„Reuters“: kompromisas dėl tranzito į Kaliningradą gali būti pasiektas liepos pradžioje

  • Teksto dydis:

Liepos pradžioje gali būti pasiektas kompromisinis susitarimas dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningrado sritį per Lietuvą, remdamasi dviem su šiuo klausimu susipažinusiais šaltiniais trečiadienį pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

Vieno iš šaltinių teigimu, pagal vieną kompromisinį variantą, krovinių judėjimui tarp Rusijos ir Kaliningrado srities ES sankcijų atžvilgiu būtų pritaikyta išimtis, nes toks judėjimas nėra laikomas normalia tarptautine prekyba.

Tokia išimtis būtų pritaikyta tik su sąlyga, kad kroviniai būtų naudojami tik Kaliningrade bei nebūtų eksportuojami per jo uostą.  Kito šaltinio teigimu, išimtis Kaliningradui galėtų būti padaryta humanitariniais pagrindais.

Pasak vieno iš šaltinių, kompromisą tikimasi pasiekti iki liepos 10 dienos, tuo metu antrasis šaltinis teigė, kad kompromisas gali būti pasiektas jau kitą savaitę.

Birželio 17-ąją įsigaliojus Europos Sąjungos sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Reaguodama į tai Maskva pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Reaguodama į situaciją, EK šiuo metu rengia atnaujintas gaires dėl sankcijų.


Šiame straipsnyje: LietuvaKaliningrado tranzitasRusijakaras Ukrainojekompromisinis susitarimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių