt?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių