R. Karbauskis: šie rinkimai yra įrodymas, jog „valstiečiai“ nesusilpnino pozicijų

Savivaldos rinkimai įrodė, jog Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) nesusilpnėjo, sako jos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Spaudos konferencijoje pirmadienį jis tikino, kad šie rinkimų rezultatai leidžia tikėtis, jog Seimo rinkimuose įvyks vertybinis poslinkis ir „turėsime nebe liberalų valdžią Lietuvoje“.

Antrajame ture išrinkti septyni LVŽS merai – partija su vienu pirmajame ture išrinktu meru iš viso turės aštuonis savivaldybių vadovus.

„Mums tas rezultatas nėra netikėtas, jisai yra tiesiog įrodymas, kad per anksti iš tikro nurašinėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjungą“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak jo, partija įrodė, jog nesusilpnino pozicijų po to, kai nuo jos atsiskyrė ekspremjero Sauliaus Skvernelio įkurta Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

„Mes rezultatu šituo įrodėme, kad po to skilimo, kuris vyko, mes ne tik nesusilpninome savo pozicijų, bet mes trim merais turime dabar daugiau“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak jo, gera žinia „valstiečiams“ yra didelis komitetų palaikymas.

„Tai yra mūsų partneriai ir nacionaliniuose rinkimuose mes turime didelį palaikymą iš žmonių, kurie savivaldybių rinkimuose palaiko komitetus, dėl to praktiškai, matyt, kad teks su mumis skaitytis Seimo rinkimuose“, – sakė politikas.

R. Karbauskis teigė, jog partija galėtų paremti visus rinkimų komitetus, laimėjusius merų postus.

„Aš manau, kad mes turėtume ir galėtume padėti visiems komitetams, kurie Lietuvoje laimėjo rinkimus į merus ir tai būtų labai logiška būtent dėl to, kad vertybiškai tie komitetai yra labai panašūs į mūsų vertybines pažiūras, jie nėra liberalūs“, – kalbėjo jis.

„Vertybinis lūžis“

„Valstiečių“ lyderio teigimu, šių rinkimų metu įvyko vertybinis lūžis, kai didesnės paramos sulaukė tradicinių vertybių, o ne liberaliosios jėgos.

„Manau, kad įvyko didelis poslinkis vertybinis: nuo liberalų link tradicinių vertybių – tai matosi ir balsuose, ir merų asmenybėse. Tai džiuginantis dalykas, tikiuosi, kad sekantys Seimo rinkimai statys viską į savo vietas ir mes turėsime jau nebe liberalų valdžią Lietuvoje“, – teigė R. Karbauskis.

Jis taip pat teigė, jog šie rinkimai galutinai įrodė, jog S. Skvernelis „nebuvo tas faktorius, dėl ko „valstiečiai“ buvo stiprūs ir dėl ko jie lieka stiprūs“.

„Dabar padėtas taškas toje istorijoje. Mes paprasčiausiai ir be S. Skvernelio galime būti labai konkurencingi ir, tikėkimės, būsime“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak jo, artėjančiuose Seimo rinkimuose „svarbiausias uždavinys yra pabaigti šitą liberalų valdymą keturis metus“. Jis tikisi, kad „valstiečiai“ galės tapti valdančiaisiais ir tęsti darbus, pradėtus ankstesnę kadenciją.

Jis kaip naudingą partijai įvardijo konservatorių pergalę Vilniaus mero rinkimuose, nes, pasak „valstiečių“ lyderio, „nusivylimas vilniečių konservatoriais tik padidės“.

Jo pirmasis pavaduotojas Aurelijus Veryga teigė, jog gauti balsai ir laimėtos merų pozicijos rodo, kad „tai yra rimta labai tendencija, ne kažkoks atsitiktinumas“.

„Jeigu po pirmo rinkimų turo sakė, kad juos laimėjo socialdemokratai, tai po antro turo turbūt galima sakyti, kad juos laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bent jau pagal merų laimėjusiųjų skaičių“, – kalbėjo Seimo narys.

Partnerius vertins pagal pažiūras

Kalbėdamas apie galimą bendradarbiavimą savivaldoje, R. Karbauskis sakė, jog partija nesieks braižyti raudonų linijų ir leis dėl koalicijų spręsti patiems skyriams, nes jie geriausiai žino savivaldybėje dirbančių asmenų politines pažiūras.

„Mes galime rasti situaciją, kada nacionaliniame lygyje socialdemokratai jau yra liberalai ir jie tą aiškiai rodo balsuodami, bet vietiniame lygyje jie yra ne liberalai, jie yra tradicinių vertybių atstovai, jų merai visiškai nesiskiria pažiūromis ir jų komandos nesiskiria su mūsų vertybiniu pagrindu, tai praktiškai koalicijos su socdemais realiai įmanomos“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad neatmeta ir bendradarbiavimo su S. Skvernelio bendražygiais, jeigu jų pažiūros bus vertybiškai artimos „valstiečiams“.

R. Karbauskio teigimu, Klaipėdoje „valstiečiams“ jungtis prie laimėjusio kandidato į merus Arvydo Vaitkaus koalicijos būtų „loginis sprendimas“.

Anykščių rajono meru sekmadienį išrinktas „valstiečių“ kandidatas Kęstutis Tubis – jis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu.

„Mūsų darbas atsipirko ir svarbiausia, kad anykštėnai patikėjo, patikėjo mumis, labai džiaugiuosi jų sąmoningumu“, – spaudos konferencijoje sakė politikas.

A. Verygos teigimu, „valstiečiai“ ypač džiaugiasi šia pergale, nes „buvo tikrai labai sudėtingi, sunkūs rinkimai ir nepaisant visų trukdymų, (...) žmonės visgi sugeba atsirinkti, pasirinkti“.

Tuo metu Visagine rinkimus laimėjo „valstiečių“ kandidatas Erlandas Galaguzas, bet po teismų sprendimų į kandidatus grąžinta jo konkurentė Dalia Štraupaitė paskelbė skųsianti rezultatus.

R. Karbauskis sakė, jog šios situacijos nėra panašios, nes „Anykščiuose jau buvo prasidėjęs išankstinis balsavimas už kitą kandidatą, ne Kęstutį Tubį“, o Visagine „tokios situacijos nebuvo“.

„Valstiečių“ lyderis taip pat svarstė, jog D. Štraupaitei tekęs dėmesys kaip tik galėjo išeiti į naudą.

Jis sakė, kad partija gerbs teismo sprendimą, jeigu Visagine bus nuspręsta skelbti naujus rinkimus.

„Aš nemanau, kad nauji rinkimai ką nors kito duotų Visagino savivaldybėje. Visagino meras ir komanda dirbo tikrai gerai. Aš manau, kad jeigu būtų tie rinkimai, jeigu teismas taip nuspręstų, tokiu atveju jie juos vėl galėtų laimėti“, – sakė R. Karbauskis.

Jis pats buvo išrinktas į Šiaulių rajono tarybą, tačiau teigė į kandidatų sąrašą įsirašęs „rodydamas solidarumą“ ir nesantis apsisprendęs, ar joje dirbs.

„Kiek žinau, jeigu aš pasitraukinėčiau, į tarybą pateks jaunas treneris, jaunas tarybos narys būtų. Ten yra, jeigu aš neklystu, keturi jauni žmonės, kurie pirmą sykį taptų tarybos nariais, tai yra labai svarbu partijoje auginti žmones, – kalbėjo R. Karbauskis. – Tai jeigu skyrius – aš pats nesu didelis šalininkas dalyvauti, pats asmeniškai nemanau, kad man reikėtų būti tarybos nariu, kad padėti tarybai. Ten yra daug patirties, daug paprasčiausiai žmonių, kurie nebe pirmą kadenciją yra.“

Autor

      Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.
     



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip rusiškų trąšų

Kaip rusiškų trąšų portretas
biznis?

yyyyyyyyyy pridurkui

yyyyyyyyyy pridurkui portretas
Tavęs niekas nesiklaus,dar neįsikirtai?

kodel sie visi pridurkai prie Lietuvos veliavos

kodel sie visi pridurkai prie Lietuvos veliavos portretas
pristato ir chochliandiska skudura ???? gal jau y eurozopospollita su banderom kuriat ??
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių