Šeimų sąjūdžio atstovai reikalavo atstatydinti A. Dulkį, žadėjo taikų mitingą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia iš Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovų išgirdusi pažadą, kad rugsėjo 10 dieną planuojamas mitingas prie Seimo bus taikus.

„Išgirdau pažadą, kad rugsėjo 10 dienos renginys bus taikus, kad jame nebus naudojami įžeidžiantys simboliai, kad jis bus kitoks nei rugpjūčio 10-osios dienos mitingas“, – pirmadienį po Seimo kiemelyje vykusio susitikimo su Šeimų sąjūdžio atstovais žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Ji taip pat teigė gavusi reikalavimus valdančiajai daugumai.

„Dalis tų lūkesčių galėtų būti svarstomi, jie yra susiję su švietimu, su noru, kad švietimo procesas vyktų kuo sklandžiau. Dalis prasilenkia su valdančiosios koalicijos įsipareigojimais savo rinkėjams. Tačiau bet kokiu atveju, tuos gautus lūkesčius, norus, perduosiu valdančiosios koalicijos partneriams“, – dėstė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, kalbant apie švietimą, mitingo organizatoriai ragino atsisakyti privalomo kaukių dėvėjimo. Nuo rugsėjo apsaugines veido kaukes dėvėti kontaktinių užsiėmimų metu turės visi moksleiviai ir studentai, išskyrus pradinukus.

Seimo pirmininkė sakė, kad Šeimų sąjūdžio atstovai taip pat kėlė klausimus dėl galimybės darbdaviui nevakcinuotus darbuotojus nušalinti nuo pareigų. Anot jų, Seimas neturėtų priimti tokio sprendimo.

Pasak jos, kalbėta ir apie mokamų testų dėl koronaviruso atšaukimą.

„Buvo išsakytas nepasitikėjimas ministru Arūnu Dulkiu. Skirtingi reikalavimai, skirtingo svorio ir net tematikos. Dalis jų yra susiję net ne su pandemija, o su žmogaus teisių klausimais – su Stambulo konvencija, su partneryste“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė teigė, kad susitikimu buvo žengtas žingsnis link įtampos deeskalavimo.

„Dalis lūkesčių yra sunkiai įgyvendinami, laikantis valdančiosios koalicijos įsipareigojimų, tačiau imtis priemonių, užmegzti kažkokį dialogą yra tikslinga, suprantant, kokios įtampos šiandien yra visuomenėje“, – sakė politikė.

Ji taip pat teigė, kad pandemijos valdymo priemonės turi būti derinamos, atsižvelgiant į skirtingas žmonių grupes.

„Ir tai yra daroma“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat teigė iš organizatorių gavusi kvietimą atvykti į renginį, tačiau pabrėžė, jog sprendimo dėl to dar nėra priėmusi.

Žada „šviesų ir gražų“ mitingą

Su Šeimų sąjūdžio atstovais – Raimondu Grinevičiumi, Artūru Orlausku ir Algimantu Rusteika – Seimo pirmininkė susitiko parlamento kiemelyje, nes visi trys vyrai neturėjo galimybių paso ar analogiško dokumento, leidžiančio įeiti į Seimo rūmus.

Po susitikimo A. Orlauskas sakė, kad „pirmą kartą Seimo pirmininkė žengė žingsnį link žmonių“.

„Ji išsakė savo lūkesčius dėl mitingo rugsėjo 10 dieną, iškėlė abejones, kad jis gali būti panašus į rugpjūčio 10 dienos mitingą, pasibaigusį nežinau kieno organizuotomis riaušėmis. Bet mes tiesiog dar kartą patvirtinome, kad mūsų mitingas saugus“, – kalbėjo jis.

Jis bus gražus, šviesus, skatinantis dialogą ir išsakantis tam tikrus reikalavimus, kuriuos ir perdavėme Seimo pirmininkei.

Pasak Šeimų sąjūdžio atstovo, mitingas bus toks, koks buvo gegužės viduryje Vingio parke Vilniuje. Jo metu organizatoriai planuoja užtikrinti „visus aukščiausius saugumo reikalavimus, švaros reikalavimus“.

„Jis bus gražus, šviesus, skatinantis dialogą ir išsakantis tam tikrus reikalavimus, kuriuos ir perdavėme Seimo pirmininkei“, – kalbėjo A. Orlauskas.

Jo teigimu, mitinge turėtų dalyvauti apie 10 tūkst. žmonių. Vienas iš renginio organizatorių taip pat sakė, jog rugpjūčio 10 dienos protestą, pasibaigusį riaušėmis prie Seimo, organizavo ne Šeimų sąjūdis.

„Skirtingi organizatoriai, skirtingi žmonės. Mes negalime atsakyti už kitus žmones, kurie kažką daro“, – teigė A. Orlauskas.

Savo ruožtu Raimondas Grinevičius teigė, kad pagrindinis reikalavimas šiuo metu yra atšaukti reikalavimus, susijusius su galimybių pasu.

Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Protestas peraugo į riaušes, jų dalyviai blokavo išėjimus iš parlamento rūmų, mėtė į pareigūnus butelius, signalines raketas, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos, sulaikyta keliasdešimt asmenų.

Tuo metu Vilniuje gegužės viduryje Šeimų sąjūdis Vingio parke surengė „Didįjį šeimos gynimo maršą“, kurio dalyviai protestavo prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą. Policijos duomenimis, renginyje susirinko iki 10 tūkst. žmonių.

Dar viena protesto akciją sostinės centre ruošiamasi surengti rugsėjo 10-ąją, Vilniaus savivaldybė šią savaitę žada iš naujo svarstyti, ar išduoti leidimą renginiui.

Reikalauja atstatydinti A. Dulkį

Pasak Šeimų sąjūdžio atstovo Artūro Orlausko, Seimo pirmininkei buvo išdėstyti reikalavimai, kuriuos ketinama išsakyti ir rugsėjo 10 d. mitinge. Vienas iš jų – reikalavimas atstatydinti sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį.

„Kad atleistų apsimelavusį ministrą Dulkį, kuris atvirai meluoja ir yra sutrikęs savo mele, kad tik referendumo būdu būtų galima svarstyti Partnerystės įstatymą, Stambulo konvenciją. Ir įvykdyti reikalavimus, kurie kelia rūpesčius nuo rugsėjo 1-osios mokiniams, moksleiviams. Privalomos kaukės mokyklose“, – reikalavimus dėstė A. Orlauskas.

Tuo metu susitikime taip pat dalyvavęs Raimondas Grinevičius aiškino, kad Šeimų sąjūdžiui kertiniais išlieka Partnerystės, Stambulo konvencijos klausimai, tačiau šiuo metu visuomenei aktualiausia, jo vertinimu, yra pandemijos valdymo klausimai.

„Galimybių paso nutarimų stabdymas arba išvis atšaukimas. Dabar visuomenei šitas dalykas aktualiausias“, – žurnalistams tvirtino R. Grinevičius.

Šeimų sąjūdžio atstovo teigimu, vakcinacijos klausimu ši organizacija pasisako už kiekvieno žmogaus teisę pasirinkti.

„Mes ne prieš skiepus ir ne už skiepus. Kiekvienas žmogus, kiekvienas pilietis turi teisę apsispręsti, ar jam skiepytis, ar jam saugotis kitokiais metodais“, – tikino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokai

juokai portretas
ateina žmonės iš gatvės ir sako - pakeiskite valdžią kaip jiems atrodo geriau...Karantinas sėkmingai sugriaužė smegenis nemažai.

taigi

taigi portretas
100 procentų , kad kgb atžala jau iš anksto žinojo,jog leidimas nebus išduotas - režimo baimė akivaizdi.

labai save laiko protingu,deja proto nerasta,

labai save laiko protingu,deja proto nerasta, portretas
Ponas juokdarys pamirso savo darbelius,jis kalba apie seimos vertybes,o ka pats padare ,seima paliko ir meiluze susirado,ir siandien jis mums aiskina apie vertybes,ka jau pinigu pritruko kad jau verziasi i seima prisivogti is valstybes,ika pavirto seniai ,isduoda seimas susideda su panelem ir vel nauja seima,nei gedos ,padoru,sazines,tik naujos palydoves ir pinigai,islaikyti gi reikia,,kaip is salies matosi kai zmogus praranda zmogiskaja verte,tokie ir lenda del savo naudos,----tipo rinkite mane i seima ,apsurdas kas per vyrai-seniai be berazumiai,juokina zmones,mes gi nedurniai matom ko jis siekia,CIA JAM NE jumaro vakaras,gaila ,kad su metais proto neigavo,tik nuo begiu visai nuvaziavo,
VISI KOMENTARAI 128

Galerijos

Daugiau straipsnių