R. Karbauskis sako, kad „valstiečiai“ susitiko su Kinijos atstovais

Ramūnas Karbauskis teigia, kad jo vadovaujamos „valstiečių“ partijos narys susitiko su Kinijos atstovybės Lietuvoje atstovais. Pasak politiko, „valstiečiams“ priklausantis parlamentaras Giedrius Surplys gavo patikinimą, kad Lietuvai pakeistus Taivaniečių atstovybės pavadinimą Vilniaus ir Pekino santykiai pasitaisytų.

„Mūsų šešėlinės Vyriausybės užsienio reikalų ministras Giedrius Surplys turėjo susitikimus. Apie tai yra visi informuoti. Tai yra nedraudžiama daryti su oficialiais asmenimis iš atstovybės“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė R. Karbauskis.

Politikas pažymėjo, kad apie „valstiečių“ diplomatinę iniciatyvą buvo informuotos visos Lietuvos teisėsaugos institucijos.

„Apie tuos kontaktus mes informavome visas Lietuvos teisėsaugos institucijas. Oficialiu lygiu, ne kokiu nors kitu“, – sakė R. Karbauskis.

Lietuvos valdžia meluoja, kad tai nieko nepakeistų. Mes turime žinią iš Kinijos oficialių asmenų, kad pavadinimas yra priežastis.

Anot politiko, komunistinės Kinijos patikinimą, kad pakeitus pavadinimą dvišaliai santykiai pasitaisytų, „valstiečiai“ gavo žodžiu.

„Mes neturime raštiškai šio klausimo. Nežinau, ar jie rašytu raštu, ar ne. Bet jų pasakymas yra toks, kad jei Lietuva yra pasiruošusi tą klausimą spręsti, tokiu atveju Lietuva netgi išloštų“, – teigė R. Karbauskis ir melavimu apkaltino Lietuvos diplomatiją vedančius dešiniųjų valdžios atstovus.

„Lietuvos valdžia meluoja, kad tai nieko nepakeistų. Mes turime žinią iš Kinijos oficialių asmenų, kad pavadinimas yra priežastis“, – pridūrė „valstietis“.

Susitiko su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkės pavaduotojas „valstietis“ G. Surplys šią savaitę susitiko su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Lietuvoje Qu Baihua (Čiu Baihua) aptarti didėjančios įtampos tarp valstybių.

Opozicinių „valstiečių“ atstovas teigė iš jo sulaukęs patikinimo, kad konfliktas baigtųsi, jei būtų pervadinta Vilniuje atidaryta Taivaniečių atstovybė.

„Aš buvau susitikęs su laikinuoju reikalų patikėtiniu jų kvietimu Lietuvoje, jų ambasadoje, apie tai aš informavau ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkę, ir ministrą, ir Valstybės saugumo departamento vadovą, taip visada darau, jei manau, kad yra valstybinės svarbos reikalas“, – BNS sakė G. Surplys.

„Jūs sunkiai patikėsite, bet aš ir su Taivano atstovais buvau susitikęs, kai viešėjome su delegacija JAV, buvau susitikęs su jų atstovybės vadove. Mano tikslas yra medijuoti, aš įsitikinęs, kad niekam nereikia aštrių konfliktų“, – kalbėjo URK vicepirmininkas.

Mano tikslas yra medijuoti, aš įsitikinęs, kad niekam nereikia aštrių konfliktų.

Jis teigė iš Kinijos laikinojo reikalų patikėtinio išgirdęs, kad pagrindinė konflikto priežastis yra Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinimas, nes „kai prasideda kalba apie oficialų pavadinimą, tai jiems yra raudona linija, kurios jie niekam neleidžia peržengti“.

„Esminis klausimas, kurį aš uždaviau, ar tikrai tai yra tik apie pavadinimą, nes mūsų valdantieji nuolat kartoja, kad tai nėra apie pavadinimą, kad Kinija yra įsiutusi dėl mūsų 5G ryšio uždraudimo, kad kinų kompanija diegtų, tiek dėl mūsų pasitraukimo iš „17+1“ formato. Ambasados patikėtinis patikino, kad esmė – tik pavadinimas, ir jie neprieštarauja, kad Taipėjaus atstovybė veiktų Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, bet problema yra pavadinimas ir tai, kad nelabai kas kalbasi su jais iš mūsų ministerijos“, – pasakojo G. Surplys.

„Mes kalbėjome, kas būtų, jeigu būtų. Jų pozicija tokia, kad Lietuva tikrai gali iš šitos situacijos išeiti kaip laimėtoja, (...) jeigu mes pakeistume tas kelias raideles ir pavadintume atstovybę kaip visur pasaulyje, tai visas konfliktas baigtųsi“, – teigė opozicijos atstovas.

Kinija šią savaitę oficialiai pranešė stabdanti jautienos, pieno produktų ir alaus importą iš Lietuvos. Kinijos muitinės sistemos nuo pernai gruodžio iš esmės nebepriima Lietuvos prekių, tačiau oficialiai Pekinas apie tai iki šiol nebuvo pranešęs.

Europos Komisijos duomenimis, Lietuvos eksportas į Kiniją gruodį, palyginti su tuo pat mėnesiu užpernai, krito 91 procentu.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valstietiskos isgamos

valstietiskos isgamos portretas
kokie malaciai tie Lietuvos proletaro atstovai. dabar vaziuotu su kremliaus valdytojais susitikti.

Pagaliau

Pagaliau portretas
Pagaliau gera žinia kad nors opozicija susitiko su Kinijos statovais. Valdantieji Lietuvai prišiko ir toliau sėdi pridergę nesugeba net susitikti su Kinijos atstovais. Nors labai gerai kad nesusitinka, iš valdančiųjų galima tikėtis dar blogesnių reikalų... Kažkoks prakeikimas ant Lietuvos užėjo su tais konservatoriais.

aisku

aisku portretas
Teisingas poelgis. Pandėmijos metu moterų vyriausybei sunku. Todėl turi padėti opozicija
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių