Šiemet G. Nausėda vengia viešumo?

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda metinę spaudos konferenciją surengdavo per savo inauguracijos metines. Neseniai suėjo treji metai po inauguracijos, bet metinė spaudos konferencija neįvyko, pranešama LNK reportaže.

Šiemet data beveik sutapo su kitu įvykiu – liepos 13 dieną pasirodė naujos Europos Komisijos (EK) gaires dėl Kaliningrado tranzito. Iš Prezidentūros atsakymo, atrodo, kad metinės spaudos konferencijos ir nebus.

„Prezidento spaudos konferencijos ir interviu žiniasklaidai planuojami visų pirma atsižvelgiant į aktualijas bei jų svarbą visuomenei, o ne simbolines sukaktis ar progas“, – rašė Prezidentūra.

Apžvalgininkas Vytautas Bruveris mano, kad pastarieji įvykiai su Kaliningradu turi įtakos.

„Pagrindinė priežastis, kodėl jis apskritai šiuo metu vengia viešumo“, – teigė V. Bruveris.

Nors prieš kelias dienas prezidentas buvo išėjęs į futbolo varžybas, tai darbotvarkėje įrašyta nebuvo. Užvakar G. Nausėda buvo atsisveikinti su signataru Aloyzu Sakalu, bet to žiniasklaidai prieinamoje darbotvarkėje irgi nebuvo. O ten atsitiktinai pamačiusiems žurnalistams į kitus klausimus neatsakinėjo.

„Tai buvo žmogus, kuris nuoširdžiai tikėjo socialdemokratine idėja“, – sakė G. Nausėda.

Trečiadienį G. Nausėda buvo Lenkijoje.

„Pastaraisiais metais būtinai stengiasi būti pagrindiniu Europos reikalų karaliumi Lietuvoje, pagrindiniu Lietuvos atstovu ES fronte bei Europos Vadovų Taryboje. Dabar šis antausis ir pralaimėjimas tranzito istorijoje jam meta pagrindinį šešėlį“, – kalbėjo V. Bruveris.

Per metines spaudos konferencijas valstybių vadovai atsiskaito visuomenei, atsako į klausimus apie aktualijas, apie tai, kas buvo ir kas dar bus.

„Gal yra tokie lūkesčiai, kad viskas turi būti kaip rojuje, bet jeigu būtų taip, kaip rojuje, reiškia, jau mes nebe šitame pasaulyje“, – teigė G. Nausėda.

Tai daroma ir Rytuose, bet su daug režisūros.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Rytuose ji yra labai stipriai kontroliuojama, stipriai išreikšta kaip tam tikra ceremonija“, – sakė politologas Linas Kojala.

Tai daroma ir Vakaruose. Vokietijos kanclerė Angela Merkel atsiskaitomąją spaudos konferenciją surengdavo kiekvienais metais, prieš išeidama vasaros atostogų.

„Aptardavo nuveiktus darbus ir užduodavo toną būsimoms atostogoms“, – tęsė L. Kojala.

Ar Olafas Scholzas tęs – dar neaišku.

Spaudos konferencijos politikams ne visada būna patogios. Klausimai, kuriuos užduoda žurnalistai, būna gana aštrūs.

Amerikos prezidentai šią tradiciją turėjo nuo aštunto dešimtmečio. Barackas Obama ją tesė, bet Donaldas Trumpas nutraukė. Bendravimas su visuomene persikėlė į twiterį. Joe Bidenas tradicijos neatnaujino.

„Spaudos konferencijos politikams ne visada būna patogios. Klausimai, kuriuos užduoda žurnalistai, būna gana aštrūs. Matome, kad ir JAV prezidentas J. Bidenas tokių spaudos konferencijų šiek tiek privengia“, – kalbėjo L. Kojala.

Politiniai lyderiai turi progą pasirodyti atviri visuomenei, bet taip pat rizikuoja padėties nesukontroliuoti. Lietuvoje bene garsiausiai nuskambėdavo, kai šalies vadovai pasisakydavo apie savo padarytas klaidas.

2015 metais Dalia Grybauskaitė paklausta, ar yra koks nors 2014 metų metų poelgis arba veiksmas, dėl kurio ji gailėtųsi arba norėtų daryti kitaip, ji atsakė, kad negalvoja padariusi klaidų.

„Ne, nemanau. Visada visus sprendimus darau tuo metu grįsdama tuometine esama man prieinama informacija“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Tada D. Grybauskaitė tapo klaidų nedarančia prezidente. O į kai tokį patį klausimą atsakė G. Nausėda – spaudos neskaitančiuoju prezidentu.

„Bendravimas su žmonėmis tiesiogiai yra kur kas geresnis dalykas, negu skaityti spaudą. Pasidarė daug ramiau ir jaučiuosi daug užtikrintesnis, tad tam tikras išvadas, kaupiantis patirčiai, darau ir aš“, – tuomet kalbėjo G. Nausėda.

Antroje kadencijoje metines spaudos konferencijas nustojo rengti ir D. Grybauskaitė.

„Ji irgi akivaizdžiai stengdavosi kalbėti tik jai patogiose ir jos kontroliuojamose situacijose. Net drįsdavo dalinti nurodymus, ko klausti prezidentės“, – pasakojo V. Bruveris.

G. Nausėdos patarėjai derinti klausimų nereikalauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Ko ta jo boba nusivilko i ukrija Ka reiškia tas ju visiškas lietuvos žmoniu ignoravimas vienas su šudlenkiu laika leidžia kita didžioji politikė azovcu vaikučiais susirūpino nausiediene aplankyk Donecke ANGELU ALĖJA ten zelenkos azovcai per pora dienu nužudė 100 Dombaso vaikučiu Pažiurėk užsienio žurnalistu dokumentini filma ar tik tave su vyreliu tik scwabistu tema domina Fui kaip lietuva dar nebuvo taip išduota amerikei

Anonimas

Anonimas portretas
Nieko baisaus jau šalia figuruojasi paruoštas naujas nausėda du VĖGĖLĖ išdygo kaip ir lansbergys ir jau dirba politikos formuotojai Jau bukutė tauta rėkia gerai bus prezidentu Pasirodo žmogelis šalia scwabistu ir jau 80% už ji balsuos Nes savo nuomonės tautoje nei lašo propaganda lansbergo suveikėVėgėlė surinko pinigu ukrainai kariaukit Eina iš anksto nuosėdos pėdom Man labai keista kaip tas negirdėtas nematytas advokatėlis nerado reikalo ginti tautos kurie buvo terorizuojami dėl skiepu del pasu Girdėjau vėgėlės pasisakima kaip studentai prašė jo padėt jis atsakė kad tai ju pačiu reikalasIr dar spaudoje jokiu prieš pasisakymu iš šios valdžiukės iš lanszbergio pusės ŽMONĖS MASTYKIT NEPULKIT STAČIAI GALVA Konservai taip pat pastatė piš ir nausėda nes abu jiems tiko o jus likot durniais

Anonimas

Anonimas portretas
Ne tikrai.ne tikrai:juk Prezidentas pastumtas į šalį.dėl ko gi V.Landsbergis taip siekė gauti valstybės vadovo vardą?Seimas panaikina prezidento pasiūlymą žmonems nors po 100e paskirti.kokia gėda,ar ne?.Viską aprėpia PIŠ.Taigi Grybauskaitė,žydų statytinė.lipa Nausedai ant kulnų, o SS randa progą vėl įlysti į valdžią.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių