Seimo komitetas pritarė visiems trims kandidatams į Konstitucinį Teismą

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį pritarė visiems trims kandidatams į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus.

„Komiteto nariai pritarė visoms trims kandidatūroms, o jau kaip balsavome, tai neatskleisime“, – po balsavo sakė posėdžiui pirmininkavusi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

Į KT teisėjus pretenduojantis Seimo TTK vadovas Stasys Šedbaras svarstant šį klausimą buvo nusišalinęs.

Jo kandidatūrą į Konstitucinio Teismo teisėjus pateikė laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė.

Komiteto nariai pritarė visoms trims kandidatūroms, o jau kaip balsavome, tai neatskleisime.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen KT teisėju siūlo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Aurelijų Gutauską, prezidentas Gitanas Nausėda – teisininką Tomą Davulį.

Seimo komiteto nariai trečiadienį klausimų kandidatams neturėjo.

Ketvirtadienį Seime numatomas slaptas balsavimas dėl jų paskyrimo KT teisėjais.

S. Šedbaras Konstitucinio Teismo teisėju yra dirbęs 1993–1996 metais pirmojoje teismo kadencijoje. Tokiam trumpam terminui tada buvo paskirtas tam, kad prasidėtų teisėjų rotacija.

Jis taip pat yra dirbęs vidaus reikalų ministru, Lietuvos aukštesniojo administracinio teismo pirmininku, į Seimą yra renkamas nuo 2008 metų. Jis taip pat yra dirbęs teisingumo viceministru nepriklausomoje Lietuvoje, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėju 1989–1992 metais ir Vilniaus miesto rajono teismo teisėju 1987–1989 metais.

Seimo narys sakė narystę Tėvynės sąjungoje-Lietuvos krikščionyse demokratuose sustabdęs ketvirti metai, nors neslepia konservatoriškų pažiūrų.

T. Davulis nuo 1998-ųjų dirba Vilniaus universitete, 2003-iaisiais tapo Teisės fakulteto prodekanu, nuo 2012 iki 2022 metų ėjo šio fakulteto dekano pareigas.

2006–2016 metais jis buvo Darbo teisės katedros vedėjas, Darbo teisės instituto vadovas. Šiuo metu kandidatas į Konstitucinio Teismo teisėjus eina Teisės fakulteto Darbo teisės centro vadovo ir Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros vedėjo pareigas.

A. Gutauskas nuo 2013 metų iki šiol eina Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo pareigas, 2017‒2022 metais jis buvo šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas, yra dirbęs Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje.

Konstitucinį Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Pagal įstatymą kas trejus metus šis teismas atnaujinamas trečdaliu narių. Kandidatūras teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Nauji teisėjai, jei bus paskirti, pakeis kadencija baigiančius Elvyrą Baltutytę, Vytautą Greičių ir Danutę Jočienę. Pastaroji šiuo metu yra KT pirmininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių