Seimas patvirtino prezidento sprendimą dėl didesnių įgaliojimų kariams pasienyje

  • Teksto dydis:

Seimas penktadienį patvirtino prezidento Gitano Nausėdos sprendimą suteikti papildomus įgaliojimus kariams veikti pasienyje su Baltarusija ekstremaliosios situacijos atveju.

Seimas pirmąją rudens sesijos dieną priėmė nutarimą, kuriuo patvirtino šalies vadovo rugpjūtį pasirašytą atitinkamą dekretą.

Jis leidžia pasienyje patruliuojantiems kariams duoti privalomus nurodymus fiziniams ir juridiniams asmenims, persekioti ir sulaikyti šių nurodymų nevykdančius asmenis, taip pat įtariamus padarius nusikaltimą, stabdyti ir tikrinti transporto priemones, jose esančius krovinius, asmenis, bagažą, panaudoti specialiąsias priemones.

Atitinkamas teises kariai įgijo tik veikdami pasienio ruože ir asmenų, neteisėtai kirtusių sieną, laikino sulaikymo ar apgyvendinimo vietose.

Suteikti daugiau įgaliojimų kariams veikti pasienyje ekstremaliosios situacijos metu leido dėl migrantų krizės Seimo rugpjūtį priimtos įstatymo pataisos.

Sprendimą dėl papildomų įgaliojimų kariams priima Seimas, o tarp Seimo sesijų – prezidentas, bet tuomet jo sprendimas turi būti tvirtinamas artimiausiame Seimo posėdyje.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Pasieniečiams valdyti situaciją pasienyje padeda ir kariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių