Rusija gąsdina Europą: siūlo demilitarizuoti ne tik Ukrainą, bet ir visą NATO

  • Teksto dydis:

Rusijos propaganda jau atvirai siūlo demilitarizuoti ne tik Ukrainą, bet ir visą NATO. Teigiama, kad Rusijos kariai sustotų tik Didžiojoje Britanijoje. Ekspertai sako, kad tokie grasinimai nėra atsitiktinumas: Rusijai plečiamos sankcijos, Ukrainą pasiekia vis daugiau ir galingesnių ginklų, o Rusijos kariuomenės resursai – priešingai – senka. Todėl Rusija siekia išgąsdinti Vakarus, kad šie neremtų Ukrainos, praneša LNK. 

Krašto apsaugos ministras pastebi, kad iki karo šie rusų gąsdinimai veikė.

Kremliaus televizijos jau seniai rusams rodo apverstą pasaulio vaizdą, bet paskutinę savaitę dar labiau įsivažiavo. Viena pagrindinių Rusijos laidų vedėjų Olga Skabejeva pasiūlė pulti NATO.

„Gal jau laikas pripažinti, kad Rusijos specialioji operacija Ukrainoje baigėsi. Prasidėjo tikras karas, dar daugiau – Trečiasis pasaulinis karas. Esame priversti demilitarizuoti ne tik Ukrainą, bet visą NATO“, – laidoje atvirai siūlė O. Skabejeva.

Vladimiras Solovjovas pasiūlė rusams žygiuoti iki Jungtinės Karalystės.

„Kyjivas yra visų Rusijos miestų motina. (…) Kur sustosime? Priklauso, kaip jie elgsis. Kai reikės, tada sustosime. Šiandien sakiau, kad galbūt prie Stounhendžo“, – per rusišką televiziją kalbėjo V. Solovjovas.

Neatsitiktinai pasakė tai, ką pasakė. Panašu, kad Kremliui kare nesiseka.

Į britus siūlyta paleisti ir branduolinį ginklą galinčią nešti raketą.

„Neatsitiktinai pasakė tai, ką pasakė. Panašu, kad Kremliui kare nesiseka“, –  situaciją dekonstravo Vilniaus universiteto (VU) docentas Mantas Martišius.

Kad Rusijos grasinimai Vakarams suintensyvėjo dabar, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atsitiktinumu nelaiko.

„Nebeturi kuo pamojuoti, kad nustotų remti Ukrainą, kas nustotų tiekti ginklus Ukrainai, ypatingai – sunkiuosius ginklus. Ir dar yra kiti planai“, – teigė A. Anušauskas.

Pirmiausia, esą, siekiama išgąsdinti Vakarų gyventojus, nors ten vyksta protestai už Ukrainą. Tikimasi, kad ir Vakarų lyderiai išsigąs ir Ukrainos neberems, nes Rusijos resursai senka.

„Yra bandoma sukelti kažkokią pasaulinę isteriją, kurios metu būtų kaip bokse pasakyta – pertrauka. Ir visi tada išsiskirsto į šonus. Ir būtent tos pauzės dabar, išsiskirstymo į šonus, labiausiai reikia Kremliui“, – aiškino M. Martišius.

Tiek O. Skabejeva, tiek ir V. Solovjovas siūlymus pulti NATO išsakė kaip savo nuomonę. Bet anot ekspertų, į propagandą Kremlius žiūri labai rimtai ir improvizacijų Rusijos eteryje nebūna.

„Jie yra labai brangiai, bene brangiausiai apmokami Kremliaus propagandistai. Ir jų nuomonė nėra visiškai jų nuomonė“, – teigė M. Martišius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Rusijoje visos žinutės yra koordinuojamos, nuo žemiausio lygio. Netgi tai, ką reikėtų atsakyti socialiniuose tinkluose, irgi yra koordinuojama – ką pabrėžti, į ką nekreipti dėmesio“, – aiškino krašto apsaugos ministras.

Pripažįstama, kad prieš kelis mėnesius rusų gąsdinimai veikė. 

„Tas turėjo tokį veiksmą, nes Vakarų lyderiai ir neteikė ginklų, ir pasakė, kad Ukraina kariaus viena“, – priminė VU docentas.

Anot A. Anušausko, jei Kremlius būtų tik gąsdinęs ir šantažavęs Vakarus, gal ir būtų juos suskaldęs.

„Jeigu (Rusija– red. past.) būtų nepradėjusi karo, ji galėjo kažko pasiekti. Dabar jau viskas – šaukštai po pietų“, – aiškino A. Anušauskas.

Trečią invazijos į Ukrainą dieną Vladimiras Putinas padidino branduolinių pajėgų parengties lygį.

„Vienas dalykas – nėra jokių priežasčių mojuoti tuo vėzdu. O antras dalykas – vakarų šalys turi pakankamai priešnuodžio, analogiško tokiam Rusijos mojavimui“, – teigė krašto apsaugos ministras.

Anot ekspertų, bauginimas NATO aljansu yra skirtas ir patiems rusams. V. Putinui taip yra lengviau pateisinti karą ir pateikti paaiškinimą, kodėl Ukrainoje stringama.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeRusijaVladimiras PutinasNATORusijos agresija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių