S. Kairys po EŽTT sprendimo dėl knygos apie homoseksualų meilę: neuždarysime visų vaikų į burbulą

  • Teksto dydis:

Po Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo, kad Lietuvoje apribojus pasakų knygos apie homoseksualų meilę platinimą pažeista saviraiškos laisvė, bus sunku taikyti įstatymo normą dėl nepilnamečių apsaugos, teigia kultūros ministras Simonas Kairys.

„Pirmiausia, manau, kad EŽTT pasakė vieną aiškų dalyką – kad tas straipsnis kalbant apie nepilnamečių apsaugą nuo galimo neigiamo informacijos poveikio praktiškai jau nebus pritaikomas“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė jis.

Lietuvoje galioja įstatymas, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama ta, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse nurodyta, jog santuoka sudaroma tarp vyro ir moters.

S. Kairio teigimu, dabartinis teisinis reguliavimas, kalbant apie nepilnamečių apsaugą, yra perteklinis.

„Aš irgi manyčiau, kad tas reguliavimas tiesiog yra perteklinis. Na, neapsaugosime visų savo visuomenės narių, neuždarysime jų į burbulą, kad jie nematytų, kas vyksta gyvenime ar pasaulyje“, – sakė jis.

Aš irgi manyčiau, kad tas reguliavimas tiesiog yra perteklinis. Na, neapsaugosime visų savo visuomenės narių, neuždarysime jų į burbulą, kad jie nematytų, kas vyksta gyvenime ar pasaulyje.

Kultūros ministras teigė situaciją dėl rašytojos Neringos Macatės pasakų knygos „Gintarinė širdis“ vertinantis ir iš saviraiškos laisvės pozicijų.

Jis pabrėžė, kad ši knyga nėra įtraukta į privalomų perskaityti moksleiviams knygų sąrašą.

„Juk nekalbame, kad šis leidinys ar knyga atsidūrė kokiame nors privalomų perskaityti knygų sąraše, pavyzdžiui, mokyklose. Čia išlieka ir pasirinkimas, pradedant pedagogais baigiant tėvais, kaip į tą knygą reaguoti. (...) Kalbame apie knygą, kurią gali įsigyti, gali neįsigyti, gali jos nematyti“, – kalbėjo kultūros ministras.

Lietuva pirmadienį pralaimėjo bylą EŽTT dėl apribotos rašytojos N. Macatės pasakų knygos „Gintarinė širdis“, aprašančios tos pačios lyties asmenų santykius, leidybos.

Teismas pripažino, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnį, apibrėžiantį saviraiškos laisvę.

„Teismas nustatė, kad prieš pareiškėjo knygą nukreiptomis priemonėmis buvo siekiama apriboti vaikų prieigą prie informacijos, kurioje tos pačios lyties asmenų santykiai vaizduojami kaip iš esmės lygiaverčiai skirtingų lyčių santykiams“, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Pripažinęs pažeidimą, Strasbūro teismas priteisė 12 tūkst. eurų neturtinės žalos kompensaciją ir 5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Prieš beveik dešimtmetį išleistoje Neringos Dangvydės slapyvardžiu pasirašytoje knygoje „Gintarinė širdis“ pateikiamos istorijos apie įvairias socialinę atskirtį ir diskriminaciją patiriančias grupes – neįgaliuosius, emigrantus, homoseksualus, romus.

Dviejose iš šešių pasakų aprašomi tos pačios lyties veikėjų romantiniai santykiai.

Pasakų rinkinį 2013-ųjų pabaigoje išleido Lietuvos edukologijos universitetas (LEU). Tačiau po kelių mėnesių aukštoji mokykla sustabdė knygos platinimą, ją pavadinusi „angažuota homoseksualizmo propaganda“.

Universitetas tokį sprendimą grindė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos raštu, kuriuo „Gintarinė širdis“ įvardinta kaip daranti žalą vaikams iki 14 metų. Tiesa, pats raštas pasirašytas jau sustabdžius knygos platinimą.

Jau prasidėjus teisminiams ginčams, LEU sutiko platinti knygą su žyma „Informacija gali daryti neigiamą poveikį asmenims iki 14 metų“.

N. Macatė tuomet teigė patyrusi diskriminaciją, tad 2014-aisiais kreipėsi į Lietuvos teismus, o neapsigynusi juose 2019-aisiais kreipėsi į EŽTT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EŽTT ne teismas

EŽTT ne teismas portretas
o makakų sambūvis. Sena istorija, bet jos veikėjus pažinojau. Prokurorą Ramanauską išspyrė už kyšio paėmimą. Tai jis EŽTT bezdžionėm įrodė, kad 4000 USD iš nusikaltėlio Navicko skolinosi o ne kyšį paėmė. Ir prisiteisė iš Lietuvos virš 100 000 LTL. Net stipęs arklys nesuvoktų kaip gali prokuroras skolintis iš nusikaltėlio.Aišku, kad kyšis už išsukimą nuo tiurmos. Yra internete.

Kairy tu ir esi tas burbulas.

Kairy tu ir esi tas burbulas.  portretas
Uzdarysime duris issigimeliams reikstis kaip norma. Ne Kairy tu nesi norma ir nepageidaujama savo smegenu invalido israiska.

Jus

Jus portretas
Blt manes nenervokite. Dar biski ir skrisite ant vaivorikštes velniop iš Žemes.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių