VAT vadovas sako negalintis kalbėti apie premjero kabineto remontą: tai slapta informacija

Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) vadovas Rymantas Mockevičius sako negalintis kalbėti apie premjero kabineto remontą: tai esanti riboto naudojimo informacija, o pirkimai vykdyti slapta siekiant užtikrinti patalpos saugumą.

„Kai bus nuimti visi grifai riboto naudojimo, tada mes jums galėsime pakomentuoti, o šiandien aš negaliu komentuoti, nes tada yra teisinė atsakomybė, daugiau komentarų nebus, ačiū“, – trečiadienį žurnalistams po Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos posėdžio žurnalistams sakė R. Mockevičius.

Seimo komisija aiškinosi beveik prieš trejus metus vykusio premjero tarnybinio kabineto remonto aplinkybes. Komisija nagrinėjo naujienų portalo 15min.lt skelbtą informaciją, kad tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio kabineto remontą už 200 tūkst. eurų vykdė Vadovybės apsaugos tarnyba, o ne Vyriausybės kanceliarija, kuriai pastatas priklauso.

R. Mockevičius tvirtino, jog pirkimus vykdė VAT, nes tarnyba turi užtikrinti Vyriausybės vadovo kabineto saugumą.

„Tai buvo pagal žvalgybos pirkimą atlikti procesai, mūsų tarnybos tokia paskirtis – mes garantuojam fizinį ir informacinį saugumą mūsų saugomuose objektuose.  Kaip mes ir komisijoj sakėm – kaip mums skelbti pirkimą? Viešą?“ – teigė VAT vadovas.

Klausiamas, kodėl nebuvo galima kėdžių pirkti viešai, R. Mockevičius atsakė, kad „tos kėdės patenka į tam tikrą zoną, kuriai galioja tam tikri reikalavimai“.

„Mums ką tada – tas kėdes išsukinėt, tikrinti, ar ten nėra kažko instaliuota ir sakyti, kad dabar jūs galite saugiai kalbėtis“, – sakė VAT vadovas.

Mums ką tada – tas kėdes išsukinėt, tikrinti, ar ten nėra kažko instaliuota ir sakyti, kad dabar jūs galite saugiai kalbėtis.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė po posėdžio sakė, kad kyla klausimų „dėl aplinkybių ir procedūrų, kurios buvo vykdomos perkant minėtus baldus“.

„Procedūriškai (tuometinės Vyriausybės kanceliarijos) klaidų negaliu pasakyt, kad mes įžvelgėm kažkokių, galbūt greitai vyko procesai, bet analizuojam situaciją“, – sakė G. Balčytytė.

Tačiau ji stebėjosi, kad pernai Vyriausybės kanceliarijai perkant kėdes į posėdžių salę jos buvo pirktos baldų parduotuvėje. „Aš manau, kad kanceliarija turėtų pirktis baldus. Pati esu užklaususi Vadovybės apsaugos tarybos dėl pirkimo ir procedūrų ir laukiu atsakymo“, – sakė G. Balčytytė.

Klausiama, ar Vyriausybė patenkinta atliktu premjero kabineto remontu, G. Balčytytė atsakė: „Nelabai sužavėti, tiesiog iškrentantis iš bendros kanceliarijos stilistikos“.

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos vadovas konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, jog jam dėl šios situacijos kyla daugiau klausimų nei gauta atsakymų, jis ketina kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad įvertintų, ar nebuvo švaistomi valstybės pinigai.

„Vakar mes į slaptą kanceliariją gavom raštą, susipažinau ir man daugiau neaiškumų kilo po to rašto nei atsakymų. Kadangi raštas slaptas, aš negaliu atsakinėti (į klausimus)“, – po posėdžio žurnalistams sakė K. Masiulis.

Jis teigė nesupratęs, kodėl baldus premjero kabinetui pirko VAT: „Tokio atsakymo aš neišgirdau, nes posėdy buvo pasakyta dabartinės kanclerės, kad Vyriausybės posėdžių salei jie nusipirko baldus iš „Ikea“.

„Man čia viskas nenormalu ir man viskas nepatinka, aš pats asmeniškai, nebūtinai komisijos vardu, pergalvosiu ir kreipsiuosi į teisėtvarkos institucijas, prokuratūrą, STT, kad pasitikslintų giliau, aš manau, kad čia blogas valstybės pinigų naudojimas“, – kalbėjo K. Masiulis.

Į posėdį buvo kviestas ir buvęs kancleris, dabartinis parlamentaras Algirdas Stončaitis, tačiau neatvyko. K. Masiulis sakė, kad iš A. Stončaičio gavo raštą, kad nedalyvaus, tačiau parlamentaras prašė viešai neįvardinti priežasties.

Kaip pranešė 15min.lt, apie 2019 metais atliktą tuometinio premjero S. Skvernelio kabineto remontą, atsiėjusį maždaug 200 tūkst. eurų, viešai nepranešta, remonto ir baldų pirkimus organizavo, visas išlaidas apmokėjo tuometis Vadovybės apsaugos departamentas, o projektas su Kultūros paveldo departamentu suderintas atbuline tvarka – jau atlikus visus remonto darbus.

Vyriausybės vadovo kabineto interjerą kūrė įmonė „Interjero pasaka“. Ji pardavė ir baldus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tauta

Tauta portretas
APIE švinių negali kalbėti, apie remontus taip pat, kvepia kažkokia lukašenkine sekta?

ArunaS

ArunaS portretas
Už 200.000 pinigų turbūt galima pasistatyt namelį su auksiniu šikinyku ?

pensininkas

pensininkas portretas
reik nukreipti skandala,del miliardiniu nuostoliu.Kuriuos tuoj pajusim.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių