Siūloma neatimti iš Seimo narių padėjėjų galimybės dirbti iki 60 val. per savaitę

Siūloma ir kitais metais palikti galioti Valstybės tarnybos įstatymo nuostatą, leidžiančią Seimo nario politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojui dirbti ne ilgiau kaip 60 valandų per savaitę.

Tokias Valstybės tarnybos įstatymo pataisas įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Domas Griškevičius, Tomas Tomilinas, Algirdas Stončaitis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys Audrius Petrošius.

2023 m. sausio 1 d. įsigalios įstatymo nuostata, kad Seimo nario patarėjas ir Seimo nario padėjėjas pareigas gali eiti pas skirtingus tai pačiai frakcijai priklausančius Seimo narius arba eiti Seimo frakcijos, kuriai priklauso Seimo narys, referento pareigas, bet jo darbo laikas einant visas šias pareigas negalės būti ilgesnis kaip 40 valandų per savaitę.

Projektą parengę Seimo nariai sako, kad ši praktika, kai tokias pareigas einančio valstybės tarnautojo darbo laikas negali būti ilgesnis kaip 60 valandų per savaitę, yra labai pasiteisinusi. Jų teigimu, nuo kitų metų sumažinus Seimo nario patarėjams ir Seimo nario padėjėjams darbo laiką bus pažeistos jų teisės, teisinio saugumo principas bei teisėti lūkesčiai.

„Po 2020 metais įvykusių Seimo rinkimų jie buvo priimti į tarnybą atitinkamomis sąlygomis, kad jų darbas valstybės tarnyboje užtikrina tam tikras finansines garantijas per jiems mokamą darbo užmokestį už vykdomas funkcijas ir turimas kompetencijas. Būtent darbo užmokestis yra labiausiai kritikuojamų ir daugiausiai diskusijų sukeliančių valstybės tarnybos santykių teisinio reguliavimo aspektų, nes iš esmės jis nėra konkurencingas ir tai dar labiau išryškėjo ypatingai šiuo metu esant didelei infliacijai“, – sako projekto autoriai.

Jie atkreipia dėmesį, kad įsigaliojus 40 valandų teisiniam reguliavimui Seimo nario politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo teisinė padėtis būtų prastesnė nei darbuotojų, kurių darbo santykius reguliuoja Darbo kodeksas.

Nuo 2023 m. sausio 1 d. įsigalios Valstybės tarnybos įstatymo redakcija, mažinanti Seimo nario patarėjams ir Seimo nario padėjėjams maksimalų darbo valandų skaičių per savaitę iki 40 valandų. Ši nuostata turėjo įsigalioti nuo 2021 m. sausio 1 d., tačiau jos įsigaliojimas 2020 m. lapkričio 10 d. įstatymu buvo nukeltas.

ELTA primena, kad siūlymas nemažinti Seimo narių padėjėjų darbo laiko – tai jau  antroji šią vasarą įregistruota  iniciatyva.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Eugenijus Sabutis irgi siūlė panaikinti nuo kitų metų įsigaliosiančią Valstybės tarnybos įstatymo nuostatą, kuria Seimo nario politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo darbo laikas būtų mažinimas nuo 60 valandų iki 40 valandų per savaitę.

Parlamentaras siūlo išlaikyti tokį teisinį reglamentavimą, kuris šiuo metu yra įtvirtintas galiojančioje Valstybės tarnybos įstatymo redakcijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senelis

senelis portretas
60 val per savaitę - tai 7.5 darbo dienos po 8 val."Pusantro etato" :). Myli mus tie seimūnų patarėjai :) Aria dieną naktį... O ir tų patarimų gi kiek tautos išrinktiesiems reikia.... Patys jau visai niekaip nieko, ar tikrai švogeriams darbo vietų trūksta? :)

Tarp darbo

Tarp darbo portretas
po 60 valandu ir atlyginimo uz tiek gavimo nedirbant - egzistuoja bedugne!

kaunietis

kaunietis portretas
Kiekvienas valdziagyvis troksta islaikyti kruva giminiu,partiniu draugeliu,meiluziu ir kt.susaros.Tam ir reikia gausybes padejeju ir neribotu darbo valandu.Net sovietiniai bonzos tokiu privilegiju neturejo. Vienu zodziu,parazitai ant musu sprando.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių