Seimo pirmininkė: tvarka dėl dotacijų naujoms partijoms iš principo ydinga

Tvarka, kai valstybės asignavimai skiriami po rinkimų susikūrusioms partijoms, yra iš principo ydinga, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ji komentavo situaciją, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ekspremjero Sauliaus Skvernelio Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ kol kas neskyrė jai 175 tūkst. eurų dotacijos, nors ši priklauso.

„Mano supratimu, tai yra situacija, kylanti iš labai ydingo įstatymų pakeitimo, kuris įvyko būtent S. Skvernelio ir jo bendraminčių, sąjungininkų valdymo laikotarpiu, praeitoje kadencijoje, kuomet ir buvo numatyta tai, jog partijoms skilus, susikūrus naujoms partijoms reikėtų priimti tokius sprendimus“, – LRT trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

Pasak jos, tai yra pirmas toks probleminis atvejis, tačiau jų gali kilti „kur kas daugiau“.

Situacija yra iš esmės ydinga ir taip yra dėl to, kad reguliavimas, kuris buvo pakeistas praeitoje kadencijoje, sudaro prielaidas tokioms situacijoms.

„Situacija yra iš esmės ydinga ir taip yra dėl to, kad reguliavimas, kuris buvo pakeistas praeitoje kadencijoje, sudaro prielaidas tokioms situacijoms“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat teigė, kad šiuo metu svarstant biudžeto pataisas yra svarbesnių klausimų nei partijų finansavimas ir reikėtų susitelkti būtent į juos.

Pasak Seimo pirmininkės, kol kas veiksmų dėl ydingos tvarkos valdantieji nesiėmė, nes tik dabar dėl jo kilo problemų.

„Reikia svarstyti, kaip padaryti, kad ateityje tokių nemalonių, nepatogių situacijų nebūtų“, – sakė ji.

VRK antradienį dešimčiai partijų paskirstė pirmojo pusmečio dotacijas – 2,75 mln. eurų. Šios lėšos skirtos pagal Politinių partijų įstatymo straipsnį, numatantį dotacijas partijoms, atsižvelgus į jų per rinkimus gautus balsus.

Tuo metu sausio pabaigoje įsteigta opozicinė partija „Vardan Lietuvos“ rinkimuose nedalyvavo, tačiau jai dotacija – 175 tūkst. eurų – priklauso pagal kitą įstatymo straipsnį – kai po rinkimų susikuria partija, turinti frakciją parlamente.

VRK antradienį nusprendė, kad demokratams dotacija bus skirta, kai bus tam numatyta lėšų valstybės biudžete.

Finansų ministerija BNS tvirtino, kad VRK turėjo skirti lėšas iš visų biudžete suplanuotų šiųmetinių asignavimų partijoms – 5,5 mln. eurų, tačiau, komisijos nuomone, to padaryti nėra teisinių galimybių.

„Vardan Lietuvos“ lyderis S. Skvernelis teigia, kad negavusi asignavimų partija kreipsis į teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vardan Lietuvos

vardan Lietuvos portretas
reikėtų iš idėjos padirbėti, kad piliečiai patikėtų eilinį kartą persikrikštinusiais.

Tai

Tai portretas
Pataisyti reikia įstatymus o ne virkauti.

Ernestas.

Ernestas. portretas
Atgyventa kai reikia rinktis. Lietuvos Respublikos, Kaunas, teisėsauga, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Šitie asmenys dėl, kad būtų seksualiniai nusikaltimai. Všį Ernmar Respublika.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių