Seimo vadovė įvardijo, kada galėtų vykti balsavimas dėl tiesioginių merų rinkimų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad dar vienas balsavimas dėl Konstitucijos pataisų, numatančių tiesioginius merų rinkimus, galėtų įvykti jau kitą dieną pasibaigus šalyje įvestai nepaprastajai padėčiai.

„Šiuo metu nepaprastoji padėtis yra numatyta iki balandžio 20-osios. Kaip tik balandžio 21 d. mes galėtume turėti tokį balsavimą“, – Seime žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Tęsiantis Rusijos invazijai į Ukrainą, Lietuvoje iki balandžio 20-osios vidurnakčio pratęsta nepaprastoji padėtis. Šalyje galiojant tokiam režimui, negalima spręsti merų rinkimų klausimo, nes tam būtini Konstitucijos pakeitimai.

Opozicija nuogąstauja, kad, vėluojant išspręsti šį klausimą, kyla rizika, kad priimti Konstitucijos pataisas iki 2023 m. neužteks laiko.

Kaip teigė V. Čmilytė-Nielsen, bus įvertintos visos aplinkybės, tačiau, akcentavo ji, tikimasi dar pavasario sesijoje atlikti visus balsavimus dėl konstitucinių pakeitimų.

„Turėsime vertinti visas aplinkybes, bet kaip tik tas terminas būtų išlaikytas, ir balandžio pabaigoje, manau, kad galėtume turėti Konstitucijos pakeitimus – visus balsavimus dėl Konstitucijos pakeitimo“, – sakė Seimo vadovė.

Pagrindinio šalies įstatymo keitimo poreikis atsirado po to, kai balandžio 19 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad tiesioginių merų rinkimų tvarka prieštarauja Konstitucijos 119 straipsniui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių